M√©gsem hazugs√°g √©s kital√°ci√≥ a Flintstone csal√°d! Vannak ugyanis 15 ezer √©ve v√°ltozatlan szavaink, √≠gy egy mai ember is meg√©rthetn√©, ha korl√°tozottan is, mit mond egy ŇĎsember - √°ll√≠tja egy amerikai tud√≥scsoport.

Eddig √ļgy tartott√°k, hogy egy sz√≥ √©letciklusa legf√∂ljebb kilencezer √©ves lehet. Egy friss kutat√°s szerint viszont ha idŇĎg√©ppel visszamenn√©nk egy mamutvad√°szatra, √©s az egyik kŇĎkorszaki fick√≥nak azt mondan√°nk, hogy "h√© te!", akkor lehet, hogy meg√©rtene.

A tud√≥sok m√≥dszere nagy vonalakban az volt, hogy kiv√°lasztottak 200 ismert alapsz√≥t, majd elkezdt√©k n√©zni, hogy melyik az, amelyik nagyj√°b√≥l hasonl√≥ hangalakkal √©s jelent√©ssel fordul elŇĎ a k√≠s√©rletbe bevont h√©t eur√≥pai nyelvcsal√°d k√∂z√ľl legal√°bb 4-ben. (K√∂zt√ľk r√°li nyelvcsal√°d is, amibe a magyar nyelv is tartozik, )Ezek ut√°n azt vizsg√°lt√°k, hogy milyen k√∂z√∂s t√∂vekbŇĎl alakulhattak ki ezen szavak a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ nyelvekben. √ćgy jutottak el v√©g√ľl 23 olyan sz√≥ig, amirŇĎl felt√©telezik, hogy nagyj√°b√≥l v√°ltozatlanok 15 ezer √©ve. 23 sz√≥val var√°zsolni ugyan nem lehet, de h√°nyan jutottak el kisebb sz√≥kinccsel a dug√°sig valami lepattant youth hostelben. Jobban belegondolva t√°bortŇĪz mellett bŇĎven el√©g az a 23, m√°r csak az idŇĎg√©pet kell feltal√°lni.

A 23 ŇĎssz√≥b√≥l n√©h√°ny itt meg is hallgathat√≥.