Hallottatok m√°r a SoylentrŇĎl? Kipr√≥b√°ltam. Vegy√ľk √ļgy, hogy ez egy teszt volt. Meg√≠rom.

Kezdj√ľk a legfontosabb t√©nyekkel.

  1. az elm√ļlt n√©h√°ny napban szinte kiz√°r√≥lag Soylenten √©ltem
  2. még élek
  3. leginkább folyékony, poros háztartási keksz íze van
  4. a fenti k√©pen a reakci√≥m ŇĎszinte

Eg√©szen biztosan a Hacker Newson hallottam elŇĎsz√∂r a SoylentrŇĎl, az√≥ta undorral √©s g√ļnyol√≥d√°ssal vegyes √©rdeklŇĎd√©ssel k√∂vetem. Nyilv√°n a Szil√≠cium-v√∂lgyben, nyilv√°n egy huszon√©ves feh√©r m√©rn√∂k f√©rfi fej√©bŇĎl pattant ki az √∂tlet: ha egyszer az √©telekbŇĎl a t√°panyagokra van sz√ľks√©ge az emberi szervezetnek, akkor ez az eg√©sz ev√©s dolog nem valami hat√©kony folyamat. Sokkal egyszerŇĪbb (√©s olcs√≥bb, tal√°n a k√∂rnyezetnek is jobb), ha van egy k√©sz√≠tm√©ny, amiben mindenbŇĎl pontosan annyi van, amire a szervezetednek sz√ľks√©ge van. √ćgy r√°ad√°sul a kezdeti idŇĎbefektet√©s ut√°n, mialatt kioptimaliz√°lod a folyamatot, soha t√∂bbet nem kell kaj√°val foglalkoznod, t√∂bb idŇĎd marad sz√°m√≠t√≥zni dolgozni a csilli√°rd doll√°ros startupodon.

Van, amikor csak az√©rt eszel, hogy elm√ļljon az √©hs√©g, de m√°s √∂r√∂m√∂d nincsen benne, √©s m√©g az idŇĎd is elmegy a beszerz√©s√©vel, az elk√©sz√≠t√©s√©vel √©s az eltakar√≠t√°s√°val, ezeket nem lenne h√ľlyes√©g lecsalni √ļgy, hogy ne menjen r√° az eg√©szs√©ged, sz√≥val valahol a dolog m√©ly√©n √©reztem a r√°ci√≥t. Ugyanakkor b√°r feh√©r, huszon√©ves, m√©rn√∂k f√©rfi vagyok, teh√°t √©n is hajlamos vagyok erre a matekre, van valami m√©lyen tasz√≠t√≥ abban a hozz√°ll√°sban, amikor egy gy√ľttment m√©rn√∂k (tov√°bbiakban ‚Äěelef√°nt‚ÄĚ) beront egy sz√°m√°ra kor√°bban ismeretlen ter√ľletre, majd n√©h√°ny k√∂nyv elolvas√°sa ut√°na kellŇĎk√©ppen j√°rtasnak √©rzi mag√°t a t√©m√°ban, hogy egy husz√°rv√°g√°ssal diszrupt√°lja a probl√©m√°t (tov√°bbiakban ‚Äěa porcel√°nboltban‚ÄĚ). Pl√°ne amikor az ember eg√©szs√©g√©rŇĎl, egy undor√≠t√≥ barna folyad√©kr√≥l √©s egy olyan c√©grŇĎl van sz√≥, ami k√©pes volt hal√°lkomolyan olyan term√©kvide√≥t k√©sz√≠teni, hogy azt b√°rmely diszt√≥pikus scifi gonosz megakorpor√°ci√≥ja megirigyeln√©:

Amerikai koll√©g√°m m√©g az elsŇĎ crowdfunding k√∂rben rendelt belŇĎle, mostan√°ban kezdt√©k kisz√°ll√≠tani. Az ŇĎ emberk√≠s√©rlete r√∂vidre siker√ľlt: az elsŇĎ heti adagj√°t se tudta v√©gigenni, a marad√©kot (2 zacsk√≥t, kb. 6 √©tkez√©sre elegendŇĎ alapanyagot) ink√°bb elk√ľldte nekem.

