Illustration for article titled Krokodilkönnyeket iszik az éhes lepke

Úgy néz ki, mintha valaki túlzásba vitte volna az opciókat a természetfotóphotoshop-rendelő formanyomtatványon, de igazi: Carlos de la Rosa ökológus fényképezte Costa Ricában. És a másik szeméből egy méh iszik.

Advertisement

A varázslatos pillanat a Puerto Viejo folyó partján történt tavaly decemberben, de la Rosa egy csónakból volt szemtanúja. A Costa Rica-i biológus több mint 15 percen keresztül csodálhatta a dokumentálatlan, de korántsem ismeretlen jelenséget. A videón látszik, hogy a pápaszemes kajmán jobb szeméből mozdulatlanul lakmározik a lepke, míg a méh oda-odarepül:

A lakrofágiát – ez a remek szó írja le a könny táplálékként fogyasztását – a könny magas fehérje- és sótartalma okán űzik a rovarok. Hasonlóhoz élményhez szerencsére nem kell ilyen messzire mennünk! Ha az erdőben sétálva nagy színjátszólepkébe (Apatura iris) botlanánk, közelítsük meg óvatosan, és dugjuk pödörnyelve felé ujjunkat. A lepke rá fog mászni, hogy perceken keresztül nyakalja a szintén fehérje- és sógazdag verejtéket.

Advertisement
Illustration for article titled Krokodilkönnyeket iszik az éhes lepke

És ezt a hülyeséget csak azért hiszem el, mert a képet én készítettem – aztán eltettem a fényképezőgépet, és az én ujjaimra is rámásztak az óriás lepkék.

Advertisement

Forrás: New Scientist

Share This Story

Get our newsletter