This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Krisztus melltartója - Nagy Magyar Dalszöveg-félreértési Adatbázis II.

Illustration for article titled Krisztus melltartója - Nagy Magyar Dalszöveg-félreértési Adatbázis II.

Megkérdeztünk benneteket, melyik dalszöveget értettétek félre sokáig, ti pedig megmondtátok. Olyan mennyiségű válasz érkezett, hogy kénytelenek voltunk tematikus bontásba fogni. Az első rész, a kommunista örökség volt a "siheder nyikorogtól" a "föld fogságáig", most pedig jöjjön a következő kemény merítés!

Advertisement
Advertisement

Ez pedig nem más, mint a vallásos énekek csoportja. Itt is igaz, ami az előzőnél, hogy nem csak hogy egyszerűen félrehallottuk őket gyermekkorunkban, de félre is énekeltük/mondtuk. Nekem egyedül a Mi atyánk "ne védj minket a kísértésben" részről esett le csak idővel, hogy hé, miért kérem én az Istent, hogy ne segítsen - aztán kiderült, hogy a félreértéssel épp ellentétesre váltott a szöveg.

Ti azonban ennél több midnent is félreértettetek, és be is kommenteltétek lelkiismeretesen. Elképesztő, hogy két teljesen különböző szót is képesek voltatok melltartónak érteni. Csodálatos!

Advertisement

A Himnusz több ok miatt került ide. Egyrészt mert nem nagyon tudtam volna másik csoportba tenni, másrészt valóban egy ima, ha jól emlékszem benne is volt Bárdos féle Hozsannában.

Na tehát:

Himnusz

  • hozz rá víg esztendőt → óceáni esztendők (ern0 - Negyedikesek voltunk, valami ünnepély volt, ahol az osztálynak el kellett énekelnie a Himnuszt. Osztályfőnökünk, Zsuzsa néni kiszúrta, hogy elég vérszegényre sikerült, főleg egy zeneiskolához képest, és hogy leginkább a szöveggel voltak gondok. Gyorsan írtunk is belőle egy röpdogát, az első versszakot kellett leírni fejből. Padszomszédom, P. alkotásának egy sorára máig emlékszem, akkora egyest kapott érte, hogy kifogyott a tinta, mire bevésték: "Óceáni esztendők")
  • nyújts feléje védő kart → nyújts feléje védő kard (David Ward - IM)

Kirje, kirje kisdedecske

  • a pokoltól megmentettél → a bokortól megmentettél (kardigán - én óvodában egyszer borzasztóan összevesztem valakivel, mert meggyőződéssel állította, hogy a kirjekirjekisdedecskében az van, hogy "a bokortól megmentettél", én meg magyaráztam neki, h dehát az POKOLTÓL, aztán feltette azt a kellemetlen kérdést, h najó, de mi az a pokol, és mivel erre nem tudtam válaszolni, ő nyert.)
Advertisement

Mennyből jövök most hozzátok

  • a Megtartó ma született → a melltartó megszületett (hakapeszik - ez elég szürreális tudom, de mentségemre szóljon, hogy 4 éves voltam, így a perverzió ebben az esetben nem játszik, ráadásul a nővérem is így értette, aki szintén elég kicsi volt még, így nem is hordott melltartót)
Advertisement

Mi atyánk

  • ne vigy minket a kísértésbe → ne védj minket a kísértésben (dá)

Pápai himnusz

  • Tartsd meg, Isten, szent atyánkat, Krisztusnak helytartóját! → Tartsd meg Isten szent atyánkat, Krisztusnak melltartóját! (Sólyom István - Egy gyergyói székely faluban történt a következő eset. Nagyobb katolikus ünnep lévén, a mise után a hívek elénekelték a pápai himnuszt, amelynek befejező sora a következőképpen hangzik: "Áldd meg Isten szentatyánkat, Krisztusnak helytartóját!" Egy idős nénike, aki már valószínűleg nagyot is hallott a következőképpen énekelte a dalszöveget sokak derültségére: "Áldd meg Isten szentatyánkat, Krisztusnak melytartóját!" (a melytartó a helyi tájszólásban a melltartó megfelelője)
Advertisement

Sanctus

  • hozsanna a magasságban → uzsonna a magasságban (dá)

Üdvözlégy Mária

  • üdvözlégy Mária, malaszttal teljes → üdvözlégy Mária malaccal teljes (Aranykakas, nemzetiliberális)
Advertisement

Ja és ezúton is köszönet az io9-os Vincze Miklósnak, hogy az alapvetően katolikus neveltetésű Cinknek besegített protestáns témában, ezzel is enyhítve a szerkesztőségen belüli eretnekégető hangulatot. /Fotó: Mormon Church Children by More Good Foundation on Flickr/

Share This Story

Get our newsletter