Tényleg igazságtalanság lenne, ha csak a jobboldalnak lennének hátborzongatóan ostoba konteói. A NYT kutatása a hazai antiszemtizmusról elszabadította az indulatokat.

Minden azzal az online k√©rdŇĎ√≠vvel kezdŇĎd√∂tt, amit kar√°csonykor tett ki a New York Times, √©s ami a magyarorsz√°gi antiszemtizmusr√≥l k√©rdezi a v√°laszolni hajland√≥kat, legink√°bb magyar zsid√≥kat. Az angolul √©s rossz magyar ford√≠t√°sban is el√©rhetŇĎ k√©rdŇĎ√≠v nevet √©s c√≠met is k√©rdez, √©s biztos√≠tja a v√°laszol√≥kat, hogy a kit√∂lt√∂tt √≠vekhez csak a Times t√©m√°n dolgoz√≥ riporterei f√©rhetnek majd hozz√°.

Csod√°latos, hogy b√°r a New York Times a vil√°g egyik legh√≠resebb liber√°lis sajt√≥term√©ke, ez egy√°ltal√°n nem akad√°lyozta meg a hiszt√©ri√°ra hajlamosakat, hogy fantasztikus elm√©letet √°ll√≠tsanak fel. Ami szerint a gonosz magyar korm√°ny √∂sszej√°tszana a lappal, hogy a k√©rdŇĎ√≠vvel l√©pre csalt magyar zsid√≥k adatait megtudja, √≠gy elk√©sz√ľlhessen a rettegett zsid√≥lista.

Az a vicces, hogy mint az egy az elm√©lettel foglalkoz√≥ friss blogbejegyz√©sbŇĎl is kider√ľl, ehhez a h√ľlyes√©ghez az egy√°ltal√°n nem h√ľlye Sz√©ky J√°nosnak a parameter.sk-n megjelent √≠r√°saparameter.sk-n megjelent √≠r√°sa is alapul szolg√°lt. Pedig az a cikk eg√©szen m√°sr√≥l sz√≥l. Sz√©ky egy helyen arr√≥l √©rtekezik, hogy van olyan elm√©let, ami szerint a dologban a magyar korm√°ny keze is benne van. Csakhogy nem abban az √©rtelemben, hogy adathal√°szat lenne az eg√©sz, hanem hogy a korm√°ny azzal fogn√° ki a szelet az orsz√°got antiszemt√°z√≥k vitorl√°j√°b√≥l, hogy √°ln√©ven pozit√≠v jelent√©seket irat a lapnak mindef√©le korm√°nyzati mamelukokkal, √≠gy a Times v√©g√©n k√©nytelen egy, a val√≥sn√°l szebb k√©pet sugall√≥ cikket k√∂zz√©tenni. Tess√©k, pontosan ezt √≠rta Sz√©ky:

Tekintettel 1. a magyar sz√∂veg ostobas√°g√°ra, 2. arra, hogy a korm√°ny semmi p√©nzt nem sajn√°l amerikai im√°zs√°nak jav√≠t√°s√°ra, 3. arra, hogy a vil√°gsajt√≥ a magyar korm√°ny szerint akkor mond igazat, ha a magyar korm√°ny √°ll√°spontj√°t k√∂zvet√≠ti (ez√©rt munk√°lkodnak nagyk√∂veteink ‚Äď k√∂zr√∂hejre ‚Äď buzg√≥ sajt√≥levelezŇĎk√©nt), cs√°b√≠t√≥ lenne az az √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©let, hogy a dologban a hazai korm√°nyzat keze is benne van. Elv√©gre az online k√©rdŇĎ√≠v nem a legjobban ellenŇĎrizhetŇĎ adatfelv√©teli m√≥dszer. B√°rki, fŇĎleg akit a megfelelŇĎ √°llamtitk√°rs√°gon ez√©rt honor√°lnak, be√≠rhat egy j√≥l fogalmazott, meggyŇĎzŇĎ korm√°nydics√©rŇĎ sz√∂veget, amit a kiegyens√ļlyozotts√°g jegy√©ben a New York-iak ugyan√ļgy hitelesnek vesznek, mint az ŇĎszinte panaszt vagy pl√°ne a d√ľh√∂ng√©st.

Advertisement

Aztán Széky így folytatja:

Ha viszont nincs bizony√≠t√©k, az √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©let csak elm√©let marad, √ļgyhogy maradjunk ann√°l a m√°sik v√°ltozatn√°l, hogy a New York Times egyszerŇĪen csak ŇĎszint√©n, naivul √©rdeklŇĎdik. Abb√≥l az anyagb√≥l dolgozik, amije van, √©s ŇĎ √≠gy l√°tja, mert ismert adataib√≥l semmi sem sz√≥l a l√°tszat ellen.

Ez persze a jelek szerint nem zavarta az elm√©letgy√°rt√≥kat. Mi√©rt is zavarta volna, nincs is ann√°l kir√°lyabb elm√©let, hogy egy rak√°s New York-i liber√°lis zsid√≥ szerkesztŇĎ magyar zsid√≥k adatait √°rulja egy korm√°nynak. M√°r csak az hi√°nyzik, hogy valahogy belekeverj√©k szeg√©ny Schumacher s√≠baleset√©t, √©s k√©sz lenne az Egyes√≠tett Kir√°lyelm√©let, ami mindent megmagyar√°z.

Advertisement

update: Most tudtam meg, hogy Algebraicvarietyshow mikroblogger mindezt m√°r december 25.-√©n √°tl√°tta, √≠gy ut√≥lag ŇĎ kapja a Golden Konteo-djat.