√Ėtezer tat√°r vonult szerda d√©lelŇĎtt a kr√≠mi auton√≥m k√∂zt√°rsas√°g parlamentje el√©, hogy ki√°lljon az √ļj ukr√°n hatalom mellett. Ez egy√°ltal√°n nem tetszett a napok √≥ta l√°zong√≥ oroszbar√°t lakoss√°gnak. K√∂zben orosz katonai teheraut√≥kat l√°ttak Jalta k√∂zel√©ben.

P√°r nappal ezelŇĎtt m√°r meg√≠rtam, hogy Szevasztopol orosz v√°ros szeretne lenni, √©s a fesz√ľlts√©g az√≥ta nem enyh√ľl, hanem nŇĎ. A megmozdul√°sok epicentruma a jelek szerint √°ttevŇĎd√∂tt Szimferopolba, a k√∂zt√°rsas√°g sz√©kv√°ros√°ba, ahol eddig fŇĎk√©nt azok l√©ptek fel az utc√°n, akik a legkev√©sb√© sem b√°nn√°k, ha a f√©lszigetet pikkpakk Oroszorsz√°ghoz csatoln√°k. A napokban egy√©bk√©nt Szergej Lavrov orosz k√ľl√ľgyminiszter is mondott olyasmit, hogy meg kell fontolni, mi legyen ennek a ter√ľletnek a sorsa.

A kr√≠mi tart√°rok viszont nagyon is b√°nn√°k, ha √°tj√°tszan√°k ŇĎket Vlagyimir Putyin sz√°rnyai al√° - ezen nem lehet csod√°lkozni, a szt√°lini idŇĎkben t√∂bb l√©pcsŇĎben kis h√≠j√°n megsemmis√≠tett√©k az eg√©sz n√©pet -, ez√©rt t√ľntet√©sbe kezdtek reggel. Csakhamar meg√©rkeztek az ellent√ľntetŇĎk, a szemben√°ll√°s huzakod√°sba √©s nyomakod√°sba torkollott, a besz√°mol√≥k szerint a rendfenntart√≥knak nem siker√ľlt k√ľl√∂nv√°lasztani a k√©t t√°rsas√°got. A fenti felv√©telen is ilyesmi l√°tszik. A tud√≥s√≠t√≥k szinte csak f√©rfiakat l√°tnak a helysz√≠nen, k√∂zt√ľk sebes√ľlteket, akik v√©res fejjel v√°rj√°k a tov√°bbiakat.

Advertisement

Egy m√°sik h√≠r a f√©lszigetrŇĎl: Jalta k√∂rny√©k√©n orosz rendsz√°m√ļ katonai teheraut√≥kat l√°ttak, van r√≥luk vide√≥, c√©l√°llom√°suk egy Oroszorsz√°g tulajdon√°ban √°ll√≥ szanat√≥rium volt. T√∂bb inform√°ci√≥ azonban nincs, hivatalos komment√°r sincs.

√Čs egy √©rdekes adat, hogy m√©g k√∂zelebb √©rezz√ľk magunkhoz a dolgokat: az orosz polg√°rh√°bor√ļ sor√°n Kun B√©l√°ra b√≠zt√°k a Kr√≠men a bolsevik uralom megszil√°rd√≠t√°s√°t. Ez elsŇĎsorban a v√∂r√∂s√∂k √°ltal elfogott feh√©r hadifoglyok t√∂meges kiv√©gz√©s√©ben √©s a kr√≠mi tat√°rok elleni etnikai tisztogat√°sban nyilv√°nult meg. K√©t√©ves mŇĪk√∂d√©se egyes becsl√©sek szerint csak a tat√°rok k√∂z√∂tt 60 000 √°ldozatot k√∂vetelt.