Illustration for article titled Külföldi kormányoknak szánt kenőpénzek miatt vizsgálják a Microsoftot

Első dolgom volt rákeresni a Wall Street Journal cikkében arra, hogy "Hungary", de szerencsére/sajnos nem volt rá találat. Ettől függetlenül elég izgalmas hír, hogy az amerikai Értékpapír-piaci és Tőzsdefelügyeletnél felnyomta egy volt alkalmazottja a cégóriást, amiért állítólag szoftverszerződésekért cserébe lefizették a kínai, olasz és román kormányokat.

Advertisement

A Microsoftot már 2010-ben megvádolták azzal, hogy Kínában kenőpénzeket osztogat, de akkor a cég letudta az ügyet egy 10 hónapos belső vizsgálattal, ami nem talált semmi törvénytelenre utaló nyomot. A volt alkalmazott vádja szerint a Microsoft lefizette a román kommunikációs minisztériumot is, azért cserébe, hogy továbbra is az ő szoftvereiket használják az országban. Olaszországban ugyanúgy tartottak egy kollégát, aki ajándékokat osztogatott és különböző utazásokra invitálta az államigazgatásban dolgozókat termékhűségért cserébe.

A hír azért lehet igazán érdekes, mert a magyar kormány alig pár hónapja írt alá egy stratégiai megállapodást a Microsofttal, hogy közösen létrehozzák a Digitális Otthon Programot és a Nemzeti Közoktatási Portált, akármit is jelentsenek ezek. A kormány 2011-ben is aláírt egy megállapodást a céggel, bár akkor inkább az került be akkor a hírekbe, hogy annak a feltételei elég keményen megváltoztak a megkötés után.

Advertisement

A Wall Street Journal azért felhívta az olvasóinak figyelmét, hogy sok ilyen vizsgálat indult már cégek ellen, és legtöbbször büntetés nélkül végződnek.

Kép: Flickr

Share This Story

Get our newsletter