Illustration for article titled Különleges egységekkel üzentek hadat a kóbor kutyáknak Szarajevóban

Tizenkétezer kóbor kutya szaladgál a bosnyák főváros utcáin, tavaly csaknem ezer esetben támadtak emberre.

Advertisement

A hatóságok most lépnének. A tartomány környezetvédelmi minisztere bejelentette, különleges egységeket küldenének a kóbor kutyák begyűjtésére a leginkább veszélyeztetett városrészekbe.

A gond az, hogy nem tudni, mi lesz az összefogdosott kutyákkal, ugyanis egy viszonylag új jogszabály tiltja az elpusztításukat, és menhely létesítésére kötelezi az önkormányzatokat. A menhely természetesen zsúfolva van, ezért maradnak kóborok a kóbor kutyák, akik ellen vidéken néha a tiltás dacára fellépnek a helyiek, és vérengzést rendeznek köztük.

Advertisement

A problémával idén februárban én is találkoztam, tényleg ijesztően sok kutya verődik falkákba az utcán, de én csak acsarkodást/fenyegető ugatást láttam, konkrét támadást nem láttam. Szarajevó ezt leszámítva nagyszerű hely, így viszont Bukaresttel emlegetik egy lapon (ami egyébként szintén lehet jó hely is, még nem jártam ott sajnos).

Egy állatvédő (pontosabban kutyavédő) alapítvány, a Dogs Trust szerint a megoldás a törvények betartása és még több menhely lenne. Erre viszont nincs pénz.

Share This Story

Get our newsletter