ElsŇĎ r√°n√©z√©sre kev√©s visszatasz√≠t√≥bb dolog van Budapest utc√°in, mint a limuzinok tetŇĎablak√°b√≥l vis√≠toz√≥ sz√ľlinapoz√≥k vagy a s√∂rbicikliken √≥b√©gat√≥ Fiatal Feh√©r F√©rfiak.

P√°r napja, amikor egy ilyenrŇĎl leesett egy k√ľlf√∂ldi sr√°c, egyesek egyenesen mag√°t a gondvisel√©st l√°tt√°k a dologban, pedig ez a len√©zett s√∂rbicikliz√©s a legnagyobb beint√©s a turizmusnak, a Buzzfeed √©s a Guardian top 10-es l√°tnival√≥s √∂ssze√°ll√≠t√°sainak.

A s√∂rbicikliz√©s fityiszt mutat mutat a turizmus √°ltal a v√°rosok √©lŇĎ sz√∂vet√©bŇĎl kiszak√≠tott helyeknek √©s nevezetess√©geknek, a helyiek val√≥s √©tkez√©si szok√°sait√≥l elt√©rŇĎ, pszeudo nemzeti √©teleknek, valamint a v√°rosok log√≥j√°val ell√°tott p√≥l√≥knak, baseballsapk√°knak √©s egyebeknek. Amik mindenhol ugyanolyan st√≠lustalan szarok.

A s√∂rbicikliz√©s egy z√°szl√≥ra tŇĪz√∂tt baszd meg az eg√©sz globaliz√°lt turizmusnak, a mondvacsin√°lt l√°tv√°nyoss√°goknak, az √ļtik√∂nyvek ugyanolyan √ļtvonalainak. A s√∂rbicikliz√©s azoknak az embereknek az elutas√≠t√°sa csukl√≥b√≥l, akik egy-k√©t hetes k√ľlf√∂ldi √ļtjaikr√≥l haza√©rkezv√©n nagyk√∂vetet j√°tszva tudnak mindent jobban nyaral√≥hely√ľk orsz√°g√°r√≥l.

Advertisement

A s√∂rbicikliz√©s annak m√©ly tudom√°sulv√©tele, hogy nincsen frusztr√°l√≥bb dolog ann√°l, mint mondjuk egy koszos spanyolorsz√°gi kisv√°rost t√≠z nap ut√°n √ļgy otthagyni, hogy nem fejtett√ľk meg a helyi templom fresk√≥inak √©vsz√°zados √ľzenet√©t. Vagy hogy nem √©rezz√ľk, milyen, amikor m√°r kurv√°ra unjuk a paell√°t, √©s ink√°bb a 35 kilom√©terre l√©vŇĎ v√°rosi mekiben zab√°ln√°nk v√©gre. Vagy √ļgy hazaj√∂nni, hogy bŇĎr√ľnk m√©g meg se szokhatta a helyi naps√ľt√©st, √©s haza√ļton ledobja mag√°t. Vagy hogy a kurv√°z√°son t√ļl megismerhess√ľk, milyen azoknak a l√°nyoknak a szerelme, akik a tenger mellett nŇĎhettek fel. Ahogy nyilv√°n izgathatja a tenger mellett feln√∂vŇĎ fi√ļkat a kontinens k√∂zep√©n √©lŇĎ l√°nyok v√°gyt√©rk√©pe is.

A s√∂rbicikliz√©s a legm√©lyebb meg√©rt√©se annak, hogy turistak√©nt egy-k√©t h√©t alatt es√©ly√ľnk sincs semmire nemhogy Barcelon√°val vagy Budapesttel, de egy apr√≥ kisv√°rossal szemben sem, √©s hogy az eg√©sz turizmus egy kibaszott m√©zesmadzag. Hogy csak a Buzzfeed-list√°k P√°rizs√°hoz √©s Berlinj√©hez lehet k√∂z√ľnk ennyi idŇĎ alatt, hogy a szelfik h√°tter√©ben l√©vŇĎ mŇĪeml√©kek nem az √©lm√©nyek list√°j√°t bŇĎv√≠tik, hanem ‚Äď f√°jdalmas horogk√©nt ‚Äď a lehetŇĎs√©gek√©t, amelyek mellett fot√≥zkodva elrohantunk.

A sörbiciklisek tudják a legjobban, hogy a nyaralás igazából nem arról szól, hogy ott vagyunk, ahol, hanem arról, hogy másutt vagyunk. Egy igazi sörbiciklis, amilyen én is szeretnék lenni, pontosan tudja, hogy annál többet nem kívánhat, mint hogy egy olcsó város idegen utcáin suhanhasson, sörrel a kezében, egyre részegebben, a város bejárhatatlan végtelenségei helyett a barátai felé fordulva. Háttal minden másnak.

Advertisement

Fotó: beerbike.hu