Lehet, hogy mégis a tekerőlant a legjobb hangszer a világon?

Én mostanáig a csembalóra szavaztam volna, de ez a videó most megingatott. Igaz, ez a tekerőlant kap egy kis segítséget, viszont úgy zúz, mint a gitár.

A közel-keleti eredetű, de a középkorban Európa-szerte elterjedt és a magyar népzenében is előszeretettel használt tekerőlantot ezen a videón egy francia zenész, Guilhem Desq rácsatlakoztatta egy samplerre.

Két perc után kezdődik az igazi buli, addig csak szokványos tekerőlantozást hallhatunk, utána szabadulnak el az indulatok.

Advertisement

Miután a Sploid által most felfedezett videó láttán itt a szerkesztőségben is elhangzott, hogy a tekerőlant lenne a legjobb hangszer a világon, elgondolkodtam, hol hallhattam ilyet: egyrészt a Sebő együttes első lemeze megvolt nekünk, és annak kiskoromban nézegettem a belső borítóját, rajta olyan hangszerek képeivel, mint a koboz, a doromb és igen, a tekerőlant.

Később néhány Pogues-számban is előkerült, amit a zenekar alulértékelt zsenije, Jem Finer használt pár dalban, például a Misty Morning, Albert Bridge-ben, melynek a klipjében is látszik.

Viszont a leghíresebb tekerőlant-vonatkozású számban, a Donovan-féle Hurdy Gurdy Manben egyáltalán nincs tekerőlant, csak a dal címében.

(via Sploid)

Share This Story