Illustration for article titled ​Lázár János el sem tudja képzelni, hogy valahol szabad a sajtó

Fantasztikus benyalós interjú jelent meg Lázárral a frissfideszes Napi Gazdaságban. Lázár lekorruptozta az RTL Klubot, bekamuzta a médiacégek nemlétező extraprofitját, és visszakérdezés nélkül tehetett úgy, mintha az RTL Klub nem fizetne adót, ami természetesen nem igaz.

Advertisement

Nem is annyira az interjú tartalma - Lázár János az RTL Klubot gyalázza és fenyegeti, ahogy csak tudja, kábé olyan hangon, mint a Kurucinfó, mínusz rasszizmus - hanem a kérdések miatt érdemes elolvasni ezt az interjút a napigazdasag.hu-n. Csodás látni ugyanis, hogy egy valaha normális lapból hogyan lett értekelhetelen obresovszkysta propagandatermék, miután megvette a Századvég, a Fidesz-kormány háttércége. Szégyen benne szinte minden feltett, illetve szándékosan fel nem tett kérdés. A két szerző Barcza György és Csákó Attila.

Lázár az első válaszát azzal fejezi be, hogy

A miniszterelnök úr világosan fogalmazott a kampányban és a választások után, hogy továbbvisszük a gazdaságpolitikánkat, s ez az adónem is ennek része: ha valaki extra profitot termel, akkor extra adót fizet.

Advertisement

A valóság ugye az, hogy még az RTL Klub, a legsikeresebb magyar médiavállakozás sem termel extraprofitot, a magyar médiapiac meg úgy általában különösen nem. Sőt 2008 óta kifejezetten szopóágon van, csökkenő reklámbevételekkel, fizetéscsonkolásokkal. A Napi Gazdaság persze nem kérdez vissza, nem szembesíti az interjúalanyt a kamuzással, hanem ezzel a "kérdéssel" folyatatja:

- Nagy ellenállást váltott ki az adó a médiában.

Amire Lázár:

- A bankok, az energiacégek, a nagy kereskedelmi láncok, korábban mind- mind tiltakoztak a különadó ellen, sőt "feljelentettek" minket Brüsszelben. Mindenkinek meg kell azonban értenie: a gazdaság versenyképességének növeléséhez és bizonyos kiadások fedezéséhez szükség van a különadókra.

Advertisement

Kifejezetten nehéz lehetett megállni, hogy rákérdezzenek, vajon mivel növeli az a magyar gazdaság versenyképességét, ha óriási büntetőadót vetnek ki a médiacégek reklámbevételeire. A napisoknak sikerült, gratulálunk az önuralomhoz!

Ezután a felek konkrétan egy Pravda-interjún érezték magukat, és lelkes összehangban gyalázták a kapitalizmust és a szabadpiacot. Rohadt, köcsög, zsíros kapitalisták!

- Ön szerint hiba volt korábban a média külföldi kézbe adása?

- Igen, a lapkiadó vállalatok és a televíziók koncesszióinak ilyen mértékű külföldi kézbe adása nagy hiba volt. Ahogy az energetikai, pénzügyi és a kereskedelmi szektorban is rossz döntés volt a külföldiek ilyen mértékű bevonása. Az anyavállalatoknak ugyanis nincs nemzeti szempontjuk, őket csak a profit érdekli. Nehéz meggyőzni egy külföldi cég felső vezetőit, menedzsereit, hogy itt a nyugdíjasok 250-300 euróból élnek, miközben ők 20-30 ezer euróért végzik a munkájukat Magyarországon.

Advertisement

Ezután jött egy igazi obersovszkyzmus - "Mintha a bejelentés óta az RTL jobban foglalkozna a kormány tevékenységével, s a miniszterelnök családjával, környezetével. Hogyan látja?" - amire Lázár többek között azzal reagált, hogy

Ha nem kell adózni, akkor nincs lejárató műsor, ha kell, akkor pedig Orbán Viktor édesapjával, lányával vagy barátjával, Mészáros Lőrinccel foglalkoznak. Egy európai uniós országban ez elképzelhetetlen.

Advertisement

Hát most tényleg nem kívánom Lázár Jánosnak, hogy megtudja, mikról szólnak a híradók az Európai Unió országaiban. Ő persze itthon tényleg nem nagyon szokhatott hozzá, milyen egy rendes hírműsor.

Még van egy rakás kérdés az interjúban, de az egész ugyanebből az unalmas melldagasztásból, puffogásból és nagyemberkedésból áll sajnos.

Share This Story

Get our newsletter