Illustration for article titled Legnagyobb hőseim: a sörbiciklin mulató külföldiek

Első ránézésre kevés visszataszítóbb dolog van Budapest utcáin, mint a limuzinok tetőablakából visítozó szülinapozók vagy a sörbicikliken óbégató Fiatal Fehér Férfiak.

Advertisement

Pár napja, amikor egy ilyenről leesett egy külföldi srác, egyesek egyenesen magát a gondviselést látták a dologban, pedig ez a lenézett sörbiciklizés a legnagyobb beintés a turizmusnak, a Buzzfeed és a Guardian top 10-es látnivalós összeállításainak.

Advertisement

A sörbiciklizés fityiszt mutat mutat a turizmus által a városok élő szövetéből kiszakított helyeknek és nevezetességeknek, a helyiek valós étkezési szokásaitól eltérő, pszeudo nemzeti ételeknek, valamint a városok logójával ellátott pólóknak, baseballsapkáknak és egyebeknek. Amik mindenhol ugyanolyan stílustalan szarok.

A sörbiciklizés egy zászlóra tűzött baszd meg az egész globalizált turizmusnak, a mondvacsinált látványosságoknak, az útikönyvek ugyanolyan útvonalainak. A sörbiciklizés azoknak az embereknek az elutasítása csuklóból, akik egy-két hetes külföldi útjaikról hazaérkezvén nagykövetet játszva tudnak mindent jobban nyaralóhelyük országáról.

Advertisement

A sörbiciklizés annak mély tudomásulvétele, hogy nincsen frusztrálóbb dolog annál, mint mondjuk egy koszos spanyolországi kisvárost tíz nap után úgy otthagyni, hogy nem fejtettük meg a helyi templom freskóinak évszázados üzenetét. Vagy hogy nem érezzük, milyen, amikor már kurvára unjuk a paellát, és inkább a 35 kilométerre lévő városi mekiben zabálnánk végre. Vagy úgy hazajönni, hogy bőrünk még meg se szokhatta a helyi napsütést, és hazaúton ledobja magát. Vagy hogy a kurvázáson túl megismerhessük, milyen azoknak a lányoknak a szerelme, akik a tenger mellett nőhettek fel. Ahogy nyilván izgathatja a tenger mellett felnövő fiúkat a kontinens közepén élő lányok vágytérképe is.

A sörbiciklizés a legmélyebb megértése annak, hogy turistaként egy-két hét alatt esélyünk sincs semmire nemhogy Barcelonával vagy Budapesttel, de egy apró kisvárossal szemben sem, és hogy az egész turizmus egy kibaszott mézesmadzag. Hogy csak a Buzzfeed-listák Párizsához és Berlinjéhez lehet közünk ennyi idő alatt, hogy a szelfik hátterében lévő műemlékek nem az élmények listáját bővítik, hanem – fájdalmas horogként – a lehetőségekét, amelyek mellett fotózkodva elrohantunk.

Advertisement

A sörbiciklisek tudják a legjobban, hogy a nyaralás igazából nem arról szól, hogy ott vagyunk, ahol, hanem arról, hogy másutt vagyunk. Egy igazi sörbiciklis, amilyen én is szeretnék lenni, pontosan tudja, hogy annál többet nem kívánhat, mint hogy egy olcsó város idegen utcáin suhanhasson, sörrel a kezében, egyre részegebben, a város bejárhatatlan végtelenségei helyett a barátai felé fordulva. Háttal minden másnak.

Fotó: beerbike.hu

Share This Story

Get our newsletter