M√°r legal√°bb egy hete mennek k√©shegyre menŇĎ vit√°k arr√≥l az interneten, hogy szemetek-e a kereszt√©nydemokrat√°k, amikor be akarj√°k z√°ratni a hipermarketeket vas√°rnap, vagy nem is annyira azok. Ez itt pl. egy friss thread. Amelynek nyom√°n mi is √∂ssze√ľtk√∂zt√ľnk verb√°lisan.

√Čn mondom:

ElŇĎrebocs√°tom, hogy nem szoktam programszerŇĪen bev√°s√°rolni vas√°rnap. M√©g csak aut√≥m sincs, amivel elmehetn√©k a buda√∂rsi Tesc√≥ba (egy√©bk√©nt is minek aut√≥, amikor nagyr√©szt csak arra haszn√°ln√°m, hogy vas√°rnaponk√©nt elmenjek vele a buda√∂rsi Tesc√≥ba?). Azzal is egyet√©rtek, hogy szomor√ļnak √©rezn√©m, ha a vas√°rnapom cs√ļcspontja az lenne, hogy m√°sf√©l √≥r√°n √°t tolongok, sorban √°llok, √°lldog√°lok b√°rmelyik Tesc√≥ban. De ha te, aki vas√°rnap hipermarketekbe j√°rsz, most ennek hat√°s√°ra elsz√©gyelln√©d magad emiatt, akkor nyilv√°nval√≥an h√ľlye vagy.

Az égvilágon semmilyen érvet nem tudnék mondani amellett, hogy miért lenne jó, ha valaki mostantól megtiltaná, hogy vasárnap járjak vásárolni, ha épp ahhoz volna kedvem. Kinek lenne jobb attól, ha vasárnap délben nem ugorhatnék be a közeli CBA-ba vagy Sparba egy karalábéért? (Leszámítva a nonstopot, ahol ugyanezt kétszer annyiért kéne megvennem, már ha egyáltalán kapható ott karalábé.)

Ha 1990-ben Antall J√≥zsef √ļgy d√∂nt, hogy k√∂vetj√ľk az osztr√°k √©s a n√©met p√©ld√°t, √©s n√°lunk sem lesznek nyitva a boltok h√©t hetedik napj√°n, gond n√©lk√ľl elfogadtathatta volna. De 25 √©vvel k√©sŇĎbb belepiszk√°lni egy megszokott, mŇĪk√∂dŇĎ, senkit sem zavar√≥ rendszerbe, r√°ad√°sul az√©rt, mert n√©h√°ny KDNP-s k√©pviselŇĎ jobban tudja, hogy mi j√≥ nek√ľnk, mint mi magunk, ez megint √∂ng√≥l. Nem akkora, mint a netad√≥, de hogy ettŇĎl nem lesz jobb senkinek, az ugyanolyan nyilv√°nval√≥, mint az, hogy az emberek sem a Tesco miatt maradoztak el a mis√©rŇĎl. Ňźszint√©n k√≠v√°nom, hogy egyszer l√°thassam R√©tv√°ri Benc√©t egy kisboltban mag√°r√≥l megfeledkezve ord√≠tozni, hogy "H√°t ebben a kurva orsz√°gban vas√°rnap sehol sem lehet t√ļr√≥t kapni?!"

Albert mondja:

