MiloŇ° Zeman csod√°latos r√°di√≥interj√ļt adott vas√°rnap este.

Amin√©l tal√°n csak az csod√°latosabb, hogy az MTI az esetrŇĎl sz√≥l√≥ besz√°mol√≥j√°ban v√©gig zsebkendŇĎvel fogja a tr√°g√°r szavakat. A zsebkendŇĎt eldobtuk. Zeman az elej√©n szolid putyinof√≠li√°val ind√≠t:

K√≠na ut√°n Oroszorsz√°g lett a besz√©lget√©s t√©m√°ja. ‚ÄěHa engem valami zavar (Vlagyimir) Putyin rendszer√©ben, akkor az az, hogy csak (Mihail) Hodorkovszkijt dugta r√°cs m√∂g√©, s nem a t√∂bbi oligarch√°t is‚ÄĚ ‚Äď jegyezte meg Zeman, amikor az orosz ellenz√©k ker√ľlt sz√≥ba.

Azt√°n elindult a bulivonat:

A Pussy Riot punk egy√ľttes √©rt√©kel√©s√©n√©l az √°llamfŇĎ m√°r nagyon szabadon fogalmazott. ‚ÄěTudja √∂n, mi az a paszi?‚ÄĚ ‚Äď k√©rdezte a riportert. Az kijav√≠totta az eln√∂k√∂t, √©s megjegyezte, hogy a k√©rd√©ses pussy sz√≥t puszinak kell ejteni. Erre Zeman felh√∂rd√ľlt, √©s lesz√∂gezte: ‚ÄěP‚Ķ. [ina - a szerk.] Eln√©z√©st, de az egy√ľttes sz√∂vegei tele vannak ilyesmivel, hogy p‚Ķ [ina - a szerk.] ide, p‚Ķ [ina - a szerk.] oda.‚ÄĚ ‚ÄěNem fogom v√©deni ezeket a ‚Ķ akartam mondani kurv√°kat. De √©n nem vagyok (Karel) Schwarzenberg (vezetŇĎ ellenz√©ki politikus), hogy ilyen kifejez√©sekkel illessem ‚Ķ az ilyen kiss√© devi√°ns h√∂lgyeket, akik botr√°nyt keltenek egy pravoszl√°v templomban, majd politikai fogolynak ki√°ltj√°k ki magukat‚ÄĚ - magyar√°zta √°ll√°spontj√°t az √°llamfŇĎ.

√Čs √©n m√°r csak azt szeretn√©m tudni, hogy van cseh√ľl az elk√ļr√°s:

Az interj√ļban Zeman a korm√°nyt t√∂bbnyire ugyan dics√©rte, de az √°llami alkalmazottak jog√°ll√°s√°t r√∂gz√≠tŇĎ sokat vitatott szolg√°lati t√∂rv√©nyt ism√©t √©lesen b√≠r√°lta, s azt mondta, hogy ‚Äúezt bizony a korm√°ny elk√ļrta‚ÄĚ. Riporteri k√©rd√©sre, mi√©rt haszn√°l ilyen durva kifejez√©seket a r√°di√≥ egyenes ad√°s√°ban, Zeman kifejtette: ‚ÄúSchwarzenberg √ļr adta az ihletet, aki minden m√°sodik mondat√°ban haszn√°lja a sz.. [ar - a szerk.] sz√≥t. Mivel a pr√°gai k√°v√©h√°zak szeretik Schwarzenberget, megpr√≥b√°ltam √©n is a kegyeikbe f√©rkŇĎzni.‚ÄĚ Arra, hogy ez a pr√≥b√°lkoz√°s mennyire lehet sikeres, az √°llamfŇĎ lesz√∂gezte: ‚ÄěEgy√°ltal√°n nem, de tal√°n siker√ľlhet felbosszantanom ŇĎket.‚ÄĚ

Advertisement

Ha tudsz cseh√ľl, itt van n√©h√°ny jobb r√©sz az interj√ļb√≥l:

Rem√©lem, √Āder J√°nos ut√°n Deutsch Tam√°s lesz a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, √©s √≥ri√°si Twitter-buli kezdŇĎdik a S√°ndor-palot√°ban.

Advertisement

Forr√°s: MTI