Illustration for article titled Kunos Péter lenyomta a magyar Zeliget, mint Szent Pál az oláhokat

Na jó, nem is volt olyan nagy a különbség: az egykori bankár mindössze 45-40-re verte a Budapesti Zsidó Hitközség új ügyvezetőjét a Magyarországi Zsidó Hitközségek ügyvezetői posztjáért folytatott küzdelemben. Kunos Péter büntetett előéletű, de az már régen volt.

Advertisement

A hírek szerint a BZSH-s kalandos pályafutású Schwezoff Dávidot – aki transzvesztita dizőz, katolikus kántor és evangélikus lelkésztanoncs is volt – a Mazsihisz-közgyűlésen is betámadták amiatt, hogy nem mesélt korábban az életéről, de nem reagált a kritikákra. Viszont így is megszorongatta tekintélyes ellenfelét. Tordai Péter budapesti elnök azt mondta, hivatalosan senki nem kezdeményezte, hogy máris függesszék fel Schwezoffot, Heisler András Mazsihisz-vezető viszont megerősítette, hogy írt ilyen tartalmú levelet.

Advertisement

Heisler ugyanakkor megvédte Kunost, mondván, az exbankár jogilag is mentesült minden következmény alól, és "az általa alkalmazott biztosítékrendszert már egyetemen tanítják".

Kunos Péter, akit az Agrobank elnökeként folytatatott hitelezési gyakorlatáért vesztegetés miatt a 90-es évek végén szabadságvesztésre ítélt a bíróság, azt mondta terhelt múltjáról, hogy csaknem húsz éve ítélték el, az elmarasztaló döntés ellen nem volt fellebbezési lehetősége, ezt azóta orvosolta a jogrend. Bizonyos érdekek azt kívánták meg akkor – folytatta –, hogy miután első fokon felmentették, másodfokon elmarasztalják.

Advertisement

Minderre a felhajtásra azok után kerül sor, hogy Zoltai Gusztáv, aki évtizedeken élet-halál ura – oké, az nem, de a kasszakulcs kizárólagos őrzője igen – volt a zsidó közösségekben, nemrégiben lemondott. Egyesek szerint lemondásra kényszerült – de rossz az, aki rosszra gondol!

Fotó: Kallos Bea/MTI

Share This Story

Get our newsletter