Spartacusk√©nt fordultak a Google vide√≥megoszt√≥ja ellen a magyar vide√≥sok. Fel√ľletes probl√©makezel√©s, a p√©nzszerz√©s ellehetetlen√≠t√©se, tudatos n√©pbut√≠t√°s? EbbŇĎl el√©g!

2012 március óta már magyar ember is fejheti az internetes videótehenet. Bárki milliomos lehet, miközben egyetlenegy dolgot készít: videókat.

- *kopp-kopp*
- Igen?
- Itt van m√°r a lom?
- Milyen lom?
- Az amerikai √°lom.
- Nincs.

Term√©szetesen senki nem lesz milliomos Magyarorsz√°gon YouTube vide√≥kkal, √©s nem felt√©tlen√ľl csak a kis p√°lya, kis foci helyzet miatt. A ma kiker√ľlt vide√≥k alapj√°n a Google m√≥dszeresen lehetetlen√≠t el olyan magyar vide√≥sokat, akiknek munk√°it t√∂bb t√≠zezer n√©zŇĎ figyeli folyamatosan.

N√ČZETTS√ČG = P√ČNZ?!

A n√©zetts√©g √∂nmag√°ban nem jelent bev√©telt. A YouTube rekl√°mokat pakol a vide√≥ mell√©, al√°, el√©. Ezek vagy felbukkan√≥ √©s kiikszelhetŇĎ hirdet√©sek, vagy a vide√≥ elej√©n tal√°lhat√≥ n√©h√°ny m√°sodperces rekl√°mok, amin a n√©zŇĎ √°ltal√°ban t√ļll√©phet. A felt√∂ltŇĎn√©l akkor kezdenek el gyŇĪlni a centek, amikor valaki v√©gig is n√©zi a hirdet√©st, esetleg r√°kattint a pop-up rekl√°mokra. A sok kis apr√≥ bev√©telbŇĎl egyszer csak √∂sszegyŇĪlik az elŇĎre meghat√°rozott (70 eur√≥s vagy 100 doll√°ros) k√ľsz√∂b√∂sszeg, ami ezut√°n utal√°sra ker√ľl (a felt√∂ltŇĎ term√©szetesen a rekl√°mbev√©tel t√∂red√©k√©t kapja √≠gy). M√°r ha a Google semmi kivetnival√≥t nem tal√°l a felt√∂lt√∂tt tartalmakban. Itt kezdŇĎdnek a probl√©m√°k.

Advertisement

MILYEN PROBL√ČM√ĀK?

Az anti-YouTube nap, internetes demonstr√°ci√≥ r√©sztvevŇĎi: a RosszPcJ√°t√©kokkal n√©pszerŇĪv√© v√°lt, jelenleg J√°t√©kpartiz√°n n√©ven vide√≥z√≥, a Filmbar√°tok podcast√©rt is felelŇĎs Freddy D, az elsŇĎsorban sz√≠nvonaltalan magyar filmes √©s t√©v√©s produkci√≥k kritik√°ival foglalkoz√≥ Vide√≥m√°nia atyja, a hivat√°sosan is filmezŇĎ Dancs√≥ P√©ter, a n√©pszerŇĪ Antifaces vide√≥kat k√©sz√≠tŇĎ KENYtheONE √©s a gameplay vide√≥kat gy√°rt√≥ BenyoBoy.

Dancs√≥, vide√≥j√°ban t√∂bb fronton is kritiz√°lja a Google csapat√°t, akik olyan vide√≥k alapj√°n vont√°k meg tŇĎle teljes m√©rt√©kben a p√©nzszerz√©s lehetŇĎs√©g√©t, amelyekben semmilyen szerzŇĎi jogs√©rt√©s nem t√∂rt√©nt, teljes m√©rt√©kben saj√°t tartalomb√≥l √°lltak. A zen√©tŇĎl a hangeffekteken √°t a k√©pekig.

Advertisement

M√©g ha t√°voli √°lom is, hogy valaki sz√≥rakoztat√≥ vide√≥k gy√°rt√°s√°b√≥l tudjon meg√©lni Magyarorsz√°gon, egy kis mell√©kes j√≥l j√∂het. Az ember belemegy az √ľzletbe, majd sorra kapja a pofonokat, magyar√°zat n√©lk√ľl. A majdnem 80.000 feliratkoz√≥val rendelkezŇĎ FreddyD-nek m√°r kor√°bban is akadt konfliktusa a Google-lel, konkr√©tan a Google AdSense programmal, ami a weboldalon elhelyezett rekl√°mok ut√°ni kattint√°sok fej√©ben √≠g√©r bev√©telt. Amikor kifizet√©sre ker√ľlt sor, a c√©g jelezte, hogy nem tisztess√©ges m√≥don j√∂tt √∂ssze a kv√≥ta, nem fognak fizetni. A rekl√°mok ut√°n j√°r√≥ √∂sszeg ment vissza az √ľgyfelekhez, t√°j√©koztat√°st nem adtak, egyed√ľl egy √°ltal√°nos e-mail √©rkezett, b√°rmif√©le tov√°bbi kontakt vagy fellebbez√©si lehetŇĎs√©g n√©lk√ľl. Ezzel a felt√©telezett csal√°ssal a YouTube-os p√©nzszerz√©s sorsa is megpecs√©telŇĎd√∂tt. A magyar YouTube-nagyk√∂vettel val√≥ konzult√°ci√≥ ut√°n v√©gre siker√ľlt el√©rni, hogy a tengeren t√ļlon is megvizsg√°lj√°k az √ľgyet. Meg is √©rkezett a kor√°ntsem kiel√©g√≠tŇĎ v√°lasz: az Adsense-fi√≥k adatainak alapos ellenŇĎrz√©se ut√°n sincs lehetŇĎs√©g a letiltott fi√≥k vissza√°ll√≠t√°s√°ra.

