Sz√∂kŇĎm√°sodpercet kap a h√≥nap utols√≥ napja, √©s 23:59:60 ut√°n k√∂sz√∂nt csak be j√ļlius elsŇĎ m√°sodperce. Lehet, az internettel is gondok lesznek.

A dolog oka, hogy a F√∂ld √©s a Hold k√∂z√∂tti gravit√°ci√≥s hat√°s folyamatosan lass√≠tja a bolyg√≥nk forg√°s√°t. A lassul√°s m√©rt√©ke par√°nyi ‚Äď m√≠g 1820-ban 86 400 m√°sodpercbŇĎl √°llt egy √°tlagos nap, ma m√°r 86 400.002 m√°sodpercbŇĎl, azaz k√©t ezredm√°sodperccel tov√°bb tart. Ez az apr√≥ t√∂bblet viszont nem szerepel a napt√°rban.

Csom√≥ m√°sik t√©nyezŇĎnek ‚Äď pl. geol√≥giai, idŇĎj√°r√°si esem√©nyek ‚Äď k√∂sz√∂nhetŇĎen viszont a forg√°si sebess√©get nem is lehet t√∂k√©letes pontoss√°ggal meg√°llap√≠tani, √≠gy azt sem, hogy pontosan milyen gyakran lesz sz√ľks√©g a sz√∂kŇĎm√°sodperc beiktat√°s√°ra. 1972 √≥ta √∂sszesen 25 alkalommal sz√ļrtak be egy-egy m√°sodpercet, utolj√°ra 2012-ben. Akkor t√∂bb internetes oldal √∂ssze is omlott, a sz√°m√≠t√≥g√©pes rendszerek k√∂z√ľl nem mindegyik kezelte j√≥l a v√°ltoz√°st. Hasonl√≥ probl√©m√°k lehetŇĎs√©g√©t id√©n sem lehet kiz√°rni.

A jelens√©grŇĎl hosszasan √≠r a NASA is, ott tov√°bbi r√©szleteket olvashattok.

via Gizmodo