Fantasztikus benyal√≥s interj√ļ jelent meg L√°z√°rral a frissfideszes Napi Gazdas√°gban. L√°z√°r lekorruptozta az RTL Klubot, bekamuzta a m√©diac√©gek neml√©tezŇĎ extraprofitj√°t, √©s visszak√©rdez√©s n√©lk√ľl tehetett √ļgy, mintha az RTL Klub nem fizetne ad√≥t, ami term√©szetesen nem igaz.

Nem is annyira az interj√ļ tartalma - L√°z√°r J√°nos az RTL Klubot gyal√°zza √©s fenyegeti, ahogy csak tudja, k√°b√© olyan hangon, mint a Kurucinf√≥, m√≠nusz rasszizmus - hanem a k√©rd√©sek miatt √©rdemes elolvasni ezt az interj√ļt a napigazdasag.hu-n. Csod√°s l√°tni ugyanis, hogy egy valaha norm√°lis lapb√≥l hogyan lett √©rtekelhetelen obresovszkysta propagandaterm√©k, miut√°n megvette a Sz√°zadv√©g, a Fidesz-korm√°ny h√°tt√©rc√©ge. Sz√©gyen benne szinte minden feltett, illetve sz√°nd√©kosan fel nem tett k√©rd√©s. A k√©t szerzŇĎ Barcza Gy√∂rgy √©s Cs√°k√≥ Attila.

L√°z√°r az elsŇĎ v√°lasz√°t azzal fejezi be, hogy

A minisztereln√∂k √ļr vil√°gosan fogalmazott a kamp√°nyban √©s a v√°laszt√°sok ut√°n, hogy tov√°bbvissz√ľk a gazdas√°gpolitik√°nkat, s ez az ad√≥nem is ennek r√©sze: ha valaki extra profitot termel, akkor extra ad√≥t fizet.

Advertisement

A val√≥s√°g ugye az, hogy m√©g az RTL Klub, a legsikeresebb magyar m√©diav√°llakoz√°s sem termel extraprofitot, a magyar m√©diapiac meg √ļgy √°ltal√°ban k√ľl√∂n√∂sen nem. SŇĎt 2008 √≥ta kifejezetten szop√≥√°gon van, cs√∂kkenŇĎ rekl√°mbev√©telekkel, fizet√©scsonkol√°sokkal. A Napi Gazdas√°g persze nem k√©rdez vissza, nem szembes√≠ti az interj√ļalanyt a kamuz√°ssal, hanem ezzel a "k√©rd√©ssel" folyatatja:

- Nagy ellenállást váltott ki az adó a médiában.

Amire L√°z√°r:

- A bankok, az energiac√©gek, a nagy kereskedelmi l√°ncok, kor√°bban mind- mind tiltakoztak a k√ľl√∂nad√≥ ellen, sŇĎt "feljelentettek" minket Br√ľsszelben. Mindenkinek meg kell azonban √©rtenie: a gazdas√°g versenyk√©pess√©g√©nek n√∂vel√©s√©hez √©s bizonyos kiad√°sok fedez√©s√©hez sz√ľks√©g van a k√ľl√∂nad√≥kra.

Advertisement

Kifejezetten neh√©z lehetett meg√°llni, hogy r√°k√©rdezzenek, vajon mivel n√∂veli az a magyar gazdas√°g versenyk√©pess√©g√©t, ha √≥ri√°si b√ľntetŇĎad√≥t vetnek ki a m√©diac√©gek rekl√°mbev√©teleire. A napisoknak siker√ľlt, gratul√°lunk az √∂nuralomhoz!

Ezut√°n a felek konkr√©tan egy Pravda-interj√ļn √©rezt√©k magukat, √©s lelkes √∂sszehangban gyal√°zt√°k a kapitalizmust √©s a szabadpiacot. Rohadt, k√∂cs√∂g, zs√≠ros kapitalist√°k!

- √Ėn szerint hiba volt kor√°bban a m√©dia k√ľlf√∂ldi k√©zbe ad√°sa?

- Igen, a lapkiad√≥ v√°llalatok √©s a telev√≠zi√≥k koncesszi√≥inak ilyen m√©rt√©kŇĪ k√ľlf√∂ldi k√©zbe ad√°sa nagy hiba volt. Ahogy az energetikai, p√©nz√ľgyi √©s a kereskedelmi szektorban is rossz d√∂nt√©s volt a k√ľlf√∂ldiek ilyen m√©rt√©kŇĪ bevon√°sa. Az anyav√°llalatoknak ugyanis nincs nemzeti szempontjuk, ŇĎket csak a profit √©rdekli. Neh√©z meggyŇĎzni egy k√ľlf√∂ldi c√©g felsŇĎ vezetŇĎit, menedzsereit, hogy itt a nyugd√≠jasok 250-300 eur√≥b√≥l √©lnek, mik√∂zben ŇĎk 20-30 ezer eur√≥√©rt v√©gzik a munk√°jukat Magyarorsz√°gon.

Advertisement

Ezután jött egy igazi obersovszkyzmus - "Mintha a bejelentés óta az RTL jobban foglalkozna a kormány tevékenységével, s a miniszterelnök családjával, környezetével. Hogyan látja?" - amire Lázár többek között azzal reagált, hogy

Ha nem kell ad√≥zni, akkor nincs lej√°rat√≥ mŇĪsor, ha kell, akkor pedig Orb√°n Viktor √©desapj√°val, l√°ny√°val vagy bar√°tj√°val, M√©sz√°ros LŇĎrinccel foglalkoznak. Egy eur√≥pai uni√≥s orsz√°gban ez elk√©pzelhetetlen.

Advertisement

H√°t most t√©nyleg nem k√≠v√°nom L√°z√°r J√°nosnak, hogy megtudja, mikr√≥l sz√≥lnak a h√≠rad√≥k az Eur√≥pai Uni√≥ orsz√°gaiban. Ňź persze itthon t√©nyleg nem nagyon szokhatott hozz√°, milyen egy rendes h√≠rmŇĪsor.

M√©g van egy rak√°s k√©rd√©s az interj√ļban, de az eg√©sz ugyanebbŇĎl az unalmas melldagaszt√°sb√≥l, puffog√°sb√≥l √©s nagyemberked√©sb√≥l √°ll sajnos.