√Čn mostan√°ig a csembal√≥ra szavaztam volna, de ez a vide√≥ most megingatott. Igaz, ez a tekerŇĎlant kap egy kis seg√≠ts√©get, viszont √ļgy z√ļz, mint a git√°r.

A k√∂zel-keleti eredetŇĪ, de a k√∂z√©pkorban Eur√≥pa-szerte elterjedt √©s a magyar n√©pzen√©ben is elŇĎszeretettel haszn√°lt tekerŇĎlantot ezen a vide√≥n egy francia zen√©sz, Guilhem Desq r√°csatlakoztatta egy samplerre.

K√©t perc ut√°n kezdŇĎdik az igazi buli, addig csak szokv√°nyos tekerŇĎlantoz√°st hallhatunk, ut√°na szabadulnak el az indulatok.

Miut√°n a Sploid √°ltal most felfedezett vide√≥ l√°tt√°n itt a szerkesztŇĎs√©gben is elhangzott, hogy a tekerŇĎlant lenne a legjobb hangszer a vil√°gon, elgondolkodtam, hol hallhattam ilyet: egyr√©szt a SebŇĎ egy√ľttes elsŇĎ lemeze megvolt nek√ľnk, √©s annak kiskoromban n√©zegettem a belsŇĎ bor√≠t√≥j√°t, rajta olyan hangszerek k√©peivel, mint a koboz, a doromb √©s igen, a tekerŇĎlant.

K√©sŇĎbb n√©h√°ny Pogues-sz√°mban is elŇĎker√ľlt, amit a zenekar alul√©rt√©kelt zsenije, Jem Finer haszn√°lt p√°r dalban, p√©ld√°ul a Misty Morning, Albert Bridge-ben, melynek a klipj√©ben is l√°tszik.

Viszont a legh√≠resebb tekerŇĎlant-vonatkoz√°s√ļ sz√°mban, a Donovan-f√©le Hurdy Gurdy Manben egy√°ltal√°n nincs tekerŇĎlant, csak a dal c√≠m√©ben.

Advertisement

(via Sploid)