ElsŇĎ dolgom volt r√°keresni a Wall Street Journal cikk√©ben arra, hogy "Hungary", de szerencs√©re/sajnos nem volt r√° tal√°lat. EttŇĎl f√ľggetlen√ľl el√©g izgalmas h√≠r, hogy az amerikai √Črt√©kpap√≠r-piaci √©s TŇĎzsdefel√ľgyeletn√©l felnyomta egy volt alkalmazottja a c√©g√≥ri√°st, ami√©rt √°ll√≠t√≥lag szoftverszerzŇĎd√©sek√©rt cser√©be lefizett√©k a k√≠nai, olasz √©s rom√°n korm√°nyokat.

A Microsoftot m√°r 2010-ben megv√°dolt√°k azzal, hogy K√≠n√°ban kenŇĎp√©nzeket osztogat, de akkor a c√©g letudta az √ľgyet egy 10 h√≥napos belsŇĎ vizsg√°lattal, ami nem tal√°lt semmi t√∂rv√©nytelenre utal√≥ nyomot. A volt alkalmazott v√°dja szerint a Microsoft lefizette a rom√°n kommunik√°ci√≥s miniszt√©riumot is, az√©rt cser√©be, hogy tov√°bbra is az ŇĎ szoftvereiket haszn√°lj√°k az orsz√°gban. Olaszorsz√°gban ugyan√ļgy tartottak egy koll√©g√°t, aki aj√°nd√©kokat osztogatott √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ utaz√°sokra invit√°lta az √°llamigazgat√°sban dolgoz√≥kat term√©khŇĪs√©g√©rt cser√©be.

A h√≠r az√©rt lehet igaz√°n √©rdekes, mert a magyar korm√°ny alig p√°r h√≥napja √≠rt al√° egy strat√©giai meg√°llapod√°st a Microsofttal, hogy k√∂z√∂sen l√©trehozz√°k a Digit√°lis Otthon Programot √©s a Nemzeti K√∂zoktat√°si Port√°lt, ak√°rmit is jelentsenek ezek. A korm√°ny 2011-ben is al√°√≠rt egy meg√°llapod√°st a c√©ggel, b√°r akkor ink√°bb az ker√ľlt be akkor a h√≠rekbe, hogy annak a felt√©telei el√©g kem√©nyen megv√°ltoztak a megk√∂t√©s ut√°n.

A Wall Street Journal az√©rt felh√≠vta az olvas√≥inak figyelm√©t, hogy sok ilyen vizsg√°lat indult m√°r c√©gek ellen, √©s legt√∂bbsz√∂r b√ľntet√©s n√©lk√ľl v√©gzŇĎdnek.

Kép: Flickr