Azt √≠rj√°k itt, hogy j√≥ lenne, ha azt tenn√©k, √©s voltak√©ppen igazuk van. Nem v√©letlen√ľl maradtam csendben, miut√°n megkaptam a bankomt√≥l a vonatkoz√≥ pap√≠rokat a vonatkoz√≥ sz√°mokkal.

Meg h√°t k√ľl√∂nben is meg√≠rtam a forintos√≠t√°sr√≥l szinte mindent, m√©g a megfelelŇĎ idŇĎben.

De n√©h√°ny apr√≥s√°g csak eszembe jutott √≠gy ut√≥lag ‚Äď r√©szben a fent linkelt poszt hat√°s√°ra ‚Äď, k√°r lenne kimondatlanul hagyni ezeket. Csak szer√©nyen, minden nyafog√°s n√©lk√ľl, hiszen nem sok dolog √°ll tŇĎlem t√°volabb, mint mondjuk utc√°ra vonulni szeg√©ny k√°rosultak t√°rsas√°g√°ban.

Advertisement

Az egyik a politikai demag√≥gia. Azt hiszem, kicsit t√©nyleg r√°k√ļrt a Fidesz azzal, hogy v√©gig az ad√≥sok megseg√≠t√©s√©rŇĎl-megment√©s√©rŇĎl besz√©lt. Att√≥l nyilv√°n nem tartok, hogy pont az ebben a t√©m√°ban elk√∂vetett hazudoz√°sok fogj√°k durv√°n f√∂ldre vinni a korm√°nyp√°rtot, ahhoz p√°r sz√°zezres sz√°muk ellen√©re kevesen vannak az el√©gedetlenek. Az aktivista t√≠pus√ļ el√©gedetlenek pedig m√©g kevesebben. √Čs arr√≥l m√©g nem is besz√©lt√ľnk, hogy a legaktivist√°bb ellenz√©k ‚Äď ak√°r a l√©tezŇĎ p√°rtpolitikait, ak√°r az utcait n√©zz√ľk ‚Äď nem tartja sz√≠ve cs√ľcsk√©nek ezeket a nem kis r√©szben saj√°t p√©nz√ľgyi analfabetizmusuk miatt megszorult n√©peket. Vagyis arra akarok kilyukadni, hogy nem lesz ebbŇĎl minden fenn√°ll√≥ rendet els√∂prŇĎ harci jelens√©g.

De ezzel egy√ľtt is elk√©pesztŇĎ, hogy a fideszes berkekben √ļjabban sokszor szidott kommunik√°ci√≥ milyen pof√°tlanul mŇĪk√∂d√∂tt az elm√ļlt h√≥napokban. A mindenki j√≥l j√°r √ľzenet√©t a legt√∂bben benyelt√©k ‚Äď mint kacsa a nokedlit! ‚Äď, m√©g √©n is azt sz√°molgattam novemberben, hogy j√≥ nagyot fogok szopni, de tal√°n siker√ľl kisebb tartoz√°sr√≥l indulnom, mint amekkora √∂sszeget 2007 √©s 2008 fordul√≥j√°n felvettem. Nos, nem siker√ľlt: tekintettel arra, hogy a bankom elŇĎre lebontotta nekem, hogy a 2028-ig terjedŇĎ esztendŇĎkben mikor mennyi kamattal √©s tŇĎk√©vel fogok m√©g l√≥gni, most m√°r konkr√©tan tudom: a lak√°somra hitelbŇĎl k√∂lt√∂tt √∂sszegig k√©t √©s f√©l √©v m√ļlva cs√∂kkenhetek. Most k√©tmilli√≥ a k√ľl√∂nbs√©g, nem az √©n javamra, term√©szetesen. Hozz√°teszem, annyira nem is volt erŇĎs a forint a frankhoz k√©pest, amikor belecsaptam, k√∂vetkez√©sk√©ppen nem kevesen lehetnek, akiknek enn√©l j√≥val pocs√©kabb kin√©zetŇĪ pap√≠rokat vitt ki a post√°s.

