Azt sem tudja, mit besz√©l, tartalomszolg√°ltat√≥k√©nt utal a Facebookra √©s a Google-ra, de az√©rt netes rekl√°mad√≥t szeretne. Mindig nagy dili, ha az √°llamtitk√°r interj√ļt ad.

Interj√ļt adott L. Simon L√°szl√≥ kultur√°lis √©s RTL-szopat√°s-√ľgyi √°llamtitk√°r a Fidesz kez√©be ker√ľlt Napi Gazdas√°gnak. A besz√©lget√©s azzal kezdŇĎd√∂tt, hogy megint nem √°rulta el, ki alkotta igaz√°b√≥l a hirhedt rekl√°mad√≥-javaslatot ami az ŇĎ neve alatt futott, de utalt t√°, hogy ŇĎ csak beny√ļjtotta. Az interj√ļ k√©sŇĎbbi r√©sz√©ben igazolta is, hogy t√©nyleg alapfokon, egy √°tlagos √ļjs√°golvas√≥ szintj√©n sincsen tiszt√°ban a m√©dia alapfogalmaival. Ez term√©szetes, hiszen gyakran nyilatkozik meg a korm√°ny nev√©ben m√©dia√ľgyekben.

‚ąí A rekl√°mad√≥ legutols√≥ m√≥dos√≠t√°s√°t k√∂vetŇĎen √∂n √ļgy nyilatkozott, hogy a t√∂rv√©ny abban a form√°j√°ban nem felel meg az eredeti jogalkot√≥i akaratnak. Lesz-e m√°sodik rekl√°mcsomag?

‚ąí √Čn nem dolgozom ilyesmin, a ny√°ri idŇĎszak nem is alkalmas a hasonl√≥ volumenŇĪ √ľgyek megt√°rgyal√°s√°ra. Ugyanakkor azt tartom, hogy sz√°mos ter√ľleten ‚Äď √≠gy az internetes tartalomszolg√°ltat√°sok ad√≥k√∂telezetts√©gei kapcs√°n is ‚Äď tov√°bbi szab√°lyoz√°si feladataink lesznek, mert az val√≥s probl√©ma, hogy ezek a vil√°gc√©gek nem veszik ki a r√©sz√ľket a hazai k√∂ztehervisel√©sbŇĎl.

Amire L. Simon itt gondol - hiszen kor√°bban errŇĎl t√∂bbsz√∂r besz√©lt is - az az a helyzet, hogy a Google √©s a Facebook √ļgy tudja learatni a hazai netes rekl√°mbev√©telek nem kis sz√°zal√©k√°t, hogy a k√©t vil√°gc√©g Magyarorsz√°gon nem fizet ad√≥t. Ezek azonban term√©szetesen nem tartalomszolg√°ltat√≥k, hanem egy keresŇĎ-levelezŇĎ √©s egy k√∂z√∂ss√©gi oldal. A tartalomszolg√°ltat√≥ az valamilyen √≠rott, vide√≥s vagy zen√©s tartalmat szolg√°ltat, az√©rt h√≠vj√°k √ļgy. Ha hirtelen belegondolok, maximum zenei tartalomszolg√°ltat√≥kat tudok elk√©pzelni kimutathat√≥ magyarorsz√°gi bev√©telekkel. De K. Simon nyilv√°n nem ezekre, hanem a k√©t nagyra gondolt. Az viszont teljesen √©letszerŇĪ, hogy ha egyszer t√©nyleg m√≥dos√≠tj√°k a t√∂rv√©nyt, fogalmatlanul bele√≠rj√°k a tartalomszolg√°ltat√°st, √©s m√°sokat is j√≥l megsz√≠vassanak.

A kedvenc v√°laszomban L. Simon az egyik mondatban tagadja, a k√∂vetkezŇĎben huncut lurk√≥ m√≥dj√°ra l√©nyeg√©ben bevallja, hogy a t√∂rv√©nnyel az RTL-t sz√≠vatt√°k.

‚ąí A rekl√°mad√≥ terheinek 40 sz√°zal√©ka az RTL Klubot s√ļjtja. Ez r√©szletk√©rd√©s?

