A II. ker√ľleti polg√°rmestert sokkolta, hogy b√°rkiben ak√°rcsak fel is mer√ľlhet, hogy ŇĎ a gyerek√©n kereszt√ľl akarna le√°ll√≠tani egy neki kellemetlen √ļjs√°g√≠r√≥t. Soha nem tenne ilyet, a h√≠rhedtt√© v√°lt mondata pedig eg√©szen m√°st jelent, mint ahogyan interpret√°lt√°k ‚Äď mondta a Cinknek.

Min√©l kisebb egy √ľgy, ann√°l nagyobb hull√°mokat tud kavarni ‚Äď der√ľlt ki cs√ľt√∂rt√∂k√∂n, az √Āld√°s utcai Sportp√°lyaavat√≥ Minibotr√°ny sor√°n.

Az √ľgy azzal kezdŇĎd√∂tt, hogy az Index szerd√°n cikket k√∂z√∂lt arr√≥l: tudom√°suk szerint az √Āld√°s utcai √°ltal√°nos iskol√°soknak egy hetet kellett v√°rniuk √ļj sportp√°ly√°juk birtokba v√©tel√©vel, mert a ker√ľlet polg√°rmestere nem √©rt r√° az eredetileg kitŇĪz√∂tt m√ļlt p√©nteki avat√≥ idej√©n, √≠gy egy h√©ttel el kellett miatta halasztani a szalag√°tv√°g√°st.

Az √≠r√°s leg√©rdekesebb r√©sze az volt, amikor Nyilas Gergely le√≠rta: a cikk k√©sz√≠t√©se k√∂zben t√©ved√©sbŇĎl egy olyan mailt kapott meg a polg√°rmester sajt√≥s√°t√≥l, amin ott maradt L√°ng egymondatos, a sajt√≥snak sz√≥l√≥ k√©r√©se-komment√°rja, miszerint:

Van gyereke a suliba, kerdezd mar meg?

Miut√°n a cikk √≥r√°kat t√∂lt√∂tt az Index c√≠mlapj√°nak tetej√©n, m√°snap, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n d√ľh√∂s posztot √≠rtam a t√©m√°ban.

Advertisement

Ebben le√≠rtam, hogy az √©n gyerekeim is oda j√°rnak, √©s ezt a p√°lyaavat√≥s sztorit ‚Äď ha igaz, ha nem ‚Äď tan√°rok, sz√ľlŇĎk √©s di√°kok napok √≥ta pletyk√°lt√°k a suliban, de √©n a szok√°somt√≥l elt√©rŇĎen √ļgy d√∂nt√∂ttem, semmilyen form√°ban nem foglalkozom vele, mert politikus is √©rintett. √Čs nem akarom, hogy az √ľgy k√©sŇĎbb esetleg a gyerekeimen csap√≥djon le. Az eg√©szrŇĎl v√©g√ľl az√©rt posztoltam m√©gis, mert az indexes cikkben szereplŇĎ polg√°rmesteri mondat kimondhatatlanul felh√°bor√≠tott. Politik√°t√≥l, iskol√°t√≥l, a saj√°t csal√°di √©rintetts√©gemtŇĎl f√ľggetlen√ľl. Gyerekek bevon√°sa felnŇĎttek √ľgyeibe ugyanis vit√°n fel√ľl visszatasz√≠t√≥ dolog, √©s mivel ebben az √ľgyben szerintem t√∂k√©letesen indifferens volt, hogy az √ļjs√°g√≠r√≥nak van-e gyereke, √©s ha van, hov√° j√°r, a megjegyz√©st nem tudtam m√°sk√©pp √©rtelmezni, mint az √ļjs√°g√≠r√≥ burkolt megfenyeget√©sek√©nt.

(A posztomban elk√∂vettem egy szerkeszt√©si hib√°t, amit a jegyŇĎk√∂nyv kedv√©√©rt itt jelezn√©k pironkodva: megel√©gedtem azzal, hogy belelinkeltem az eredeti indexes cikket, de nem √≠rtam oda egy k√ľl√∂n bekezd√©sben azt, pedig kellett volna, hogy az Indexnek L√°ng √©s az iskola igazgat√≥nŇĎje is c√°folt√°k, hogy az eredeti megnyit√≥ a polg√°rmester miatt maradt volna el. Az igazgat√≥ ugyanis azt nyilatkozta, hogy a halaszt√°st ŇĎ maga k√©rte, a bor√ļs idŇĎj√°r√°s-elŇĎrejelz√©s miatt. A posztom ezzel egy√ľtt nem annyira az √ľnneps√©g elhalaszt√°s√°r√≥l, hanem az inkrimin√°lt mondatr√≥l sz√≥lt.)

