Illustration for article titled Lehet, hogy ez lesz az első tényleg klassz magyar valóságsó

Nem véletlenül obégatott Puzsér Róbert a bíróságon – de erről egy titoktartási nyilatkozat miatt nem mondhatok semmit. Megnézhettük néhányan az RTL Klub júniusban induló Szelfi című sorozatának első részét, amiben hat embernek adnak egy kamerát három hónapra. Riport.

Advertisement

Miért érzem úgy, mintha bárki bármelyik pillanatban előránthatná a tetovált pöcsét? – kérdezem magamtól, ahogy 10 kilométernyi záporban motorozás után belépek az RTL székházába. Pedig a világom semmi előítéletem nincs a kereskedelmi tévésekkel szemben. Aztán rájövök, hogy valami casting folyik éppen, és egy rakás olyan figura között sodródtam be az előtérbe, akiknél a dolgok a helikopterezéssel kezdődnek.

Mire ezt végiggondolom, már ott ülök a vetítőben, de még nem a képernyőt, hanem Rubin Kristóf producert bámulom, aki épp elmondja, miért vagyunk itt. Azért, mert olyan szokatlan műsort csinált a csatorna, hogy ők maguk is nagyon kíváncsiak a fogadtatására.

Advertisement

Az újdonság lényege, hogy gondos halászgatással kiválasztottak hat érdekes embert, adtak nekik egy-egy kamerát, ők meg éjjel-nappal forgattak negyed évig, stáb és forgatókönyv nélkül, majd ebből összevágtak egy programot. Mármint nem az érdekes emberek vágták össze, hanem az RTL szakemberei. A hat szereplő nem találkozik, a sztorik párhuzamosan futnak, a rendező elv annyi, hogy minden adás egy-egy napot ölel fel.

Olyanokat válogattak persze össze, akik valami érdekes élethelyzetben vagy az előtt voltak, hogy történjen is valami izgalmas.

Advertisement

Kezdjük azzal, hogy ki az, aki annyira exhibicionista, hogy egyáltalán hajlandó legyen beengedni a kamerákat a magánéletébe, akkor is, ha ő kezeli azokat a kamerákat? Hát az exhibicionizmusból élők, vagyis zenészek és tévések. Így a hat főszereplőből ötöt még én is kapásból felismertem, pedig 90 százalékban csak focit nézek a tévében.

Mivel kaleidoszkópszerű, az élet nagy problémáit felvillantó műsort szerettek volna, markánsan különböző sztorikat válogattak össze, ami az első rész alapján sikerült is nekik.

Advertisement
  • Az első ízelítő után a kedvenceim Völgyesi Gabi, a Unique énekesnője, és a férje, akiknek az a szerepük, hogy totál ki vannak készülve a kisgyerekeiktől, amit remekül adnak.
  • A durvulást Bérczesi “Hiperkarma” Robi hozza, aki híres énekes, és húsz év drogozás után éppen próbál tiszta maradni.
  • A drámát az egyetlen, általam nem ismert szereplő, egy csaj adja, akittől elköltözött a férje, ő meg ott maradt egy marha nagy luxuslakásban egy pár hónapos kisgyerekkel.
  • A celebfaktort Puzsér “Mondj Egy Stáblistát Amin Nem Vagyok Rajta” Róbert.
  • A Darwin-díj ígéretét az Éjjel-nappal budapestes csaj és a valami zenei vetélkedőből ismerős faszija, akik Kínába akarnak emigrálni.
  • A lazulást Ada, a műsorvezető, akinek 9 éves ikerfiai vannak, és végre pasizni akar.
Advertisement

Mivel alá kellett írnunk egy titoktartási nyilatkozatot, részleteket nem mondhatok, de ilyenekre nincs is túl nagy szükség.

Az első adás alapján a kisgyerekesek és Bérczesi kifejezetten ígéretesek, a Kínába készülő fogalmatlanokból is lehet bármi, főleg humoros vonalon, az elhagyott anya tényleg irtó drámai, így vagy elviselhetetlen lesz, vagy erős. Kérdés, hogy a majdnem magányos szenvedés elég érdekes tud-e lenni hosszabb távon. Ada ennyiből eldönthetetlen, de mindenképp lendületes és a szó legjobb értelmében gátlástalan. Az egyetlen ripacskodó Puzsér, aki úgy forgatja a szemeit és úgy oson, mint valami kulisszahasogató némafilmszínész. De még ő is felsófolta a várakozásaimat, mert – ha nem zseniálisan játszik – olyan idegállapotban van, hogy bármikor összeomolhat. Szóval az is lehet, hogy nem ripacskodik, csak ennyire kikészült.

Advertisement

Rubin azt mondta, tényleg semennyire nem avatkoztak be a történésekbe, a műsor meg kicsit olyan, mintha hat videoblogot vágtak volna össze. Tényleg olyasmi, csak profibban összerakva, mintha vloggerek csinálták volna.

Rubin őszintének tűnt, amikor azt mondta, fogalma sincs, hogyan reagál erre a közönség. Arról is beszélt, hogy a Szelfi talán olyanokat is elér, akik általában nem tévéznek. Felteszem, én például emiatt voltam meghívva, hiszen aki nem tévézik, az internetezik.

Advertisement

Hát az tuti, hogy ebből ezrével gyárhatják majd a becsali animgifeket. A nyitó adásban csak Puzsér produkált legalább három arra érett jelenetet.

Az egész sikere nyilván azon fog múlni, hogy mennyire tudnak érdekesek maradni a főszereplők. Ez napi 40 perces műsor lesz az RTL II-n, 40 eipzóddal, így akkor tud befutni, ha elég embert tud beszippantani minden hétköznap éjjel. A nyitó rész működött: ha nem is esek szét az izgalomtól, de kifejezetten megnézném a következőt, hogy kiderüljön, a Kínába készülő colos csóka tényleg annyira üresfejű-e, az énekesnő férje idegosztályra kerül-e a gyerekei miatt, és Bérczesi elpattint-e egy spanglit. De ez nem ugyanaz, mint a 11. epizód után várni a 12.-et. Egy rész alapján pedig szerintem képtelenség megmondani, hogy X vagy Y elég izgalmas egyéniség-e ahhoz, hogy a náci megastruktúrák, Ausztrália 10 legveszlyesebb állata vagy Javier Mascherano helyett őt bámuljam éjjelente.

Advertisement

A Szelfihez hasonló műsor itthon, sőt állítólag a környéken sem készült, de az ötlet azért nem az RTL-é. A Connected című izraeli program formátumára épül a dolog, de több mindent is megváltoztattak az eredetihez képest. Ott kevesebb a szereplő és tematikus adások vannak, egy-egy fő téma köré rendezve.

Rubin – bár nem pont ezekkel a szavakkal – arról beszélt, hogy piacvezetőként most lazábban tudnak kísérletezni, ezért megpróbáltak valami elgondolkodtatót, érdekeset és a mainsteamhez képest alternatívat csinálni.

Advertisement

A gondolkodással óvatos lennék, de az alapján, amit láttam, nem kizárt, hogy a Szelfivel akár tényleg valami újat is mutassanak a valóságműfajban.

Share This Story

Get our newsletter