‚ąí A jogszab√°ly tartalma m√∂g√∂tt nincs, √©s nem is volt olyan korm√°nyzati sz√°nd√©k, amely az eml√≠tett kereskedelmi csatorna ellen ir√°nyulna. A c√©g egy√©bk√©nt √©vrŇĎl √©vre komoly nyeres√©get √©r el, nem val√≥sz√≠nŇĪ, hogy n√©h√°ny milli√°rd forintos elvon√°st√≥l egyszeriben padl√≥t fogn√°nak.

Advertisement

D√∂bbenetes, de a p√°rtk√∂zl√∂ny √ļjs√°g√≠r√≥ja egy ponton belek√©rdezett:

‚ąí Csakhogy az ad√≥nem nem a hasznot f√∂l√∂zi le, hanem a bev√©teleket.

Amire K. Simon az eg√©sz rekl√°mad√≥-t√©mak√∂r legnagyobb, visszat√©rŇĎ hazugs√°g√°val felelt:

‚ąí A rekl√°mad√≥ val√≥ban forgalmi t√≠pus√ļ elvon√°s. Erre az√©rt volt sz√ľks√©g, mert a tapasztalatok azt mutatt√°k, hogy az √©rintett v√°llalatok √ľgyesen t√ľntetik el a t√©nyleges profitot. Azt gondoljuk, hogy nehez√≠ti az ad√≥elker√ľl√©st, ha az elvon√°s a bev√©teli oldalt c√©lozza meg.

Advertisement

A magyar m√©diapiacon eg√©sz egyszerŇĪen nem l√©tezik a korm√°nyzat √°ltal annyit emlegetett extraprofit. EbbŇĎl a szempontb√≥l r√°ad√°sul nincs is egys√©ges m√©diapiac. A t√©v√©k a legnyeres√©gesebbek, de az ŇĎ profitjuk is csak norm√°lis, nem extra, a nyomtatott √©s netes sajt√≥ pedig kifejezetten a fennmarad√°s√©rt k√ľzd, √©s a probl√©m√°ja nem az, hogy hogyan dugja el az extr√©m nagy nyeres√©get.

A sok m√©diadili ut√°n a levezet√©s a V√°rnegyed korm√°nyzati √°talak√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l, √©s egy v√°laszb√≥l az der√ľl ki - ha j√≥l √©rtem, de nem biztos - hogy a Nemzeti Gal√©ri√°t meg a Sz√©chenyi K√∂nyvt√°rat az√©rt k√∂lt√∂ztetik ki, hogy √Āder J√°nos √ľlj√∂n a hely√ľkre a v√°rpalot√°ban. Ha ez igaz, akkor 1 sz√°zal√©kkal re√°lisabb lett az az √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©let, hogy Orb√°n Viktor p√°r √©v m√ļlva k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂kk√©nt, mag√°t kir√°lynak k√©pzelve folytassa. De ezt az√©rt m√©g mindig nem hiszem.

Arr√≥l nincs sz√≥, hogy a minisztereln√∂k√∂n √©s a Minisztereln√∂ks√©gen k√≠v√ľl m√°s korm√°nyzati egys√©gek a V√°rba k√∂lt√∂zn√©nek, de a V√°r a jelenlegin√©l sokkal erŇĎsebb √°llami reprezent√°ci√≥s szerepet kap, ahogy az a magyar t√∂rt√©nelemben hossz√ļ ideig m√°r adott volt. Ezt a jelenl√©tet √ļgy kell megteremteni, hogy a turizmus sz√°m√°ra is k√≠n√°latot biztos√≠tson. Az √°llami funkci√≥ megnyilv√°nul√°s√°nak sz√°mos kifejezŇĎd√©se lehet, p√©ldak√©nt az egykor szint√©n a keleti blokkba tartozott Csehorsz√°got eml√≠ten√©m, ahol teljesen term√©szetes, hogy a ‚ąí magyar k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k√©n√©l egy√©bk√©nt sz√©lesebb jogk√∂rŇĪ ‚ąí cseh k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k sz√©khelye a kir√°lyi v√°rban van.