Lázár János két nap alatt kinyomozta, hogy két külföldi cég sikeresen belobbizott egy rendelkezést egy Fidesz által elfogadott törvény végrehajtási rendeletébe. “A miniszter sohasem olvassa el, amikor aláírja” – kommentált. Újabb részletek Lázár őszödi beszédéből.

Berkecz Balázs Együtt-politikus kifejezését átvéve keresztelte el a magyar sajtó egy része Lázár őszödi beszédének azt a szöveget, amit a szuperminiszter még június 8-án mondott el Szekszárdon, a dél-dunántúli építészeti fórumon.

Ez jó nagy politikusizmus, mert a beszéd tényleg igen érdekes, de a legkevésbé sem őszödi típusú, hanem egészségesen önkritikusnak tűnik. Szerintem kifejezetten megnyugtató, hogy Lázár egy rakás problémát világosan lát. Az eseményre nem ugrott rá a sajtó, így arról lényegében az azt meghallgató és ott mindent feljegyző Berkecztől tudunk. Aki most egy friss blogbejegyzésben újabb részleteket tett közzé. Ez a legizgalmasabb:

Nehogy azt gondolják, hogy ez a jogszabály tömeg, amiben élünk az véletlenül jött létre. Én azt tanultam meg egy év alatt, amióta miniszter vagyok, hogy ezeken a jogszabályokon keresztül érdekcsoportok érvényesítik a saját maguk szempontjait. Most nem a törvényekről beszélek csak, hanem ott is kézzel fogható, és a törvények talán a legtranszparensebbek ebből a szempontból, hanem egy kormányrendelet vagy végrehajtási rendelet az, amikor föláll egy építész Kecskemétről, és megkérdezi tőlem, hogy - és a pofámról égett le a bőr és kinyílt alattam a talaj - mondjam már meg azt, hogy kistéglából miért nem lehet kéményt építeni, három éve miért hozott a Fidesz-kormány olyan szabályt, hogy csak két meghatározott típusból lehet kéményt építeni ebben az országban? Hogy ez miért van? És két napi nyomozás után megtudtam, hogy ki volt az a két külföldi cég, akik ezt a jogalkotásban elérte. A pofámról égett le a bőr, a föld kinyílt a lábam alatt, hogy ilyen pofátlanságra képesek vagyunk. Ez valamikor 2011-12-ben történt. Pontosan ezen a jogszabályi szinten történnek izgalmas dolgok adott esetben, amire már mindenki legyint, mert a miniszter sohasem olvassa el, amikor aláírja, félreértés ne essék, mert ez nem az ő szintje.

Advertisement

Lázár ezen felül arról is beszélt, hogy puccsra készül az állami bürökrácia ellen. Ráadásul egy multinacionális tanácsadó cég ötleteit felhasználva:

Azért állok itt, mert kínomban nem tudtam mást kitalálni. (...) Az államapparátusból egy értelmes gondolat nem jött ki, hogy mit kellene csinálni. Nem erről a három fiatalemberről beszélek, aki segíti a munkámat, hanem az állami bürokráciáról, aminek rengeteg olyan pontja lett volna, kijöhetett volna rengeteg dolog, ami segíthette volna a munkámat. De nem jött ki semmi sem. Én tulajdonképpen egy puccs szervezésében vagyok, amiben az építész kamarával, a mérnök kamarával, a nagyvárosi polgármesterekkel, még ráadásul egy külső- a big fourból egy nagy - tanácsadó céget is megbíztunk a bürokrácia áttekintése, az iparkereskedelmi kamara naprendszerének áttekintése kapcsán, mert enélkül ez nem születik meg. Mert azt kell, hogy lássák, hogy a közegellenállás nem akármi.

Advertisement

Berkecz posztjában még egy rakás izgalmas Lázár-idézet található, a bejegyzés itt olvasható el.