Szombaton adj√°k √°t az √ļjratervezett Olimpia parkot a Parlament mellett, k√∂zep√©n az √ļjratervezett nemzeti √∂tkarik√°val. Megn√©zt√ľk, milyen ismert szimb√≥lumoknak tenne m√©g t√∂k j√≥t a piros-feh√©r-z√∂ld.

Az olimpiai √∂tkarik√°t 1912-ben tervezte Pierre de Coubertin, az √ļjkori j√°t√©kok megteremtŇĎje. Nem √∂ssze-vissza sz√≠nes, mint egy gyerekrajz, hanem tudatos sz√≠nhaszn√°lat eredm√©nye: Coubertin munk√°ja az addigi n√©gy olimpi√°n r√©szt vett √∂sszes orsz√°g z√°szlaj√°nak szint√©zise. Ezt nyilatkozta r√≥la a tervez√©s √©v√©ben:

‚Ķa hat sz√≠n [az √∂t karika √©s a feh√©r h√°tt√©r] √≠gy kombin√°lva hi√°ny n√©lk√ľl visszaadja az √∂sszes orsz√°g sz√≠n√©t. Sv√©dorsz√°g k√©k-s√°rg√°ja, G√∂r√∂gorsz√°g k√©k-feh√©rje, Franciaorsz√°g, Anglia, Amerika, N√©metorsz√°g, Belgium, Olaszorsz√°g √©s Magyarorsz√°g trikol√≥rjai, Spanyolorsz√°g s√°rga-pirosa az √ļj brazil √©s ausztr√°l z√°szl√≥k mellett, az √∂reg Jap√°nnal √©s az √ļj K√≠n√°val. √ćme, egy igaz√°n nemzetk√∂zi szimb√≥lum.

Az olimpiai √∂tkarika k√©sz term√©k √©s egyf√©lek√©ppen n√©z ki. A nemzeti √∂tkarika viszont szak√≠t ezekkel az √≥sdi, internacionalista h√ľlyes√©gekkel. A lehetŇĎs√©gek a vil√°g nemzeti √ļjratervez√©s√©re innentŇĎl hat√°rtalanok, n√©zz√ľnk n√©h√°ny konkr√©t p√©ld√°t.

Az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok z√°szlaja

Advertisement

Az agressz√≠v ad√≥csal√≥k √©s rabszolgatart√≥ √ľltetv√©nyesek √°ltal alap√≠tott √©szak-amerikai orsz√°g z√°szlaja 1959-ig folyamatosan v√°ltozott. A 13 cs√≠k a 13 alap√≠t√≥ √°llamot szimboliz√°ja, az √∂sszes √°llamot megjelen√≠tŇĎ csillagok a 14. Vermont √©s az 50. Hawaii csatlakoz√°sai k√∂zt eltelt 168 √©vben folyamatosan gyarapodtak. A jelenleg haszn√°lt √∂tvencsillagos v√°ltozatot egy 17 √©ves iskol√°sfi√ļ, Bob Heft tervezte gimis h√°zi feladatk√©nt, n√©gyes al√°t kapott r√° az iskol√°ban, de megbesz√©lte a tan√°rj√°val, hogy sz√≥ba j√∂het az √∂t√∂s, ha elfogadj√°k √ļj amerikai z√°szl√≥k√©nt ‚Äď elfogadt√°k, megkapta az √∂t√∂st. Na, ezt az eg√©sz katyvaszt lehetne lecser√©lni a piros-feh√©r-z√∂lddel.

A Suzuki logója

Advertisement

A jap√°n v√°llalat 1909-ben alakult a csendes-√≥ce√°n-parti Hamamacuban, eredetileg sz√∂vŇĎg√©peket k√©sz√≠tettek a selyemiparnak. A harmincas √©vek v√©g√©n kezdtek k√≠s√©rletezni kisaut√≥kkal, azt√°n kicsit m√°sk√©pp alakultak a dolgok Jap√°nban. A h√°bor√ļ ut√°n visszat√©rtek a sz√∂vŇĎg√©pekhez, de nem sok√°ig ‚Äď a pamutipar 1951-es √∂sszeoml√°sa ut√°n robog√≥kra √°lltak √°t, ebbŇĎl nŇĎttek ki k√©sŇĎbb az aut√≥k. Esztergomi gy√°rukban 1992-tŇĎl Magyarorsz√°gon is gy√°rtanak aut√≥kat. A v√°llalat log√≥ja nem sokat v√°ltozott az elm√ļlt sz√°z √©vben ‚Äď l√©nyeg√©ben semmit ‚Äď, igaz√°n r√°f√©rne egy kis friss√≠t√©s, hogy a vil√°g is tudja: a nemzeti Suzuki nem sz√°z√©ves, √≥cska sz√∂vŇĎg√©p.

Szijjártó Péter

Advertisement

Az anan√°szfrizur√°j√ļ teremfociŇĎr√ľlt 1978-ban sz√ľletett Kom√°romban, m√°r el√©g fiatalon csatlakozott dolgokhoz, amiknek k√∂z√ľl volt Orb√°n Viktorhoz, √©s ez remek v√°laszt√°snak bizonyult: a rugalmas kommunik√°ci√≥s k√©pess√©geit egyre nagyobb sz√≠npadokon bemutat√≥ fiatal szakember az eg√©sz vil√°g elŇĎtt k√©pviseli haz√°nkat, meg-megtekint, kezet r√°z. Mennyivel frapp√°nsabban, a szavak helyett a k√©pek √©s a sz√≠nek nyelv√©n k√©pviselhetn√© nemzet√ľnket a Minisztereln√∂ks√©g k√ľl√ľgyi √©s k√ľlgazdas√°gi √ľgyek√©rt felelŇĎs, r√≥zsasz√≠nes bŇĎrŇĪ √°llamtitk√°ra, ha eg√©sz sportos teste piros-feh√©r-z√∂ldbe √∂lt√∂zne.

Lehet folytatni a sort!

Címlapkép: Nagy Attila