Lázár: A pofámról égett le a bőr, hogy ilyenre képesek vagyunk

Illustration for article titled Lázár: A pofámról égett le a bőr, hogy ilyenre képesek vagyunk

Lázár János két nap alatt kinyomozta, hogy két külföldi cég sikeresen belobbizott egy rendelkezést egy Fidesz által elfogadott törvény végrehajtási rendeletébe. “A miniszter sohasem olvassa el, amikor aláírja” – kommentált. Újabb részletek Lázár őszödi beszédéből.

Advertisement

Berkecz Balázs Együtt-politikus kifejezését átvéve keresztelte el a magyar sajtó egy része Lázár őszödi beszédének azt a szöveget, amit a szuperminiszter még június 8-án mondott el Szekszárdon, a dél-dunántúli építészeti fórumon.

Ez jó nagy politikusizmus, mert a beszéd tényleg igen érdekes, de a legkevésbé sem őszödi típusú, hanem egészségesen önkritikusnak tűnik. Szerintem kifejezetten megnyugtató, hogy Lázár egy rakás problémát világosan lát. Az eseményre nem ugrott rá a sajtó, így arról lényegében az azt meghallgató és ott mindent feljegyző Berkecztől tudunk. Aki most egy friss blogbejegyzésben újabb részleteket tett közzé. Ez a legizgalmasabb:

Nehogy azt gondolják, hogy ez a jogszabály tömeg, amiben élünk az véletlenül jött létre. Én azt tanultam meg egy év alatt, amióta miniszter vagyok, hogy ezeken a jogszabályokon keresztül érdekcsoportok érvényesítik a saját maguk szempontjait. Most nem a törvényekről beszélek csak, hanem ott is kézzel fogható, és a törvények talán a legtranszparensebbek ebből a szempontból, hanem egy kormányrendelet vagy végrehajtási rendelet az, amikor föláll egy építész Kecskemétről, és megkérdezi tőlem, hogy - és a pofámról égett le a bőr és kinyílt alattam a talaj - mondjam már meg azt, hogy kistéglából miért nem lehet kéményt építeni, három éve miért hozott a Fidesz-kormány olyan szabályt, hogy csak két meghatározott típusból lehet kéményt építeni ebben az országban? Hogy ez miért van? És két napi nyomozás után megtudtam, hogy ki volt az a két külföldi cég, akik ezt a jogalkotásban elérte. A pofámról égett le a bőr, a föld kinyílt a lábam alatt, hogy ilyen pofátlanságra képesek vagyunk. Ez valamikor 2011-12-ben történt. Pontosan ezen a jogszabályi szinten történnek izgalmas dolgok adott esetben, amire már mindenki legyint, mert a miniszter sohasem olvassa el, amikor aláírja, félreértés ne essék, mert ez nem az ő szintje.

Advertisement

Lázár ezen felül arról is beszélt, hogy puccsra készül az állami bürökrácia ellen. Ráadásul egy multinacionális tanácsadó cég ötleteit felhasználva:

Azért állok itt, mert kínomban nem tudtam mást kitalálni. (...) Az államapparátusból egy értelmes gondolat nem jött ki, hogy mit kellene csinálni. Nem erről a három fiatalemberről beszélek, aki segíti a munkámat, hanem az állami bürokráciáról, aminek rengeteg olyan pontja lett volna, kijöhetett volna rengeteg dolog, ami segíthette volna a munkámat. De nem jött ki semmi sem. Én tulajdonképpen egy puccs szervezésében vagyok, amiben az építész kamarával, a mérnök kamarával, a nagyvárosi polgármesterekkel, még ráadásul egy külső- a big fourból egy nagy - tanácsadó céget is megbíztunk a bürokrácia áttekintése, az iparkereskedelmi kamara naprendszerének áttekintése kapcsán, mert enélkül ez nem születik meg. Mert azt kell, hogy lássák, hogy a közegellenállás nem akármi.

Advertisement

Berkecz posztjában még egy rakás izgalmas Lázár-idézet található, a bejegyzés itt olvasható el.

Share This Story

Get our newsletter