Gratul√°lunk a 19-es villamos k√©k-piros dzsekit viselŇĎ kalauz√°nak, negyed√©v ut√°n ŇĎ volt az elsŇĎ ellenŇĎr, aki meg is n√©zte a b√©rletet.

M√°t√© "Dug√≥" D√°niel strat√©giai igazgat√≥ kalandja 2013. november√©nek elej√©n indult, amikor b√©rletv√°s√°rl√°s ut√°n gondolt egy pajkosat, √©s a frissen megvett szelv√©nyt a lej√°rt m√∂g√© cs√ļsztatta, azt√°n v√°rni kezdte, hogy mikor bukik le. De az istennek nem akart lebukni, de annyira nem, hogy november v√©ge fel√© a Cinknek is meg√≠rta a tapasztalatait.

Nem kellett hozz√° strat√©giaiigazgat√≥i √©leselm√©jŇĪs√©g, hogy r√°j√∂jj√∂n: a probl√©ma ott van, hogy a szelv√©ny tele van felesleges vizu√°lis jelekkel √©s inform√°ci√≥kkal, m√≠g a legl√©nyegesebb, sŇĎt egyed√ľl fontos, miszerint mikor j√°r le, egy√°ltal√°n nem l√°tszik. Ez√©rt m√©g reform√∂tletekkel is elŇĎ√°llt, amiknek a l√©nyege az volt, hogy szinte csak a lej√°rati idŇĎt k√©ne r√°√≠rni a szelv√©nyre.

Advertisement

De hogyan bukott most le Dug√≥? √ćgy √≠rta le nek√ľnk az esetet:

Nem, tom, fontos-e, de ma buktam le a r√©gi b√©rleteimmel. A munka hŇĎse egy magas, farmert √©s k√©k-piros Nike Storm ‚Ķ (wear?) dzsekit viselŇĎ kaller volt 11 √≥ra k√∂r√ľl a 19-es villamoson. Gratula neki. (term√©szetesen volt √©rv√©nyes b√©rletem is.) Jelzem am√ļgy, hogy BKV √°ltal a m√ļltkor be√≠g√©rt fenenagy szelv√©nyreformb√≥l l√≥fasz se lett, viszont megjelent a szelv√©ny c√≠moldal√°n egy √ļjabb felirat. Ez: ‚Äěterm√©szetes szem√©lynek".

M√°t√© arra gondol, amikor reformot emlegeti, hogy miut√°n lek√∂z√∂ltem a novemberi posztot a kalandjair√≥l, a BKK gyorsan v√°laszolt a Cinknek. Azt √≠rt√°k, hogy a nemsok√°ra √ļgyis teljesen megv√°ltoznak a b√©rletek, mert 2014. elsŇĎ negyed√©v√©ben vadonat√ļj, √°ttervezett, hŇĎpap√≠rra nyomtatott szelv√©nyekkel cser√©lik le az eddigieket. Ezek m√©g nem az id√©n janu√°r-febru√°ri cetlik, mert azok t√©nyleg ugyan√ļgy n√©znek ki, mint a 2013-asok kiv√©ve a "b√©rlet term√©szetes szem√©lynek" pluszfeliratot.

Advertisement

De t√©nyleg lecser√©lik ŇĎket nemsok√°ra? A Cink √ļgy √©rtes√ľlt, hogy egyelŇĎre √ļgy n√©z ki, igen. A hŇĎpap√≠r m√°r megvan, elvileg nemsok√°ra √©rkeznek a speci√°lis nyomtat√≥k √©s az informatikai rendszer elemei, √≠gy m√°rciusban elvileg indulhat a dili az elsŇĎ p√©nzt√°rakban.