Advertisement

Finoman fogalmazok, hogy helyben √≥ri√°si hull√°mokat kavart az √ľgy. A cs√ľt√∂rt√∂ki napomat a polg√°rmesteri sajt√≥ssal, Balaton Bal√°zzsal val√≥ eg√©szen elk√©pesztŇĎ levelez√©ssel t√∂lt√∂ttem, aminek a k√∂zl√©s√©hez ‚Äď b√°r k√©rtem ‚Äď sajnos nem j√°rult hozz√°. Azt√°n v√©g√ľl siker√ľlt besz√©lnem L√°ng Zsolttal is. Akit teljesen kik√©sz√≠tett, hogy b√°rki azt gondoln√° r√≥la, hogy b√°rmilyen √ľgyben gyerekeket haszn√°lna eszk√∂znek.

F√©l √≥r√°t besz√©lt√ľnk telefonon, felfokozott √©rzelmi √°llapotban. L√°ng szenved√©lyesen magyar√°zta, mennyire megr√°zza, hogy b√°rki olyan embernek n√©zheti, aki a gyerek√©re utalva akarna megf√©leml√≠teni b√°rkit is. Azt a bizonyos mondatot, mint elmes√©lte, abban a leki√°llapotban √≠rta, hogy √©ppen ŇĎt k√©rt√©k meg, hogy nyissa meg egy h√©ttel k√©sŇĎbb a p√°ly√°t, erre arr√≥l jelenik meg cikk, hogy miatta maradt el az avat√≥. A polg√°rmester annyira √©rthetetlennek, igazs√°gtalannak √©s k√©ptelennek √©rezte a helyzetet ‚Äď magyar√°zta ‚Äď, hogy egyszerŇĪen meg akarta tudni, ki terjeszthet ilyen k√©ptelens√©get. J√≥ p√°rszor elmondta nekem, hogy azzal a bizonyos mondattal csak arra utalt, hogy a koll√©g√°ja pr√≥b√°lja megtudni, milyen forr√°sb√≥l sz√°rmazhatnak a szerinte teljesen alaptalan √©s rosszindulat√ļ pletyk√°k. Fel sem mer√ľlt benne, hogy ezt lehet √ļgy √©rtelmezni, hogy ŇĎ ak√°r k√∂zvetetten azzal fenyegetne, ut√°nany√ļl egy gyereknek, mert az apja ut√°na kutakodik.

√Čn t√∂bbsz√∂r elmondtam L√°ngnak, hogy nem v√°doltam gyerekek piszk√°l√°s√°val, de az indexes cikkben l√°tott mondatot abban a form√°ban nem tudtam m√°sk√©pp √©rtelmezni, mint burkolt nyom√°sgyakorl√°sk√©nt. Ňź erre minden alkalommal elmagyar√°zta, hogy fel sem mer√ľlt benne ilyesmi, sŇĎt rettentŇĎen b√°ntja, ha valaki el tudna ilyet k√©pzelni r√≥la, ŇĎ csak a h√≠resztel√©s forr√°s√°t szerette volna kider√≠teni, felfokozott lelki√°llapotban.

Advertisement

Azt√°n arr√≥l besz√©lgett√ľnk, hogy Magyarorsz√°gon milyen bizalmatlanok egym√°ssal az emberek, √©s hajlamosak rosszat felt√©telezni a m√°sikr√≥l, ami n√©ha eg√©szen megm√©rgezi az √©letet. √Čn azt mondtam L√°ngnak, hogy a mondat√°t akkor t√©nyleg nem tudtam m√°sk√©pp √©rtelmezni, de most, hogy besz√©lget√ľnk, elhiszem neki, hogy nem voltak sanda sz√°nd√©kai. Ezzel v√°ltunk el egym√°st√≥l, ha nem is katartikus √°llapotban, de n√©mileg megk√∂nnyebb√ľlve.

A tanulság? Ha teheted, folytass több lelki beszélgetést polgármesterekkel.

√Čs messzirŇĎl ker√ľld a polg√°rmesteri sajt√≥sokat.

A lelki massz√°zssorozat k√∂zben ugyanis megtudtam: hŇĎs√ľnk az iskola vezetŇĎinek √©s az Index riporter√©nek is azt terjesztette, hogy ŇĎ konkr√©tan tudja, hogy √©n voltam az a bizonyos n√©vtelen sz√ľlŇĎ, aki az Indexnek bef√ļjta a sztorit. Ami persze nem igaz ‚Äď de √≠gy kerek a vil√°g.

Advertisement

Fotó: MTI/Marjai János