A parlament kultur√°lis bizotts√°g√°nak eln√∂ke szerint Szak√°ly S√°ndor "szerencs√©tlen √©s meggondoltalan" volt, a blogj√°ban m√©gis megv√©di a VERITAS vezetŇĎj√©t. A holokuaszttagad√°st szerintem nem szabadna b√ľntetni, de L. Simon sim√°n cinikus.

√Čn egy√°ltal√°n nem tiltan√°m a holokauszttagad√°st. Nem att√≥l lesz szebb a vil√°g, ha mondjuk b√ľntetŇĎelj√°r√°s indul Szak√°ly S√°ndor, a korm√°ny kedvenc t√∂rt√©n√©sze, a VERITAS int√©zet vezetŇĎje ellen, ami√©rt ezt nyilatkozta a magyar holokauszt elsŇĎ hull√°m√°r√≥l, a Kamenyec-Podolszkij-i v√©rengz√©shez vezetŇĎ marhavagonos kitelep√≠t√©shull√°mr√≥l:

Utalt arra, hogy a t√∂rt√©n√©szek k√∂z√ľl t√∂bben √ļgy √≠t√©lik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba t√∂rt√©nt az elsŇĎ deport√°l√°s a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļban Magyarorsz√°gr√≥l, de v√©lem√©nye szerint ez ink√°bb idegenrend√©szeti elj√°r√°snak tekinthetŇĎ, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar √°llampolg√°rs√°ggal, ide toloncolt√°k ki. Amikor kider√ľlt, hogy sokakat k√∂z√ľl√ľk meggyilkoltak, Keresztes-Fischer Ferenc bel√ľgyminiszter lehetŇĎv√© tette a visszat√©r√©st Magyarorsz√°gra - mondta.

Aki nem ismern√© az alapt√©nyeket: K√°rp√°talja visszacsatol√°sa ut√°n a magyar hat√≥s√°gokat zavarta, hogy a ter√ľleten eleve t√∂bb zsid√≥ √©l, fŇĎleg hagyom√°nyorzŇĎ, magyarul ak√°r nem is besz√©lŇĎ falusi zsid√≥, mint magyar, plusz a t√©rs√©g t√∂bb orsz√°g√°b√≥l a n√°cik elŇĎl ide menek√ľlt p√°r t√≠zezer, mag√°t fenyegetve √©rzŇĎ zsid√≥. Az "idegenrend√©szeti elj√°r√°s" azt jelentette, hogy az √°llapolg√°rs√°gi paprok n√©lk√ľli zsid√≥kat, illetve j√≥ sok magyar √°llampolg√°rt is, megfosztottak a tulajdonukt√≥l, gyŇĪjtŇĎhelyekre terelt√©k, majd transzportokban √°tk√ľldt√©k a n√°cik √°ltal elfoglalt Gal√≠ci√°ba, ahol Kamenyec-Podolkszkijn√°l a n√©metek g√∂dr√∂kbe g√©ppusk√°zt√°k ŇĎket. T√∂bb, mint h√ļszezer embert, k√∂z√ľl√ľk 18 ezer Magyarorsz√°gr√≥l √©rkezett. M√°r itt megjelent a magyar holokauszt m√°sodik hull√°m√°nak jellegzetess√©ge, miszerint a magyar idegenrend√©szeti szervek annyira lelkesek voltak, hogy a n√°cik t√∂bb alkalommal lass√≠t√°sra k√©rt√©k ŇĎket. Itt egy szemtan√ļ vallom√°s√°nak r√©szlete:

"T√∂bb sz√°z embert l√°ttunk ott vetkŇĎzni...egy juharfasor mellett haladtunk - gyakorlatilag a meztelen holttestek t√∂mege felett...hirtelen megpillantottunk egy n√©gyzet alak√ļ g√∂dr√∂t, amelynek mind a n√©gy oldal√°n emberek √°lltak. √Ārtatlan emberek sz√°zait g√©ppusk√°zt√°k halomra. Sosem felejtem el, amit l√°ttam √©s √©reztem: a r√©m√ľlt arcokat, az ellen√°ll√°s n√©lk√ľl saj√°t s√≠rjukba vonul√≥ f√©rfiakat, asszonyokat, gyerekeket. Egyszerre volt bennem r√©m√ľlet, felh√°borod√°s √©s m√©rhetetlen f√°jdalom."

Advertisement

Szerintem felesleges √©s k√°ros is ezeket a k√©rd√©seket tilt√°ssal √©s b√ľntet√©ssel szab√°lyozni. Szak√°ly S√°ndor minden eg√©szs√©ges lelkŇĪ ember szem√©ben √©rz√©ketlen, gusztustalan f√©reg, ami√©rt k√©pes volt errŇĎl a borzalomr√≥l idegenred√©szeti k√©rd√©sk√©nt besz√©lni. R√°ad√°sul √°tl√°tsz√≥ szerecsemosdat√≥, aki √≠gy akarja menteni a t√∂meggyilkoss√°got megszervezŇĎ magyar hat√≥s√°gokat.

