Ez a kérdés tartja lázban a brit közvélemény a napokban, amiért kiengedtek a börtönből egy nemi erőszakért elítélt, válogatott futballistát.

A 25 éves, tizenháromszoros walesi válogatott Ched Evans a Sheffield United csatára volt, amikor 2012-ben ötéves börtönbüntetésre ítélték, amiért egy évvel korábban megerőszakolt egy 19 éves lányt.

Evans szerződése időközben lejárt, és amikor már lehetett tudni, hogy az ítélet értelmében a játékost a büntetési idő felének letöltése után szabadon engedik, a Sheffield United jelezte, hogy fontolóra veszi volt játékosa szerződtetését. (Evans a klub legjobb csatára volt, mielőtt elítélték.)

A hír hatalmas indulatokat gerjesztett, és mára Ched Evans nevét többet emlegetik, mint a legtöbb sztárfocistáét, hiába egy harmadosztályú klubról van szó. Eddig csaknem 150 ezren írták alá a petíciót azért, hogy a sheffieldi klub ne alkalmazza újra a csatárt, és politikusok is hallatták a hangjukat a vitában.

Advertisement

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes és Sheffield parlamenti képviselője szerint a futballisták manapság példaképek is, ezért a klubnak kétszer is meg kell gondolnia, hogyan dönt, míg a volt sportminiszter, Richard Caborn szerint Evansnak minimum megbánást kellene mutatnia, mielőtt egyáltalán szóba kerülhet a visszatérése.

A bocsánatkérés ugyanakkor várat magára, mert Evans azóta is fenntartja, hogy ártatlanul ítélték el. Az ügyben megszólaltak korábbi megerőszakolt nők is, akik szerint Evans rehabilitálása rossz üzenetet jelentene.

Advertisement

A másik oldal viszont azzal érvel, hogy Evans letöltötte a büntetését, és ha megfosztják attól, hogy visszatérjen eredeti foglalkozásához, akkor megfosztják a társadalomba való beilleszkedés lehetőségétől. Pláne, hogy korábban volt már arra példa, hogy halálos közúti balesetet okozó játékosok tértek vissza a büntetésük letöltése után.

A labda tehát jelenleg a Sheffield Unitednál van, Evans pedig ma, pénteken hagyhatta el a börtönt, és az ügyében akárhogyis dönt fog egykori klubja, egész biztosan sokáig téma lesz még.

Advertisement

Fotó: AP Photo/Fred Ernst