Illustration for article titled Kulka János a buzizó Kerényi helyett is szégyelli magát

"Szégyellem, hogy 2013-ban, Magyarországon minden következmény nélkül megbélyegezhet bárki bárkit."

Advertisement

Tegnap mi is, a magyar internet értelmesebb felével együtt kiraktuk azt a videót, amin Kerényi Imre Vidnyánszky Attila társaságában gyakorlatilag lebuzizta Alföldi Róbert Nemzeti Színházát.

Advertisement

Kerényi azóta a 444.hu-nak elmondta, hogy "abba a közegbe ez a stílus belefér." Lehet, hogy a polgári szalon rötyögő nyugdíjasai között önfeledten lehet ilyeneket mondani, de a színház közegében nem. Kulka János, akinek a jövő évad Sirályában játszani kellett volna a Nemzeti Színházban, nyílt levelet írt, amiben elzárkózik a szerepléstől és nem mellékesen azt mondja a miniszteri megbízottnak, hogy ő maga sem fér be abba a közegbe, amiről beszél.

Kulka János levelét a szinhaz.hu közölte:

Magyar állampolgárként és a Nemzeti Színház társulatának egykori tagjaként visszautasítom Kerényi Imre szavait, melyekkel a Nemzeti Színház elmúlt éveit minősíti.

Én szégyellem magam azért, hogy ez megtörténhet. Szégyellem, hogy 2013-ban, Magyarországon minden következmény nélkül megbélyegezhet bárki bárkit. Szégyellem, hogy ezt állami hivatalnokok is megtehetik a felelősségre vonás legcsekélyebb kockázata nélkül. Szégyellem, hogy Kerényi Imre, a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott buzizik, és a Nemzeti Színház jövendőbeli igazgatója, Vidnyánszky Attila ebben semmi kivetnivalót nem talál, sőt együtt aratnak göcögő tetszést nézőik körében. Szégyellem magam helyettük és a feletteseik helyett, akik nem szólítják lemondásra őket és szégyellem magam a nézők helyett, akik mindehhez jó érzéssel asszisztálnak.

Helyetted szégyellem magam, Imre.

Mint utóbb nyilatkoztad, a rendezvényen magánemberként beszéltél, színházi emberek között voltál, abban a közegben ez a stílus belefér és nem bántásnak szántad, amit mondtál. Ezúton közlöm veled, Imre, hogy tévedsz. Az általad említett közegbe nem csak ez a stílus nem fér bele, de már te magad sem.

Ezúton közlöm továbbá, hogy a Vidnyánszky Attilával folytatott nyilvános beszélgetéseteken elhangzottak következményeképpen a Nemzeti Színházban a következő évadra átvinni tervezett Sirályban nem lépek színpadra.

Budapest, 2013. május 22.

Kulka János

Fotó: szinhaz.hu

Share This Story

Get our newsletter