Advertisement

Korai v√°s√°rl√≥k√©nt az 1.0√°s verzi√≥t kapta, ami sok fogyaszt√≥n√°l sajn√°latos mell√©khat√°sokat produk√°lt, amit az√≥ta az 1.1-es √©s kiad√°sokban m√°r kijav√≠tottak em√©sztŇĎenzimek hozz√°ad√°s√°val. A zacsk√≥, amit k√©zhez kaptam, azzal a megjegyz√©ssel √©rkezett, hogy vigy√°zzak, mert fingat √©s fosat. Nekem szerencs√©re ezt a hib√°t nem siker√ľlt reproduk√°lnom.

Advertisement

Gyakorlatilag egy felturb√≥zott bodypuding a cucc. 1:2 ar√°nyban kell fel√∂nteni v√≠zzel, a mell√©kelt √ľvegcs√©bŇĎl m√°sf√©l kan√°l halolajat hozz√°adni, az eg√©szet alaposan felr√°zni, majd aj√°nlott egy kicsit behŇĪteni, hogy √∂ssze√°lljon, kev√©sb√© legyen poros. Azt√°n vagy kortyolgatsz belŇĎle, ahogy kedved t√°mad, vagy √©tkez√©si idŇĎben is megihatod h√ļz√≥ra, ha eml√©keztetni akarod magad a pre-poszthum√°n l√©tedre. M√©rs√©kelten undor√≠t√≥ √≠zŇĪ √©s illat√ļ, kicsit √©desk√©s, nagyon mŇĪ, √©rezni benne kaka√≥s √©s di√≥s von√°sokat is, de az alap√≠z legink√°bb t√©nyleg a h√°ztart√°si keksz. Nyilv√°n fel lehet jav√≠tani ezt, a haszn√°lati utas√≠t√°s Release Notes (!!) javasolja is ban√°n vagy nutella belebolond√≠t√°s√°t, de a r√∂vid pr√≥ba erej√©ig purista voltam, maradt a kekszl√©.

Hosszabb t√°von viszont biztosan k√©ne valamit csin√°lnom vele, mert √≠gy unalmas volt. Nagyon. A legunalmasabb, legfelejtŇĎsebb k√≠nai, gyros vagy Jack's Burger is t√∂bb √©letkedvvel t√∂lt fel, mint ez a M√°trix-l√∂tty. A legviccesebb, hogy m√≠g kor√°bban t√©nyleg alig foglalkoztam azzal, mit √©s hogyan eszem, a pr√≥bat√©tel alatt m√°sra sem tudtam gondolni, mint hogy mi mindent enn√©k sokkal sz√≠vesebben, mint ezt az E-betŇĪlevest. Miut√°n kihelyettes√≠tettem, egybŇĎl nyilv√°nval√≥v√° v√°lt, mennyire m√©lyen meghat√°rozza az ev√©s m√©g az √©n √©letemet is.

Advertisement

A Soylent egy v√©gtelen√ľl hat√©kony √©s ez√©rt v√©gtelen√ľl unalmas dolog, ami pont az emberit optimaliz√°lja ki a folyamatb√≥l. Ha a testednek t√°panyagbevitelre van sz√ľks√©ge (=√©hes vagy), gyorsan pusholhatod ki masterba a fixet, cser√©be ezt egyed√ľl, a munk√°db√≥l fell√©legz√©snyi sz√ľnet n√©lk√ľl fogod tenni. Robott√° v√°lsz.

Advertisement

A robott√° v√°l√°s √ļtj√°n p√°r k√∂rrel elŇĎr√©bb j√°r a cuccot kifejlesztŇĎ Rob Rhinehart: legut√≥bb kioptimaliz√°lta a gyomr√°b√≥l a bakt√©riumokat, hogy a szervezet√©bŇĎl ne kelljen b√©lsarat √ľr√≠tenie.

Advertisement

A hivatalos cuccra elvileg 4-5 h√≥nap v√°r√≥lista van, ugyanakkor √©rdemes sz√©tn√©zni a sz√ľrke piacon is: az elsŇĎ #SoylentPioneerek k√∂z√ľl sokaknak csak a szeme volt √©hes, √©s most a Craigslisten pr√≥b√°lnak kev√©s sikerrel t√ļladni a cuccon. A b√°trabbak pedig k√≠s√©rletezhetnek saj√°t receptekkel is.

(Fotó: Nagy Attila/Cink)