A zavaros jogi szŇĪr√©sek eg√©szen abszurd helyzeteket is eredm√©nyeztek. BenyoBoy vide√≥j√°b√≥l kider√ľl, hogy zen√©sz ismerŇĎs√©nek munk√°j√°t gond n√©lk√ľl haszn√°lta fel egy idegen, majd amikor ezt saj√°t vide√≥j√°val akarta tenni, a YouTube azonnal lecsapott.

Advertisement

MOST AKKOR MI VAN?

D√ľh√∂sen teszi fel a k√©rd√©st az ember, am√≠g olyan amerikai vide√≥sok, mint p√©ld√°ul Ray William Johnson, abb√≥l gazdagodott meg, hogy m√°sok n√©pszerŇĪ vide√≥it periodikusan, egy csokorba szedte. Van akinek lehet, √©s van akinek nem?

Advertisement

Lehets√©ges jogs√©rt√©s n√©lk√ľl felhaszn√°lni szerzŇĎi jog √°ltal v√©dett mŇĪvet? - teszi fel a k√©rd√©st a szerzŇĎi jogokr√≥l sz√≥l√≥ monstrum.

Fontos megjegyezni, hogy vide√≥d ellen akkor is beadhatnak keresetet a szerzŇĎi jog megs√©rt√©se miatt, ha...

  1. Felt√ľntetted a szerzŇĎi jog tulajdonos√°t
  2. Nem tett√©l szert bev√©telre a jogs√©rtŇĎ vide√≥ ut√°n
  3. Láttál hasonló videókat a YouTube-on
  4. Megv√°s√°roltad a tartalmat az iTuneson, CD-n vagy DVD-n
  5. Saj√°t magad r√∂gz√≠tetted a tartalmat a t√©v√©bŇĎl, moziban vagy a r√°di√≥b√≥l
  6. Kijelented, hogy ‚Äěnem sz√°nd√©koztad megs√©rteni a szerzŇĎi jogot‚ÄĚ

Emellett - kritik√°k √©s komment√°rok eset√©ben- az Egyes√ľlt √Āllamokban mŇĪk√∂dŇĎ "m√©lt√°nyos haszn√°lat" elve alapj√°n, minden azon m√ļlik, az eredeti mŇĪvek tulajdonos√°nak van-e kedve b√≠r√≥s√°gra menni, mert ok√©, hogy kritika, komment√°r, par√≥dia vagy oktat√≥film k√©sz√ľl az eredeti alkot√°s ak√°r egy f√©lpercnyi r√©szlet√©bŇĎl is, ez is s√©rtheti a m√©lt√°nyoss√°g elv√©t. ErŇĎsen nehez√≠ti a helyzetet, ha az ember p√©nzt is k√≠v√°n keresni ezekkel a kritik√°kkal, komment√°rokkal, par√≥di√°kkal √©s oktat√≥filmekkel. A YouTube √©s a Google biztons√°gi j√°t√©kosok, pr√≥b√°lnak teljes m√©rt√©kben kimaradni a jogi p√°rbajokb√≥l. Ha bejelent√©s √©rkezik, azonnal elt√°vol√≠tanak, majd a felekre hagyj√°k a t√°rgyal√°st. R√° is √°lltak a megelŇĎz√©sre, amit v√°rost letarol√≥ Godzillak√©nt v√©geznek. Nem mer√ľlnek el a napi szinten, t√≠z√©vnyi hossz√ļs√°g√ļ felt√∂lt√∂tt vide√≥k tartalm√°ban.

Advertisement

Az √∂sszefog√≥ vide√≥sok tapasztalataib√≥l is s√ľt, hogy a kisember nagyon nehezen tud csak szembesz√°llni egy ilyen c√©g√≥ri√°ssal, akinek - √ļgy tŇĪnik - nem az az elsŇĎdleges √©rdeke, hogy minden kisember boldogan labd√°ba r√ļghasson, √©s a kis orsz√°gban nagyon n√©pszerŇĪ blogok sem tartoznak a kiemelt √©s megbecs√ľlt √ľzleti partnerek csoportj√°ba.