Advertisement

Jajgatnom k√©ne? Szaggassam meg a ruh√°zatomat? √Ātvertek engem? Vagy √©n vagyok a h√ľlye?

Sz√°zadszor is elmondom: a sv√°jcifrank-hitelt √©n vettem fel, tiszt√°ban voltam a kock√°zatokkal. A sv√°jcifrank-hitelt az√©rt vettem fel, mert a p√©nz√ľgyi tan√°csad√≥mmal kisz√°moltuk, hogy mennyit kellene visszafizetnem ‚Äď mekkora t√∂rlesztŇĎr√©szletek mellett ‚Äď a sz√ľks√©ges hitel felv√©tele eset√©n CHF-ben, EUR-ban √©s HUF-ban kalkul√°lva. A k√ľl√∂nbs√©gek hatalmasak voltak. A pontos sz√°mokra nem eml√©kszem, de az tutifix, hogy forintban magasabb lett volna a havi r√©szletem, mint amekkora most, a megment√©sem ut√°n lesz. Ez egy. A kettŇĎ meg az, hogy ‚Äď mint a novemberi okoskod√°somban is √≠rtam ‚Äď ha nem l√©pek akkor, soha a b√ľd√∂s √©letben nem tudtam volna lecser√©lni a t√≠zemeletes √ļjpesti panelt a n√©gyemeletes panelre a R√≥main.

Advertisement

Sokkal jobban √©rzem magam itt most, amint ahogyan ott √©reztem magamat azelŇĎtt.

Mindazon√°ltal mik√∂zben arr√≥l besz√©l√ľnk, hogy helyesebb lenne, ha a devizahitelesek v√©gre t√©nyleg befogn√°k a megseg√≠tett pof√°jukat, egyvalamirŇĎl nem k√©ne megfeledkezni.

Advertisement

Arr√≥l, hogy j√°rhattam volna jobban is. Mert a politik√°nak mocsok nagy felelŇĎss√©ge van.

M√°rmint a magyar politik√°nak, ezen bel√ľl a magyar gazdas√°gpoltitik√°nak. Szerintem nem is abban, hogy hagyott elburj√°nzani egy ut√≥lag hib√°snak mondott term√©ket. Ez h√ľlyes√©g. SŇĎt a gazdas√°gi vil√°gv√°ls√°g kirobban√°s√°r√≥l sem az aktu√°lis magyar korm√°ny tehetett.

Advertisement

√Ām az√©rt, hogy t√∂bb mint egy √©vtizede j√≥r√©szt csak rossz v√°laszok sz√ľlettek az ebbŇĎl a v√°ls√°gb√≥l k√∂vetkezŇĎ kih√≠v√°sokra, semmi okunk megsimogatni sem ‚Äď visszamenŇĎleg ‚Äď Medgyessy P√©ter, sem Gyurcs√°ny Ferenc, sem Orb√°n Viktor fej√©t. F√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy devizahitelesek vagyunk, vagy sem. Tudj√°tok, mi volt pl. az eur√≥bevezet√©s elsŇĎ kimondott, majdhogynem hivatalosnak tekinthetŇĎ c√©ld√°tuma? Jobb, ha el sem √°rulom. Vagy m√©gis: 2007. Egy sz√≥, mint sz√°z: ha sorozatosan nincs elk√ļrva minden, akkor az eg√©sz balh√© nincs. √ögyhogy √≠gy.

Befejez√©sek√©nt ez√©rt hadd emeljem √°t egy az egyben az elŇĎzŇĎ poszt utols√≥ bekezd√©s√©t:

Csak a r√©g ismert tanuls√°got szeretn√©m √ļjfent levonni, al√°h√ļzni √©s beboldozni ‚Äď amit mindig mindenki elfelejt ‚Äď: soha ne tervezzetek hossz√ļ t√°vra √©s soha ne b√≠zzatok senkiben √©s semmiben. Na √©s term√©szetesen addig ny√ļjt√≥zkodjatok, ameddig a takar√≥tok √©r!

Advertisement

Azt a tizenhárom évet pedig fél lábon is kibírom. Csak egészség és Cink legyen!

[kép innen]