Megk√©rdezt√ľnk benneteket, melyik dalsz√∂veget √©rtett√©tek f√©lre sok√°ig, ti pedig megmondt√°tok. Olyan mennyis√©gŇĪ v√°lasz √©rkezett, hogy k√©nytelenek voltunk tematikus bont√°sba fogni. Az elsŇĎ r√©sz, a kommunista √∂r√∂ks√©g volt a "siheder nyikorogt√≥l" a "f√∂ld fogs√°g√°ig", most pedig j√∂jj√∂n a k√∂vetkezŇĎ kem√©ny mer√≠t√©s!

Ez pedig nem m√°s, mint a vall√°sos √©nekek csoportja. Itt is igaz, ami az elŇĎzŇĎn√©l, hogy nem csak hogy egyszerŇĪen f√©lrehallottuk ŇĎket gyermekkorunkban, de f√©lre is √©nekelt√ľk/mondtuk. Nekem egyed√ľl a Mi aty√°nk "ne v√©dj minket a k√≠s√©rt√©sben" r√©szrŇĎl esett le csak idŇĎvel, hogy h√©, mi√©rt k√©rem √©n az Istent, hogy ne seg√≠tsen - azt√°n kider√ľlt, hogy a f√©lre√©rt√©ssel √©pp ellent√©tesre v√°ltott a sz√∂veg.

Advertisement

Ti azonban enn√©l t√∂bb midnent is f√©lre√©rtettetek, √©s be is kommentelt√©tek lelkiismeretesen. Elk√©pesztŇĎ, hogy k√©t teljesen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ sz√≥t is k√©pesek voltatok melltart√≥nak √©rteni. Csod√°latos!

A Himnusz t√∂bb ok miatt ker√ľlt ide. Egyr√©szt mert nem nagyon tudtam volna m√°sik csoportba tenni, m√°sr√©szt val√≥ban egy ima, ha j√≥l eml√©kszem benne is volt B√°rdos f√©le Hozsann√°ban.

Advertisement

Na teh√°t:

Himnusz

  • hozz r√° v√≠g esztendŇĎt ‚Üí √≥ce√°ni esztendŇĎk (ern0 - Negyedikesek voltunk, valami √ľnnep√©ly volt, ahol az oszt√°lynak el kellett √©nekelnie a Himnuszt. Oszt√°lyfŇĎn√∂k√ľnk, Zsuzsa n√©ni kisz√ļrta, hogy el√©g v√©rszeg√©nyre siker√ľlt, fŇĎleg egy zeneiskol√°hoz k√©pest, √©s hogy legink√°bb a sz√∂veggel voltak gondok. Gyorsan √≠rtunk is belŇĎle egy r√∂pdog√°t, az elsŇĎ versszakot kellett le√≠rni fejbŇĎl. Padszomsz√©dom, P. alkot√°s√°nak egy sor√°ra m√°ig eml√©kszem, akkora egyest kapott √©rte, hogy kifogyott a tinta, mire bev√©st√©k: "√ďce√°ni esztendŇĎk")
  • ny√ļjts fel√©je v√©dŇĎ kart ‚Üí ny√ļjts fel√©je v√©dŇĎ kard (David Ward - IM)

Kirje, kirje kisdedecske

  • a pokolt√≥l megmentett√©l ‚Üí a bokort√≥l megmentett√©l (kardig√°n - √©n √≥vod√°ban egyszer borzaszt√≥an √∂sszevesztem valakivel, mert meggyŇĎzŇĎd√©ssel √°ll√≠totta, hogy a kirjekirjekisdedecsk√©ben az van, hogy "a bokort√≥l megmentett√©l", √©n meg magyar√°ztam neki, h deh√°t az POKOLT√ďL, azt√°n feltette azt a kellemetlen k√©rd√©st, h naj√≥, de mi az a pokol, √©s mivel erre nem tudtam v√°laszolni, ŇĎ nyert.)

Advertisement

MennybŇĎl j√∂v√∂k most hozz√°tok

  • a Megtart√≥ ma sz√ľletett ‚Üí a melltart√≥ megsz√ľletett (hakapeszik - ez el√©g sz√ľrre√°lis tudom, de ments√©gemre sz√≥ljon, hogy 4 √©ves voltam, √≠gy a perverzi√≥ ebben az esetben nem j√°tszik, r√°ad√°sul a nŇĎv√©rem is √≠gy √©rtette, aki szint√©n el√©g kicsi volt m√©g, √≠gy nem is hordott melltart√≥t)

Advertisement

Mi aty√°nk

  • ne vigy minket a k√≠s√©rt√©sbe ‚Üí ne v√©dj minket a k√≠s√©rt√©sben (d√°)

P√°pai himnusz

  • Tartsd meg, Isten, szent aty√°nkat, Krisztusnak helytart√≥j√°t! ‚Üí Tartsd meg Isten szent aty√°nkat, Krisztusnak melltart√≥j√°t! (S√≥lyom Istv√°n - Egy gyergy√≥i sz√©kely faluban t√∂rt√©nt a k√∂vetkezŇĎ eset. Nagyobb katolikus √ľnnep l√©v√©n, a mise ut√°n a h√≠vek el√©nekelt√©k a p√°pai himnuszt, amelynek befejezŇĎ sora a k√∂vetkezŇĎk√©ppen hangzik: "√Āldd meg Isten szentaty√°nkat, Krisztusnak helytart√≥j√°t!" Egy idŇĎs n√©nike, aki m√°r val√≥sz√≠nŇĪleg nagyot is hallott a k√∂vetkezