Tizenk√©tezer k√≥bor kutya szaladg√°l a bosny√°k fŇĎv√°ros utc√°in, tavaly csaknem ezer esetben t√°madtak emberre.

A hat√≥s√°gok most l√©pn√©nek. A tartom√°ny k√∂rnyezetv√©delmi minisztere bejelentette, k√ľl√∂nleges egys√©geket k√ľlden√©nek a k√≥bor kuty√°k begyŇĪjt√©s√©re a legink√°bb vesz√©lyeztetett v√°rosr√©szekbe.

A gond az, hogy nem tudni, mi lesz az √∂sszefogdosott kuty√°kkal, ugyanis egy viszonylag √ļj jogszab√°ly tiltja az elpuszt√≠t√°sukat, √©s menhely l√©tes√≠t√©s√©re k√∂telezi az √∂nkorm√°nyzatokat. A menhely term√©szetesen zs√ļfolva van, ez√©rt maradnak k√≥borok a k√≥bor kuty√°k, akik ellen vid√©ken n√©ha a tilt√°s dac√°ra fell√©pnek a helyiek, √©s v√©rengz√©st rendeznek k√∂zt√ľk.

A probl√©m√°val id√©n febru√°rban √©n is tal√°lkoztam, t√©nyleg ijesztŇĎen sok kutya verŇĎdik falk√°kba az utc√°n, de √©n csak acsarkod√°st/fenyegetŇĎ ugat√°st l√°ttam, konkr√©t t√°mad√°st nem l√°ttam. Szarajev√≥ ezt lesz√°m√≠tva nagyszerŇĪ hely, √≠gy viszont Bukaresttel emlegetik egy lapon (ami egy√©bk√©nt szint√©n lehet j√≥ hely is, m√©g nem j√°rtam ott sajnos).

Advertisement

Egy √°llatv√©dŇĎ (pontosabban kutyav√©dŇĎ) alap√≠tv√°ny, a Dogs Trust szerint a megold√°s a t√∂rv√©nyek betart√°sa √©s m√©g t√∂bb menhely lenne. Erre viszont nincs p√©nz.