√Črthetetlen okb√≥l kŇĎkem√©nyen r√°sz√°lltak a Cseh Tam√°s-ut√≥d bakonyi indi√°n szerepj√°t√©kosok F√∂ldes Andr√°sra, az Index riporter√©re, aki derŇĪs, rokonszenvezŇĎ cikket √≠rt a mozgalomr√≥l. Megszerezt√©k a lakc√≠m√©t, felh√≠vt√°k a fŇĎszerkesztŇĎj√©t is. Egyszer engem is megijesztett a szekta.

A jelek szerint a bakonyi indi√°nok az igazi szabadkŇĎmŇĪvesek. Az √©let k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ter√ľleteirŇĎl √©rkezŇĎ, vezetŇĎ beoszt√°s√ļ, befoly√°sos emberek h√≠vogatj√°k az Indexet, hogy leszedessenek egy teljesen √°rtatlan √©letm√≥dcikket egy kedves, hab√≥kos szekta kedvenc idŇĎt√∂lt√©s√©rŇĎl. A dolog ann√°l √©rthetelenebb, mert errŇĎl a t√©m√°r√≥l m√°r rengeteg √ļjs√°gcikk, t√©v√©riport √©s r√°di√≥interj√ļ k√©sz√ľlt.

De csod√°lkozni nem csod√°lkozom, mert nekem is volt bizarr indi√°n√©lm√©nyem. Tizenp√°r √©ves lehettem, amikor egy t√°volabbi ismerŇĎs mes√©lt nekem a bakonyi indi√°nokr√≥l, √©n meg naivan azt gondoltam, v√©g√ľl is egyszer ki lehetne pr√≥b√°lni, √©s mondtam neki, hogy ja, √©rdekelne. Mire, n√©mi meglepet√©semre nem a buli idŇĎpontj√°val j√∂tt, hanem azzal, hogy a t√∂rzs√ľk k√©t tagja el szeretne besz√©lgetni velem. Az "elbesz√©lget√©s" olyan sz√≥, amit akkor mindenki ismert, azt√°n h√ļsz √©vig csak az √∂regek, hogy a Fidesz-kommunizmus most √ļjra divatba hozza. Sz√≥val el akartak besz√©lgetni, de engem √©rdekelt a t√©ma, √≠gy igent mondtam egy tal√°lkoz√≥ra. Valami s√∂t√©t belterŇĪ, barna f√°val burkolt belv√°rosi √©tterem h√°ts√≥ traktus√°ban tal√°lkoztunk. P√°r √©vvel k√©sŇĎbb, amikor a katonai elh√°r√≠t√°s, a III/I emberei a lenti laktany√°ban be akartak szervezni, hogy √©p√ľljek be, √©s figyeljem nekik a frissen alakult Fidesz tev√©kenys√©g√©t, legal√°bb nem kellett lesokkol√≥dnom a m√≥dszerektŇĎl.

Egy fiatalabb, kedves, √©s egy idŇĎsebb, szem√ľveges, komoly, sŇĎt zord igazh√≠vŇĎ fogadott az asztaln√°l. ElŇĎsz√∂r t√∂k √©rdekes dolgokat mes√©ltek a t√∂rzsekrŇĎl, a felszerel√©seikrŇĎl meg a harci j√°t√©k szab√°lyair√≥l. Azt√°n k√©rdezgetni kezdtek, √©s egyszer csak egy vallat√°s k√∂zep√©n √©reztem magam. Mivel akkor m√°r t√ļlmŇĪvelt voltam a kommunista titkosszolg√°latok praktik√°iban, a rettenetes "prior√°l√°s" sz√≥ jutott eszembe azonnal. M√©g a j√≥ rendŇĎr-rossz rendŇĎr fel√°ll√°s is megvolt, pattogtak a k√©rd√©sek a f√©lhom√°lyban, √©n meg borzongtam. Eg√©szen fulladozni kezdtem a hangulatt√≥l, √©s soha t√∂bbet nem jelentkeztem n√°luk.

F√∂ldes Andr√°sra is kem√©nyen r√°sz√≠v√≥dtak most, a sztorit a mikroblogj√°n √≠rta meg r√©szletesen, azt√°n felh√≠vtam, √©s egy√ľtt h√ľledezt√ľnk, hogy mi baja lehet szeg√©ny varj√ļknak meg feketel√°b√ļaknak. Mert a cikk t√©nyleg pozit√≠v, m√©g f√©lre√©rthetŇĎ szellemesked√©sek sincsenek benne. √Čn arra tippeltem, hogy az al√°bbi bekezd√©st tarthatt√°k t√ļl meredeknek, de ŇĎszint√©n sz√≥lva ez sem annyira durva, hogy norm√°lis ember kiakadjon rajta:

Mindezt fokozza, hogy forr√°sunk szerint m√©g napszertart√°st is tartottak, ahol a beavat√°sra v√°r√≥ f√©rfiak napokig t√°ncolnak egy r√ļd k√∂r√ľl, m√≠g a mellkasukon √°tsz√ļrt √©s a r√ļdhoz k√∂t√∂tt csont ki nem szakad a bŇĎr√ľk al√≥l. Igaz, a szertart√°st egy, a polg√°ri √©letben orvosk√©nt dolgoz√≥ indi√°n k√©sz√≠tette elŇĎ. (√ögy tudjuk, ŇĎ maga is t√°ncolt, √©s √°jul√°sa eset√©n instrukci√≥kkal l√°tta el t√∂rzst√°rsait.)

Advertisement

√ćgy megy ez, az embert sosem azok fenyegetik meg, akikre a fej√©ben √©lŇĎ pap√≠rforma alapj√°n sz√°m√≠tana. Ha √ļjs√°g√≠r√≥ vagy √©s valaha megfenyegettek a karriered sor√°n, k√©rlek √≠rd meg nek√ľnk r√∂viden a sztorit, hogy t√∂bb ember p√©ld√°j√°n der√ľlhessen ki, hogy t√©nyleg az √°rtalan, bogaras figur√°k a legkem√©nyebbek-e a val√≥s√°gban, vagy a fenyegetŇĎzŇĎk k√∂z√∂tt legal√°bb mutat√≥ba akadnak ingatlanv√°llakoz√≥k, diszk√≥sok meg hasonl√≥ vesz√©lyes alakok.