This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Lehet, hogy Irén lesz a megújult M1 arca?

Illustration for article titled Lehet, hogy Irén lesz a megújult M1 arca?

Én drukkolok, benne ugyanis van fantázia. Kedves a mosolya, jó a borostája, már most lecserélném rá a kopasz bemondót az M1-ről.

Advertisement

Amúgy rájöttem, hogy mi volt a köztévé-megújítási projekt igazi célja. Ez valójában egy oktatási program, ami a magyar népesség screenshotolási képességeinek fejlesztését szolgálja. Négy nap telt el, és hitetlenkedő screenshotok ezrei készültek az új hírcsatorna – nyilván pont emiatt elkövetett – "bénázásairól". Nem lennék meglepve, ha titokban svájci vagy norvég pénzből menne ez az egész!

Advertisement

Update: Szolgáltassunk igazságot minden hímnenmű Irénnek a nyest.hu tavayly, remek posztjával, amire László hívta fel a figyelmünket. Az itt megismert Irén például Marconival egyidőben feltalálta és meg is építette a drót nélküli távírót!

A leghíresebb Irén nevű férfi Károly Józsefként született 1854-ben a Borsod-Abaúj megyei Göncön, és 21 éves koráig Józsefként ismerték. Ekkor azonban felvételét kérte a premontrei szerzetesek közé. 1875 őszén a Kassa melletti Jászón (ma Jasov, Szlovákia) lépett be a rendbe, és ekkor vette fel az Iréneusz nevet. Az Iréneusz, csakúgy, mint az Irén, a görög eiréné 'béke' származó tulajdonnév, jelentése 'békés'.

Ma az Iréneusz név ebben a formában, teháté-vel és sz-szel anyakönyvezhető. A paptanár nevét a források Ireneusz vagy Iréneuszalakban írják, az e-s és é-s formák akár egy leíráson belül is váltakoznak.

A görög eredetű név latinos formájaIrenaeus, ennek a magyar változata az Iréneusz. Károly József szerzetesként a Károly Iréneusz József néven kezdett tanítani a nagyváradi gimnáziumban, ahol több mint három évtizeden keresztül dolgozott. Későbbi publikációiban általában a rövidebb Károly Irén vagy a Károly Irén József nevet használta.

Advertisement

(via kettős mérce)

Share This Story

Get our newsletter