L. Simon László a blogjában mindezek ellenére megvédi Szakályt, gyakorlatilag a szólásszabadság nevében. L. Simon a narratívát arra alapozza, hogy a DK holokauszttagadás miatt feljelentett Szakályt, így DK-zik egy sort, aztán azt fejtegeti, hogy milyen káros lenne, ha a holokauszt egyes mozzanatairól nem lehetne véleményt formálni.

Szak√°ly S√°ndor abban is hib√°zott, hogy nem vette tekintetbe, milyen √©rz√©seket kelthet az √°ltala v√°lasztott kifejez√©s azokban, akiknek szem√©lyes vagy csal√°di eml√©kezet√©t a holokauszt √°rny√©kolja be ‚Äď k√ľl√∂n√∂sen √ļgy, hogy a Veritas Int√©zet vezetŇĎjek√©nt szavait a nyilv√°noss√°g m√°r nem puszta mag√°nv√©lem√©nyk√©nt fogja √©rtelmezni. Ez a komoly hiba sem adhat okot azonban arra, hogy Szak√°lyt egy j√≥val s√ļlyosabb v√©tekkel, jeles√ľl holokausztagad√°ssal v√°dolj√°k. √Čs nem csup√°n a v√°d s√ļlyoss√°ga miatt; aki ezt teszi, az √©ppen a legrosszabb fajta sztereot√≠pi√°k r√∂gz√ľl√©s√©hez √©s tov√°bb√©l√©s√©hez j√°rul hozz√°.

Aki Szak√°ly S√°ndort holokauszttagad√°ssal v√°dolja, az √©ppen azt demonstr√°lja a sz√©lsŇĎjobboldali m√≠toszok h√≠vei sz√°m√°ra, hogy Magyarorsz√°gon m√©g a holokauszt egy adott mozzanat√°r√≥l sem lehet t√∂rt√©n√©szi vit√°t folytatni. V√©lem√©nyem szerint ez nincs √≠gy, √©s nem is szabad, hogy √≠gy legyen. A holokauszt egyes k√©rd√©seirŇĎl igenis lehets√©ges, sŇĎt sz√ľks√©ges t√∂rt√©n√©szi vit√°kat folytatni.

Advertisement

Ez azonban vegytiszta mell√©besz√©l√©s, elt√°ncol√°s √°s sz√≥facsar√°s. A sz√≥ h√©tk√∂znapi √©rtelm√©ben Szak√°ly egyr√©szt eg√©szen biztosan holkauszttagad√°st k√∂vetett el. Att√≥l, hogy nem a holokauszt eg√©sz√©t tagadta, hanem "csak" a magyarorsz√°gi nyit√≥ f√°zis√°t, amiben "csak" 20 ezer embert lŇĎttek meztelen√ľl g√∂d√∂rbe, m√©g pont ugyanarr√≥l van sz√≥. Mi a k√ľl√∂nbs√©g ak√∂z√∂tt, hogy 5 vagy 5 ezer marhavagonr√≥l √°ll√≠tom, hogy azokon turisztikai c√©lb√≥l utaztattak zsid√≥kat?

EttŇĎl m√©g bŇĎven meglehet, hogy amit Szak√°ly tett, az csak sim√°n gusztustalan √©s embertelen, de jogilag nem b√ľntetendŇĎ. Csakhogy ebben az √ľgyben, √©s ezt nyilv√°n L. Simon is pontosan √©rzi, nem az a k√©rd√©s, hogy egy t√∂rt√©n√©sz form√°lhat-e ak√°r √©les, provokat√≠v v√©lem√©nyt a holkauszt egyik mozzanat√°r√≥l. Form√°lhat, szerintem is, tŇĎlem enn√©l vadabbat is. √Čs nem is az a k√©rd√©s, hogy Szak√°ly nyilatkozata jogilag minek sz√°m√≠t.

Hanem arr√≥l van sz√≥, hogy Szak√°ly a magyar korm√°ny √°ltal frissen l√©trehozott, "VERITAS" nevŇĪ, a t√∂rt√©nelmi igazs√°g felt√°r√°s√°ra alakult int√©zet vezetŇĎjek√©nt mondta mindezt. Egyszerre k√©pviseli a magyar korm√°nyt, √©s ezen kereszt√ľl Magyarorsz√°got Leragadni a DK akci√≥z√°s√°n√°l √©s b√ľntetŇĎjogi √∂sv√©nyre terelni a besz√©lget√©st sima cinizmus, hi√°ba igaz nagy √°ltal√°noss√°gban, hogy a magyar baloldal hiszt√©rikus n√°ciz√°sa √©s fasiszt√°z√°sa minden alkalommal csak a n√°cik malm√°ra hajtja a vizet.