Legalább 5 izgalmas kérdés azért lesz az unalmas választásokon

A Tárki és a Medián után a Századvég is publikált aktuális közvélemény-kutatást, a Fidesz vezet, mint a katonatiszt, legyőzni képtelenség lesz, minden eldőlt. De szerintem lesz mire figyelni így is.

1. Összejön-e megint a kétharmad?

Négy éve sem lehetett kizárni, most is lehet valószínűsíteni. Napról napra inkább lehet, hiszen az Összefogás/Kormányváltás még a kampányt sem bírta rendesen elkezdeni, Simon Gáborokkal és Zuschlag Jánosokkal viaskodik, így tényleg nem leányálom. Ha nem jönne össze, Orbán Viktor és csatolt részei még úgy is szomorúak lesznek, hogy talán mindent megcsináltak, amit kétharmad nélkül nem bírtak volna. Csak négyötöd ne legyen!

Advertisement

2. Hány egyéni választókerületet visznek el más pártok?

Főként ezen múlik a kétharmad. Négy évvel ezelőtt a szocialisták összesen két helyen győztek, és egy kerületet behúzott az akkor már független Molnár Oszkár. A Fidesz a nagy átrajzolással is segített, hogy most se történjen másként, és bár igaz, hogy az új rendszer egyszer még rájuk dőlhet - a győztes akkor is mindent visz, ha nem narancsban nyomul, ugye -, ez nem most fog bekövetkezni. Ezzel együtt csodálkoznék, ha ismét csak kettő lenne a kettő, Budapesten több is összejöhet.

Advertisement

3. Hány megyében veri a Jobbik az Összefogás/Kormányváltást?

2010-ben az MSZP kevesebb, mint három százalékkal verte listán a Jobbikot, ez elég nagy meglepetést okozott, főként azért, mert a Vona-pártot sokkal kevesebbre tartotta előzőleg a közvélemény. Viszont az a vastagon 16 százalékos siker annak is volt köszönhető, hogy Északkelet-Magyarországon pláne odacsaptak a radikálisok szélsőségesek. A Jobbikot egyelőre 16 alatt mérik - a Tárkit leszámítva -, de az utóbbi időben erősödik, és 2010 alapján is jó ok van feltételezni, hogy az ő támogatóik rejtőzködnek leginkább. Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar, Szolnok meglesz-e nekik megint, és jön-e melléjük/helyettük más megye?

Advertisement

4. Megveri-e a Jobbik a Fideszt a határon túli szavazásban?

Amennyire innen látni lehet, mindenki másnál aktívabb a Jobbik a szomszédos országokban. Nemcsak Erdélyben nyomulnak, hanem például Kárpátalján is, ahol szinte magasabb már az egy településre eső rovásírásos falunévtáblák részaránya, mint Magyarországon. Utaznak, irodákat nyitnak, szórják egyszerű üzeneteiket fáradhatatlanul. Ha bejön, lesz mire arcot dagasztani.

Advertisement

5. Bejut-e a parlamentbe az LMP?

2010-ben az LMP söpörte be a mindenki ellen típusú szavazatokat. Azóta sok minden történt, a zöldliberálisok erjedtek-szakadtak, csapatostul koptak ki a politikusaik - köztük rokonszenvesek is -, plusz sokáig úgy nézett ki, Bajnai elcsaklizza támogatóik zömét. Utóbbi problémával már nem kell számolniuk, az Összefogás/Kormányváltás lobogója alatt az újraegyesült MSZP menetel. Lehet, hogy kevés lesz a liberálisoknak Bauer Tamás, Fodor Gábor és a PM. Nem kizárt, hogy Schiffer András mégis jobban bejön nekik. A Századvég négy százalékot mért, arra számítok, hogy becsusszannak.

Advertisement

Mi van még, ha van?

Share This Story