Sz√≥ba √°lltam egy fideszessel, mire elszabadult a pokol. Sz√°nd√©kosan csin√°ltam, tesztel√©sbŇĎl, k√≠v√°ncsis√°gb√≥l √©s heccel√©sbŇĎl, de nem hittem volna, hogy t√©nyleg ennyire kem√©ny a helyzet. P√°ria lettem Deutsch Tam√°s miatt?

Ez ut√≥bbit egy√©rtelmŇĪen nem tudom meg√°llap√≠tani, az viszont biztos, hogy amikor h√©tfŇĎn d√©lut√°n az irod√°ban kinyitottam egy √ľveg ŇĎszi sz√ľnetez√©srŇĎl hozott aj√°nd√©k bort, alig j√∂tt √°t valaki poharazgatni, mik√∂zben m√°skor egy doboz karamella elŇĎtt is gomolyog a t√∂meg. R√°ad√°sul engem egy√©bk√©nt t√∂bb√©-kev√©sb√© ismerŇĎ haverjaim is olyanokat √≠rnak r√≥lam, v√°ltozatos fogalmaz√°sban, hogy haha, eladtam magam a korm√°nynak.

Mivel siker√ľlt ezt el√©rnem?

Az t√∂rt√©nt, hogy a netforradalom idej√©re esŇĎ szabads√°gomr√≥l vissza√©rkezve cseten √©rdeklŇĎdtem Deutsch Tam√°sn√°l, hogy van-e b√°rmi fejlem√©ny az internetes nemzeti konzult√°ci√≥ √ľgy√©ben, amit ŇĎ ir√°ny√≠t. Mire felvetette, hogy fussunk √∂ssze, mert pont van egy √∂tlete a konzult√°ci√≥r√≥l. Sztorit szimatoltam, √≠gy h√©tfŇĎn kettŇĎkor m√°r tal√°lkoztunk is.

Advertisement

Deutsch azzal √°llt elŇĎ, hogy k√≠v√°ncsi, szerintem mit lenne √©rdemes k√©rdezni√ľk a netrŇĎl a konzult√°ci√≥n, √©s hogy adn√©k-e tan√°csot ebben. Elmes√©lte, hogy mindenf√©le embereket megk√©rdez ugyanerrŇĎl. Azt is vil√°goss√° tette, hogy a k√©rd√©sek nem ak√∂r√ľl fognak forogni, hogy milyen internetad√≥ legyen, mert eldŇĎlt, hogy nem lesz ilyesmi, hanem hogy a korm√°nynak mit k√©ne csin√°lnia a magyar internettel, ha egy√°ltal√°n kellene csin√°lnia b√°rmit is.

Advertisement

Azt mondtam neki ‚Äď amit ŇĎ is sejtett ‚Äď, hogy b√°rmi ilyen szak√©rt√©s-tan√°csad√°s √ļjs√°g√≠r√≥k√©nt nekem eleve √∂sszef√©rhetetlen dolog. De ‚Äď vetettem fel ‚Äď ha neki j√≥, hogy az eg√©sz az elej√©tŇĎl a v√©g√©ig nyilv√°nos legyen, akkor abban sz√≠vesen benne lenn√©k, hogy meg√≠rom a fentieket Cinkre, √©s megk√©rdezem az olvas√≥kat, szerint√ľk mik lenn√©nek a relev√°ns t√©m√°k a "mi dolga a korm√°nynak a magyar internettel?" tematik√°ban. Azt√°n Deutsch azt kezd a kapott k√©rd√©sekkel, amit akar. Erre utal a t√©m√°r√≥l √≠rt posztom c√≠me is, miszerint "√ćgy lettem Deutsch Tam√°s nemzeti konzult√°ci√≥s tan√°csad√≥ja".

Sz√≥val, ha valakiben ez ak√°rcsak halv√°ny rossz √©rz√©sk√©nt is, de felmer√ľlt volna, a Cink nem lett a korm√°ny sz√≥cs√∂ve, √©n sem, partnere sem, nem v√°llaltam semif√©le form√°lis vagy inform√°lis poz√≠ci√≥t, annyit besz√©ltem meg Deutschcsal, hogy egy-k√©t posztban megk√©rdezem tŇĎletek, ti mit k√©rdezn√©tek. Meg le√≠rom, hogy √©n mit k√©rdezn√©k. A r√©szv√©telem kifejezett felt√©tele volt a teljes nyilv√°noss√°g, √©s az, hogy azon fel√ľl, amit publikus Cink-posztokban meg√≠rok, nem veszek r√©szt semmiben.

