Razzi√°znak a s√∂t√©t komcsik a Belv√°rosban. T√∂k mindegy, mi√©rt csin√°lj√°k, maga a hozz√°ll√°s elkeser√≠tŇĎ. Ez a k√ľl√∂nbs√©g Eur√≥p√°hoz k√©pest, nem az √°tlagfizet√©s.

Nem nagy tal√°lm√°ny lekomcsizni a Fidesz-korm√°nyt, ezt sok √©ve rendszeresen megteszik a p√°rtot ut√°l√≥k, illetve a szabadpiaci kapitalizmus kedvelŇĎi. De vannak olyan helyzetek, amikor ehhez nem kell se Fidesz-f√≥bi√°snak, se balosnak, se liber√°lisnak, se piacp√°rtinak lenni. Itt van a rendŇĎrs√©g k√∂zlem√©nye arr√≥l, hogy ma est√©tŇĎl √°ltal√°nos razzi√°t tartanak a t√°gan √©rtelmezett budapesti Belv√°rosban:

A Budapesti RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g vezetŇĎje a rendŇĎrs√©grŇĎl sz√≥l√≥ 1994. √©vi XXXIV. t√∂rv√©ny 30. ¬ß-a alapj√°n fokozott ellenŇĎrz√©st rendelt el 2013. november 23-√°n 21 √≥r√°t√≥l 2013. november 24-√©n 4 √≥r√°ig Budapest V., VI. √©s VII. ker√ľletek ter√ľlet√©n.

A fokozott ellenŇĎrz√©s c√©lja a telep√ľl√©sek k√∂zrendj√©nek √©s k√∂zbiztons√°g√°nak fenntart√°sa, a lakoss√°g szem√©ly- √©s vagyonbiztons√°g√°nak megteremt√©se, a bŇĪncselekm√©nyek √©s szab√°lys√©rt√©sek sz√°m√°nak visszaszor√≠t√°sa, a jogellenes cselekm√©nyek megakad√°lyoz√°sa, valamint a k√∂zleked√©si balesetek megelŇĎz√©se.

Az ellenŇĎrz√©s keret√©ben a rendŇĎr√∂k szem√©lyeket igazoltathatnak, ruh√°zatukat, j√°rmŇĪv√ľket √°tvizsg√°lhatj√°k, a k√∂zbiztons√°gra vesz√©lyt jelentŇĎ eszk√∂z√∂ket, anyagokat lefoglalhatj√°k.

A rendŇĎrs√©g mindent megtesz annak √©rdek√©ben, hogy a fokozott ellenŇĎrz√©s az √°llampolg√°rokat ne zavarja, c√©lja kiz√°r√≥lag a jogs√©rtŇĎ cselekm√©nyek megelŇĎz√©se, illetve megakad√°lyoz√°sa.

Ott tartunk 2013-ban, hogy ugyanolyan nyilv√°nval√≥, cinikus hazugs√°gokkal teli, kiz√°r√≥lag a lakoss√°g megf√©lemlt√©s√©t szolg√°l√≥ rendŇĎri k√∂zlem√©nyeket kell olvasgatnunk, mint mondjuk a 80-as √©vekben. Az alaphelyzet az, hogy egy meg√°llapodott demokratikus orsz√°gban eg√©sz egyszerŇĪen semmi sem indokolhat ilyen jellegŇĪ, √°ltal√°nos, nagy ter√ľletre kiterjedŇĎ, t√∂meges igazoltat√°sokkal √©s zsebek, aut√≥k kipakoltat√°s√°val j√°r√≥ razzi√°kat. Semmi.

Pontosabban, ha eg√©szen sz√©lsŇĎs√©gesen el akarunk j√°tszani a gondolattal, akkor kital√°lhat√≥ olyan, forradalom- vagy √©hs√©gl√°zad√°s-k√∂zeli helyzet, hirtelen kirobban√≥ etnikailag vez√©relt polg√°rh√°bor√ļ vagy alieninv√°zi√≥, amikor bizonyos konfliktusz√≥n√°kban a rendfenntart√≥k ilyen esetleg eszk√∂zh√∂z ny√ļlhatnak. De Magyarorsz√°gon h√°la istennek sehol sincs ilyen helyzet, azon bel√ľl Budapest Belv√°ros√°ban k√ľl√∂n√∂sen nincsen.

Nem az irodalmias hat√°s kedv√©√©rt mondom, hogy a r√∂vidh√≠rt olvasva kis gomb√≥cba ugrott √∂ssze a gyomrom. Pedig √©n csak 18 √©vig √©ltem a kommunista diktat√ļra alatt √©s az elnyom√≥ hatalom megf√©leml√≠tŇĎ g√©pezet√©vel egyetlen alkalommal konfront√°l√≥dtam szem√©lyesen, amikor katonas√°g alatt a katonai elh√°r√≠t√°s be akart szervezni, hogy √©p√ľljek be a Fideszbe. De a mostani gyomor√∂sszeugr√°s egy m√°sik Lentiben √°t√©lt rettenetes √©lm√©nyt h√≠vott elŇĎ bennem. Azt, amikor a laktanya mŇĪvelŇĎd√©si h√°z√°nak sz√≠npad√°n - katonai nev√©n a Csapat MŇĪvelŇĎd√©si Otthonban (CSMO) - a k√∂telezŇĎen beterelt sorkaton√°k elŇĎtt lezavartak egy komplett koncepci√≥s pert, kiz√°r√≥lag megf√©leml√≠t√©si c√©lb√≥l. Egy szerencs√©tlen honv√©dot √≠t√©ltek el amiatt, hogy a vizesblokknak nevezett v√©c√©-f√ľrdŇĎszob√°ban megpofozott egy m√°sik, f√©lmeztelen, neki besz√≥l√≥ katon√°t, akirŇĎl kider√ľlt, hogy tizedes, vagyis az el√∂lj√°r√≥ja volt, b√°r neki errŇĎl fogalma sem volt. Az el√∂lj√°r√≥val szembeni ellenszeg√ľl√©st pedig kem√©nyen b√ľntetik a katon√°k. Az √ľgy egyetlen sz√≠vder√≠tŇĎ von√°sa az volt, hogy a konfliktus az√©rt t√∂rt ki, mert a pofoz√≥ hetek √≥ta egy kacs√°t nevelt az egyik v√©c√©f√ľlk√©ben, amit a tizedes sz√≥v√° tett.

Advertisement

Hiába a vicces részletek, az egész kirakatper szörnyen nyomasztó volt.

Pont annyira, mint az, hogy amikor m√°r felnŇĎtt, szabad ember vagyok √©s r√°ad√°sul pont a komcsik h√≠res ellens√©gei uralkodnak, ilyen szovjet zamat√ļ k√∂zlem√©nyeket kell olvasgatnom. Teljesen mindegy, hogy ezzel az akci√≥val a fiatalokat, a buliz√≥kat, a pestieket, az ellenz√©kieket, vagy a romkocsm√°z√≥kat akarj√°k megf√©leml√≠teni, vagy csak √°ltal√°ban akarj√°k mutatni, hogy itt rend van, ez sokkal szomor√ļbb tizenhat, a t√°ntorg√≥ P√°llffy Istv√°n h√°t√°n lovagol√≥ Matolcsy Gy√∂rgyn√©l.