Szar érzés lehet, amikor az emberről úgy írják meg, hogy lényegében ki van rúgva, hogy neki nem szólt a főnöke. Csak azért gondolom, hogy valami ilyesmi történhetett L. Simon Lászlóval, mert az események hatására egészen bizarrul kezdett cselekedni. Emberünk, egyelőre még államtitkárként, megjelent egy szerda déli sajtóeseményen, a Hégető Honorka-díj beharangozóján, ahol persze rákérdeztek a kirúgására.

Az esetről így számol be az L. Simon- vagy kormányellenességgel aztán igazán nem vádolható MTI:

Budapest, 2013. február 13., szerda (MTI) - L. Simon László nem tud arról, hogy le akarnák váltani kultúráért felelős államtitkári posztjáról és lemondani sem áll szándékában. A politikus erről egy szerdai budapesti rendezvény után beszélt újságíróknak.

Advertisement

A Magyar Nemzet ezt írja:

„Hát, Balog Zoltántól kérdezze meg, hogy megrendült-e bennem a bizalma. Egyelőre még én vagyok az államtitkár” – nyilatkozta a Hír TV riporterének kérdésére válaszolva.

Advertisement

A hvg.hu pedig ezt:

Nem mondok le, nem váltanak le - ezt mondta L. Simon László, az Emmi kultúráért felelős államtitkára egy budapesti rendezvény előtt lapunk kérdésére.

Advertisement

Ehhez képest a Heti Válasz a fatiekkel nagyjából egyidőben lehozta L. Simon minisztériumának dühös közleményét, amiben a hvg.hu-ra köpködnek:

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár sem a mai napon, sem korábban a hvg.hu újságírójának – vagy olyan személynek, aki jelezte volna, hogy újságíró és ebben a minőségében kíván kérdezni – nem nyilatkozatott, interjút és hivatalos választ nem adott – írja friss sajtóközleményében az EMMI. (…) A hvg.hu-n ezzel kapcsolatban megjelent írás az alapvető újságírói és szerkesztői kritériumoknak sem felel meg.

Advertisement

Csupa rejtély az élet, el sem tudjuk képzelni, mi baja lehetett L. Simonnak a többiekétől egyáltalán nem különböző hvg-s minicikkel. Annyira fura az egész, hogy megkerestem Gavra Gábor hvg-hu-főszerkesztőt, hogy mi történt a színfalak mögött. Gavra elmesélte, hogy a Hégető Honorka-eseményre a Terror Házába igyekvő riporterük az épület előtt futott össze L. Simonnal. Rákérdezett a kirúgásra, amire pár mondatban reagált az államtitkár, majd bement a tájékoztatóra. A hvg-s riporter leadta a hírt a lapnak. Ezek után nem sokkal - annak ellenére, hogy az esemény végén kérdező újságíróhadnak a politikus lényegében ugyanazt mondta el - kiadták a közleményt és L. Simon sajtósa telefonon is tiltakozott Gavránál, aki értetlenül áll az egész dolog előtt. 

Egyelőre tényleg nem tudok mást elképzelni, mint hogy L. Simonban elpattant egy húr.

Advertisement

Update 1.: Kicsit tisztult a kép, bár sokkal érthetőbb egyáltalán nem lett a dolog. Az Index tudósítása szerint  L. Simonnak azzal lehet baja, hogy a hvg.hu úgy fogalmazott, hogy az államtitkár azt mondta volna, hogy őt nem váltják le:

Az államtitkár mlg a folyosón cáfolta a hvg időközben megjelent cikkét, amely szerint őt nem váltják le. Már az esemény alatt megjelent ugyanis a lapban, hogy az államtitkár azt nyilatkozta: "nem mondok le, nem váltanak le, nem bíráltam Fekete Györgyöt." L. Simon erről annyit mondott, hogy az eseményre igyekezve odalépett hozzá egy nő, aki nem mondta, hogy újságíró, és azt kérdezte, hogy lemond-e. Erre állítása szerint csak annyit válaszolt, hogy nem mond le.

Advertisement

Értelmezzük újra. L. Simon az MTI-nek, nem cáfolt módon, azt mondta, hogy nem tud arról, hogy leváltanák. De azt dühödten cáfolja, hogy a hvg-nek percekkel előtte azt mondta volna, hogy nem váltják le. Bár a két állítás között kétségtelenül van hajszálnyi jelentésbeli különbség, az nem nagyobb, mint mondjuk aközött, hogy valakit kirúgnak, lapátra tesznek vagy váratlanul távozik a beosztásából. 

Share This Story

Get our newsletter