Egy m√°sik threadbe √©n is besz√°lltam m√ļlt h√©ten, azt mondtam akkor, hogy vas√°rnap nem boltba j√°runk, hanem templomba √©s meccsre. Vicceltem persze ‚Äď a magam m√≥dj√°n ‚Äď, hiszen √©n se ide, se oda nem j√°rok. Templomba gyerekkoromban sem j√°rtam, amikor m√©g voltak vas√°rnapok ‚Äď kaptam volna a pof√°mra az ateista nevel√©s keret√©ben ‚Äď, de meccsre igen, b√°r v√°rosunk egyik csapata sem volt ac√©los. Azoknak a vas√°rnapoknak a legjobb r√©sze a h√ļsleves illata volt, meg az, hogy az √∂reg Munk√°csi b√°csi eb√©d ut√°n mindig elbiciklizett az egyik ir√°nyba a bar√°taihoz k√°rty√°zni, azt√°n n√©h√°ny √≥r√°val k√©sŇĎbb visszabiciklizett, √©s k√∂zben cs√≠ptetŇĎvel fogta √∂ssze az √ľnneplŇĎ pantall√≥ja sz√°r√°t, hogy ne kapja el a l√°nc.

Advertisement

Azt persze nem hiszem, hogy ha ezut√°n z√°rva marad vas√°rnap a Tesco, akkor √ļjra illatosabb lesz a h√ļsleves meg jobb a futball, √©s h√°t Munk√°csi b√°csi sem fog ism√©t k√°rty√°zni a bar√°taival. De valahogy m√©gis ezzel a Bede M√°rtonnal √©rtek egyet, aki szerint ‚Äď ugye ‚Äď durva lehet, ha valakinek vas√°rnap az a programja, hogy elmenjen egy boltba.

Nem racionális, hanem érzelmi alapon értek vele egyet.

Nem sok minden tud kihozni a sodromb√≥l, de a pl√°z√°kban, a hiperekben √©s az IKEA-kban ‚Äď ennek kapcs√°n √©rintŇĎlegesen hŇĎb√∂r√∂gtem m√°r egyszer ‚Äď s√©t√°lgat√≥, d√©d- √©s nagysz√ľlŇĎkbŇĎl, sz√ľlŇĎkbŇĎl √©s unok√°kb√≥l √°ll√≥ komplett csal√°dokt√≥l fr√°szt kapok. Ez a jelens√©g iszony√ļan nyomaszt√≥, √©s k√©sz. Magyarorsz√°g szellemi-kultur√°lis le√©p√ľl√©s√©nek egyik bizony√≠t√©k√°t l√°tom benne ‚Äď ahogyan pl. abban is, hogy pusztulnak ki a z√∂lds√©geskertek √©s a baromfiudvarok, √©s az emberek m√°r falun sem fŇĎznek, hanem h√°zhoz sz√°ll√≠ttatj√°k az olcs√≥-ehetetlen egyenkaj√°t. Lehet, hogy elt√ļlzom, de ezek szomor√ļ dolgok.

Advertisement

Ok√©, azt is tudom, hogy ezek olyan szintŇĪ kultur√°lis-t√°rsadalmi k√©rd√©sek, amiket nem egy ilyen balfasz korm√°ny fog rendbe rakni egy erŇĎszakos adminint√©zked√©ssel ‚Äď m√°r ha √°tmegy egy√°ltal√°n ‚Äď, √©s att√≥l, hogy szombaton t√∂bben tolonganak majd a p√°rizsis, a margarinos meg a vizes zseml√©s polcok elŇĎtt, vas√°rnap nem lesznek tele a m√ļzeumok √©s a kir√°ndul√≥helyek. Az √∂tleten viszont akkor sincs kedvem felk√ļr√≥dni, ha egy√©bk√©nt magam is elŇĎfordultam m√°r vas√°rnap reggel az Intersparban. Egy√°ltal√°n nem r√°zna meg, ha nem tehetn√©m.

Ha m√°r az √ļn. kereskedelemn√©l tartunk, szem√©ly szerint sokkal nagyobb bajom, hogy m√©g mindig olyan kev√©s a tisztess√©ges, igaz√°n j√≥ √°rut k√≠n√°l√≥ kisbolt ‚Äď meg hentes, z√∂lds√©ges √©s p√©k ‚Äď, hogy egy kezemen meg tudom sz√°molni. Ez a gyal√°zat, nem a kereszt√©ny kurzus!

Advertisement

√Čs ti mit mondtok?