Advertisement

Azt k√©pzeltem, √©rdekes dolog lehet komolyan venni egy olyan √°tl√°tsz√≥ propagandaeszk√∂zt, mint a nemzeti konzult√°ci√≥, √©s a gyakorlatban kipr√≥b√°lni, mi t√∂rt√©nik, ha val√≥di emberek val√≥di k√©rd√©sei is beker√ľlnek a rendszerbe. Vagyis √ļgy tenni, mintha a konzult√°ci√≥ jelentene b√°rmit is. "Irt√≥ vicces lesz ut√≥lag megn√©zni, miket k√©rdeztek volna a h√ļs-v√©r emberek, √©s ehhez k√©pest v√©g√ľl mi jelent meg a t√©nyleges konzult√°ci√≥s pap√≠rokon vagy weboldalakon vagy b√°rmiken" ‚Äď gondoltam. Nem besz√©lve arr√≥l, hogy ut√°na mi val√≥sul meg.

Transzparens, visszakereshetŇĎ m√≥don megmutatni, mit jelent a fideszes konzult√°ci√≥, az klassz dolog ‚Äď k√©pzeltem. Azt az eddigi konzult√°ci√≥kn√°l senki sem tudhatta, hogy igaz√°b√≥l milyen k√©rd√©seket tartottak volna fontosnak a v√°laszt√≥k, ha voltak egy√°ltal√°n val√≥di k√©rd√©sek, √©s nem Habony √Ārp√°d √≠rta az √∂sszeset. (√Čn p√©ld√°ul azt k√©pzelem, hogy ŇĎ √≠rta.)

Van benne p√°r erŇĎs poszt + p√°r j√≥ kis kommentcsata lehetŇĎs√©ge, √©n meg az olvas√≥kkal egy√ľtt picit jobban belel√°tok majd abba, hogyan mŇĪk√∂dik ez a g√©pezet. √Čs am√ļgy is, eleve nem √©rdektelen dolog arr√≥l vit√°zni felhaszn√°l√≥kkal, hogy mit is k√©ne √°llamilag kezdeni az internettel. A Cinken is haszn√°lt Kinja platformot direkt arra is tal√°lt√°k/tuk ki, hogy a leghevesebb vit√°kat is √©rtelmes mederben tartsa, a Cink nagyr√©szt ennek a tesztel√©s√©re szolg√°l, mi lehet jobb tesztt√©ma jobb√°ra korm√°nykritkus olvas√≥k k√∂r√©ben, mint a korm√°ny √©s az internet? √Čs ha az ember deklar√°ltan a p√°rbesz√©d terjeszt√©s√©√©rt dolgozik, mi√©rt utas√≠tsa vissza, ha megk√©rik egy kis p√°rbesz√©l√©sre?

Advertisement

Ilyenek forogtak még a fejemben.

BŇĎven lehet, hogy ez irt√≥zatosan nagy h√ľlyes√©g volt a r√©szemrŇĎl. Lehet, hogy betegesen naiv voltam. Lehet, hogy ez volt √©letem legrosszabb posztsorozat√∂tlete. √ćrj√°tok meg ide alulra, ha √≠gy van, √©s akkor k√©nytelen leszek elfogadni, hogy faszs√°g volt az eg√©sz.

Advertisement

De azok, akik nekem estek, legink√°bb a k√∂vetkezŇĎ √©rvekkel j√∂ttek elŇĎ:

