This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ledobta a pina- és szarbombát a cseh elnök, majd elkúrásozott is egyet

Illustration for article titled Ledobta a pina- és szarbombát a cseh elnök, majd elkúrásozott is egyet

Miloš Zeman csodálatos rádióinterjút adott vasárnap este.

Aminél talán csak az csodálatosabb, hogy az MTI az esetről szóló beszámolójában végig zsebkendővel fogja a trágár szavakat. A zsebkendőt eldobtuk. Zeman az elején szolid putyinofíliával indít:

Kína után Oroszország lett a beszélgetés témája. „Ha engem valami zavar (Vlagyimir) Putyin rendszerében, akkor az az, hogy csak (Mihail) Hodorkovszkijt dugta rács mögé, s nem a többi oligarchát is” – jegyezte meg Zeman, amikor az orosz ellenzék került szóba.

Advertisement

Aztán elindult a bulivonat:

A Pussy Riot punk együttes értékelésénél az államfő már nagyon szabadon fogalmazott. „Tudja ön, mi az a paszi?” – kérdezte a riportert. Az kijavította az elnököt, és megjegyezte, hogy a kérdéses pussy szót puszinak kell ejteni. Erre Zeman felhördült, és leszögezte: „P…. [ina - a szerk.] Elnézést, de az együttes szövegei tele vannak ilyesmivel, hogy p… [ina - a szerk.] ide, p… [ina - a szerk.] oda.” „Nem fogom védeni ezeket a … akartam mondani kurvákat. De én nem vagyok (Karel) Schwarzenberg (vezető ellenzéki politikus), hogy ilyen kifejezésekkel illessem … az ilyen kissé deviáns hölgyeket, akik botrányt keltenek egy pravoszláv templomban, majd politikai fogolynak kiáltják ki magukat” - magyarázta álláspontját az államfő.

Advertisement

És én már csak azt szeretném tudni, hogy van csehül az elkúrás:

Az interjúban Zeman a kormányt többnyire ugyan dicsérte, de az állami alkalmazottak jogállását rögzítő sokat vitatott szolgálati törvényt ismét élesen bírálta, s azt mondta, hogy “ezt bizony a kormány elkúrta”. Riporteri kérdésre, miért használ ilyen durva kifejezéseket a rádió egyenes adásában, Zeman kifejtette: “Schwarzenberg úr adta az ihletet, aki minden második mondatában használja a sz.. [ar - a szerk.] szót. Mivel a prágai kávéházak szeretik Schwarzenberget, megpróbáltam én is a kegyeikbe férkőzni.” Arra, hogy ez a próbálkozás mennyire lehet sikeres, az államfő leszögezte: „Egyáltalán nem, de talán sikerülhet felbosszantanom őket.”

Advertisement

Ha tudsz csehül, itt van néhány jobb rész az interjúból:

Remélem, Áder János után Deutsch Tamás lesz a köztársasági elnök, és óriási Twitter-buli kezdődik a Sándor-palotában.

Advertisement

Forrás: MTI

Share This Story

Get our newsletter