A Direkt36 új cikkéből kiderül, miért csak a miniszterelnök vejének cége indult el több közbeszerzési pályázaton. Röviden azért, mert ezek Tiborcz Istvánékra voltak szabva, és Hódmezővásárhelyről megvolt a szükséges referencia is.

Arról már korábban írt az Átlátszó, hogy Tiborczék cége, az Elios Innovatív Zrt. hogyan nyeri sorra a közvilágítási felújításokra kiírt pályázatokat, most pedig kiderül a cikkből, hogy ezeknél miért csak az Elios indult egyedüli pályázóként.

Leginkább azért, mert a vizsgált, nagy összegű beruházásokra kiírt pályázatok olyan feltételeket támasztottak, amiknek csak az Elios tudott itthon megfelelni. A cég 2010 óta 19 megbízást nyert el úgy, hogy ebből nyolc esetben nem is volt más ajánlattevő – az eddigi 5,7 milliárd forintnyi, közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzésből 4,1 milliárdot vitt az Elios.

Azokon, amelyeken egyedül indult a cég, általában olyan összegű (és csak LED-világításra vonatkozó) referenciákat követeltek meg, amelynek csak az Elios tudott eleget tenni. És hogy miért? Mert még 2010 elején, Hódmezővásárhelyen (ahol akkor Lázár János volt a polgármester) tapasztalatlan, induló cégként elnyert egy 577 millió forintos megbízást, úgy, hogy a pályázatról két, tapasztaltabb céget is kizártak.

Erre a referenciára hivatkozva indulhatott egyedül az Elios később Kecskeméten, Keszthelyen, Vácon, Szekszárdon, Zalaegerszegen és Pécsen is. Azt pedig már korábban is tudni lehetett, hogy a pályázatok kiírását több esetben is az a Sistrade Kft. végezte, melynek tulajdonosa, Hamar Endre Tiborcz üzlettársa volt, 2014-ig pedig az Elios résztulajdonosa.

Advertisement

A Sistrade és az Elios kapcsolatát a szekszárdi, kalocsai, mezőhegyesi és hévízi pályázatok miatt indult rendőrségi nyomozás is vizsgálja, de a cikk szerint a Sistrade több másik pályázatnál is jelen volt műszaki előkészítőként.

Beszédes még, hogy a szerző, Vorák Anita megszólaltatta volna a Miniszterelnökséget és Lázár Jánost is, de nem érkezett a részükről válasz, mint ahogy attól a két cégtől sem, amely elvileg teljesíteni tudta volna a kisebb városokban meghatározott, alacsonyabb küszöböt, de mégsem indultak el.

A teljes cikk itt olvasható.