A most k√©sz√ľlŇĎ √ļj, illetve m√≥dos√≠tand√≥ korm√°nyrendelet m√°r lehetŇĎv√© fogja tenni az okos eszk√∂z√∂k seg√≠ts√©g√©vel t√∂rt√©nŇĎ utaz√°sszervez√©st, de csak akkor, ha minden m√°s felt√©telt ‚Äď legyen az p√©ld√°ul enged√©ly vagy diszp√©cserk√∂zpont ‚Äď teljes√≠t az adott t√°rsas√°g.

ErrŇĎl Tas√≥ L√°szl√≥ √°llamtitk√°r besz√©lt ma az Info R√°di√≥ban ‚Äď a kiemel√©s tŇĎlem van, a megfogalmaz√°s t√∂k√©letes ‚Äď, reggel csak a diszp√©cserk√∂zpont sz√≥ra kaptam fel a fejem, vissza kellett keresni az oldalukon a pontos sz√∂veget. Ez√ļton szeretn√©m seg√≠teni a taxist√°rsas√°gokat √©s a k√∂zleked√©spolitik√°√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°rt, hogy kij√∂hessen v√©gre a rendelet, √≠gy √∂ssze√≠rtam a t√∂bbi felt√©telt is gyorsan.

  1. Okos eszk√∂z√∂k seg√≠ts√©g√©vel t√∂rt√©nŇĎ utaz√°sszervez√©st megval√≥s√≠t√≥ szolg√°ltat√≥k (a tov√°bbiakban: OESTUMSZ) k√∂telesek diszp√©cserk√∂zpont √ľzemeltet√©s√©re. A mobiltelefonos alkalmaz√°sok aut√≥h√≠v√≥ funkci√≥j√°t is ebbe a diszp√©cserk√∂zpontba kell bevezetni, illetve ezt a szolg√°ltat√°st el kell l√°tni a "v√©letlenszerŇĪ h√≠v√°sszakad√°s", "automatikus v√°rakoztat√°s", valamint "f√©lre√©rtett c√≠m" funkci√≥kkal.
  2. OESTUMSZ a t√©rk√©pen mutatott √©rkezŇĎ aut√≥ funkci√≥t k√∂telesek lecser√©lni idŇĎbecsl√©sre. Az idŇĎbecsl√©s √©s a t√©nyleges √©rkez√©s k√∂z√∂tt csak legal√°bb k√©t sz√°mjegyŇĪ sz√°zal√©kos elt√©r√©s fogadhat√≥ el, de az pozit√≠v √©s negat√≠v ir√°nyba is megengedett. IdŇĎbecsl√©s csak k√ľl√∂n felhaszn√°l√≥i interakci√≥val k√©rhetŇĎ, az automatikus idŇĎbecsl√©s tiltott.
  3. A sz√°mlaad√°si k√∂telezetts√©g OESTUMSZ eset√©ben a k√∂vetkezŇĎk√©ppen m√≥dosul: a sz√°mlaig√©ny a mobiltelefonos alkalmaz√°s erre szolg√°l√≥ funkci√≥j√°nak aktiv√°l√°s√°val √©rhetŇĎ el. A funkci√≥t √ļgy kell kialak√≠tani, hogy a sz√°ml√°z√°si adatokat kiz√°r√≥lag hangfelismer√©ssel fogadja el, √©s csak egy automatikusan alkalmazott 10 perces k√©sleltet√©s ut√°n √°ll√≠tsa elŇĎ a k√©rt bizonylatot.
  4. OESTUMSZ eset√©ben a megval√≥sult utassz√°ll√≠t√°s v√©g√©n fizetendŇĎ d√≠j (a tov√°bbiakban: v√©g√∂sszeg) a k√∂vetkezŇĎk√©ppen sz√°m√≠tand√≥: (alapd√≠j + kilom√©terd√≠j + percd√≠j) *1.1, felkerek√≠tve a k√∂vetkezŇĎ ezer forintos √∂sszegig. K√°rty√°s fizet√©s eset√©n egy 5-10 perces v√©letlenszerŇĪ idŇĎvel t√∂rt√©nŇĎ k√©sleltet√©st kell beiktatni a szolg√°ltat√≥ rendszer√©be. Amennyiben az utas megszegi az utassz√°ll√≠t√≥i szab√°lyzat pontosan kisz√°molt v√©g√∂sszegre vonatkoz√≥ pontj√°t, √ļgy az alkalmaz√°sokban elhelyezett "nincs kissebb" vagy "no change" funkci√≥val k√ľl√∂nd√≠j ellen√©ben p√©nzv√°lt√≥i szolg√°ltat√°s is biztos√≠that√≥.
  5. OESTUMSZ is haszn√°lhatj√°k a buszs√°vokat, valamint jogosultak az ott k√∂zlekedŇĎ egy√©b j√°rmŇĪveknek, k√ľl√∂n√∂sen de nem kiz√°r√≥lag a ker√©kp√°ros felfest√©ssel ell√°tott buszs√°vokban k√∂zlekedŇĎ bicikliseknek k√ľrttel jelezni √©rkez√©s√ľket. OESTUMSZ eset√©ben is megengedett a kanyarod√°sjelzŇĎ l√°mp√°k egyidejŇĪ villogtat√°s√°val el√©rhetŇĎ "szabad parkol√°s" funkci√≥, illetve a felfestett gyalog√°tkelŇĎhely eset√ľkben is csak opcion√°lis elsŇĎbbs√©gad√°si k√∂telezetts√©get jelez.
  6. OESTUMSZ g√©pj√°rmŇĪveiben k√∂telezŇĎ jelleggel elhelyez√©sre kell ker√ľlj√∂n k√©tir√°ny√ļ hangkommunik√°ci√≥s eszk√∂z, ami az egyes pontban meghat√°rozott diszp√©cserk√∂zpont √©s a t√∂bbi g√©pj√°rmŇĪ k√∂z√∂tt l√©tes√≠t kapcsolatot. Az eszk√∂znek folyamatosan bekapcsolt √°llapotban kell lennie, hangerŇĎszab√°lyz√°s nem megengedett.
  7. A nemdohányzók védelmére szolgáló rendelet vonatkozó pontjai OESTUMSZ esetében kizárólag az utasszállítás tényleges idejére és csakis teljes terjedelmében feltekert ablakok esetére vonatkoznak.
  8. OESTUMSZ által biztosított mobiltelefonos alkalmazásnak tárolnia kell a felhasználó állampolgárságát. Ezen adat alapján hazai adóalanyok esetében belvárosi indulási pontokon a megrendelt fuvar szabadon megtagadható.
  9. OESTUMSZ elhelyezhetnek t√©rk√©p funkci√≥kat alkalmaz√°saikban, amennyiben azok k√©pesek a sofŇĎr √°ltal a pillanatnyi forgalmi helyzet, illetve az utas helyismerete f√ľggv√©ny√©ben alkalmazott ker√ľlŇĎutak kezel√©s√©re.

Advertisement

Kihagytam valamit?