Lénárd András, a jogerősen is furfangos székely jogerősen gyárthat Csíki Sör néven italt. A Heineken azt szerette volna, ha bezárják a kis sörgyárat és az eszközeit is elkobozzák.

Az ismert multicég érzéketlensége és Lénárd ügyes helyzetfelismerése kellett ahhoz, hogy idáig jusson a székelyföldi sörháború.

Az egész azzal kezdődött, hogy a régió legnépszerűbb söre a Heineken által gyártott Premium Ciuc. Aminek román neve van, de amit a magyar származású fogyasztók általában csak "csíki sör" néven emlegetnek. (A Ciuc az Csíkot jelenti románul.) Lénárd András ötlete annyi volt, hogy ha egyszer a csíki sört szeretik az emberek, de a gyártó azt csak román néven forgalmazza, akkor majd ő fog Igazi Csíki Sör néven piát árulni nekik. Alapított egy manufaktúrát, el is kezdte a gyártást, de a Heineken azonnal pert indított.

Első fokon Lénárd nyert, aztán amikor a másodfokot a marosvásárhelyi táblára helyezték, a multicég buta hibát követett el. Olyan közleményben próbálta ugyanis elérni, hogy a pert ne magyarlakta területen tárgyalják, amiben leírták az úgynevezett Székelyföld jelzős szerkezetet.

Advertisement

Nem kellett volna, ez nem tette népszerűvé őket a székely–magyar fogyasztók körében, amire hamar rájöttek, és sűrű bocsánatkéréssel próbáltak javítani a helyzeten. Azt a kérésüket ennek ellenére fenntartották, hogy a másodfokú tárgyalás ne Marosvásárhelyen legyen. Sikeresen kérték az áthelyezést, a mostani tágyalást végül a Suceava megyei táblabíróságon tartották.

Advertisement

Pár napja székely–magyar közéleti személyiségek, papok és polgásmeterk közösen kérték a Heinekent arra, hogy álljon el a pertől. Nem tette. Ehelyett most veszített, és összesen mintegy 800 ezer forintnak megfelelő lejt is fizethet a sörmanufaktúrának és Lénárdnak.

A vállalkozó patetikus-harcias Facebook-üzenettel ünnepelte a győzelmet:

A legfontosabb, amit a győzelemből megtanulhatunk az az, hogy képesek vagyunk rá.

Megnyertük a pert a Heineken Romániával szemben.

Egy dolgot üzenünk a Heineken România SA részére és mindazoknak, akik valamiféleképpen fölül akarnak kerekedni rajtunk: minket Székelyeket nem lehet legyőzni, nem lehet mellőzni! Itt vagyunk több mint ezer éve és mindig itt akarunk maradni.

Konokul és sajátos módon kitartunk az elveink, életformánk mellett és minden nap harcolunk a megmaradásunkért.

Maroknyi Székely erős, mint a szikla.

Az ügynek még nincs vége, a Heineken egy EU-s intézményhez, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz fordult, mert továbbra is azt gondolja, az Igazi Csíki Sör a Premium Ciuc lenyúlása.