  1. Hogy √°llhatok sz√≥ba egy olyan alakkal, mint Deutsch Tam√°s, aki kor√°bban ezt meg ezt mondta/mŇĪvelte?
  2. Hogyan assziszt√°lhatok egy olyan hazug porhint√©shez, mint a konzult√°ci√≥ int√©zm√©nye, amikor olyan, az orsz√°g j√∂vŇĎj√©t befoly√°sol√≥ √ľgyekben nem volt semmmif√©le konzult√°l√°s senkivel, mint a paksi bŇĎv√≠t√©s?
  3. Hogy vehetek r√©szt az internetrŇĎl sz√≥l√≥ konzult√°ci√≥ban, amikor a korm√°ny kerekperec m√©g nem z√°rta ki, hogy valamilyen form√°ban m√©giscsak legyen netad√≥?
  4. Hogyan hihetem el, hogy a Cink-olvas√≥k v√©lem√©nye vagy az eny√©m ŇĎszint√©n √©rdekelheti azt a Deutschot, aki kor√°bban p√©ld√°ul olyat nyilatkozott, hogy "egy kamp√°nyban a vita elutas√≠t√°sa sokszor kamp√°nyszempontok alapj√°n t√∂rt√©nik. Mint ahogy sok esetben a vit√°ra val√≥ felh√≠v√°s m√∂g√∂tt sem a vita ŇĎszinte sz√°nd√©ka, hanem kamp√°nyszempontok h√ļz√≥dnak"?

Advertisement

Amire a k√∂vetkezŇĎk a v√°laszaim:

  1. Sz√≥ba √°llok √©n b√°rkivel. Egy √ļjs√°g√≠r√≥t√≥l ez alap. Nem vagyok mor√°lis b√≠r√≥, √©s irigylem azokat a kritikusaimat, akik ezek szerint csak olyanokkal hajland√≥k sz√≥t v√°ltani, akiket mor√°lisan leellenŇĎriztek √©s makul√°tlannak tal√°ltak. √Čn sajnos nem vagyok ilyen t√∂k√©letes. Viszont nem is gyŇĪl√∂l√∂m az√©rt Deutsch Tam√°st, mert ŇĎ D. T., hanem meghallgatom, hiszen azt is elv√°rom, hogy v√°laszoljon az √©n k√©rd√©seimre.
  2. A paksi bŇĎv√≠t√©stŇĎl kezdve az √∂sszes ilyen t√©m√°ban meg√≠rtam a mark√°ns, minden esetben les√ļjt√≥ v√©lem√©nyemet. Az internetes konzult√°ci√≥hoz nem assziszt√°lok, hanem a j√°t√©k kedv√©√©rt komolyan veszem, hogy azt√°n adott esetben megmutathassam, mennyire lehet komolyan venni az ilyesmit.
  3. Meg√≠rtam, hogy Deutsch Tam√°s nekem azt mondta, r√∂gt√∂n a besz√©lget√©s√ľnk elej√©n, hogy nem lesz netad√≥, √©s a konzult√°ci√≥ nem arr√≥l fog sz√≥lni, hogy milyen legyen. Ha nem mondott igazat, le fog leplezŇĎdni, hiszen az errŇĎl sz√≥l√≥ h√©tfŇĎi posztomat nem tudja kirad√≠rozni.
  4. √Čppen azt c√©lozta az akci√≥m, hogy kider√ľlhessen, mennyire ŇĎszint√©n √©rdeklik ezek a dolgok. Ha csak eszk√∂znek akart volna haszn√°lni engem, az ki fog der√ľlni, √©s ŇĎr√° hullik vissza. B√°r nem l√°tom m√©g mindig, hogyan lehetn√©k eszk√∂z.

Advertisement

Azt k√©pzeltem, hogy √∂nmag√°ban az a t√©ny, hogy mindent azonnal meg√≠rtam, √©s az eg√©sz felt√©tel√©√ľl eleve a nyilv√°noss√°got szabtam, eloszlat minden rossz √©rz√©st. H√°t nem √≠gy lett.

Arra gondoltan, ki m√°s legyen olyan b√°tor, mint a Cink, hogy elmer√©szkedj√ľnk az oroszl√°n, vagyis ebben az esetben Deutsch Tam√°s sz√°j√°ig. Ne tudom, hogy ez hiba volt-e, de az tuti, hogy nem kevesen √≠gy gondolj√°k. A Cink azonban tov√°bb j√°tssza azt, hogy ez az eg√©sz tal√°n komolyabb, mint az eddigi nemzeti konzult√°ci√≥k. M√©g mindig rem√©nykedem abban, hogy a k√≠s√©rletnek √©rdekes v√©geredm√©nye lesz.

Advertisement

√Čppen ez√©rt most meg√≠rtam, √©n hogyan konzult√°ln√©k. Akit √©rdekel, itt olvashatja.