This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Krokodilkönnyeket iszik az éhes lepke

Illustration for article titled Krokodilkönnyeket iszik az éhes lepke

Úgy néz ki, mintha valaki túlzásba vitte volna az opciókat a természetfotóphotoshop-rendelő formanyomtatványon, de igazi: Carlos de la Rosa ökológus fényképezte Costa Ricában. És a másik szeméből egy méh iszik.

Advertisement

A varázslatos pillanat a Puerto Viejo folyó partján történt tavaly decemberben, de la Rosa egy csónakból volt szemtanúja. A Costa Rica-i biológus több mint 15 percen keresztül csodálhatta a dokumentálatlan, de korántsem ismeretlen jelenséget. A videón látszik, hogy a pápaszemes kajmán jobb szeméből mozdulatlanul lakmározik a lepke, míg a méh oda-odarepül:

A lakrofágiát – ez a remek szó írja le a könny táplálékként fogyasztását – a könny magas fehérje- és sótartalma okán űzik a rovarok. Hasonlóhoz élményhez szerencsére nem kell ilyen messzire mennünk! Ha az erdőben sétálva nagy színjátszólepkébe (Apatura iris) botlanánk, közelítsük meg óvatosan, és dugjuk pödörnyelve felé ujjunkat. A lepke rá fog mászni, hogy perceken keresztül nyakalja a szintén fehérje- és sógazdag verejtéket.

Advertisement
Illustration for article titled Krokodilkönnyeket iszik az éhes lepke

És ezt a hülyeséget csak azért hiszem el, mert a képet én készítettem – aztán eltettem a fényképezőgépet, és az én ujjaimra is rámásztak az óriás lepkék.

Advertisement

Forrás: New Scientist

Share This Story

Get our newsletter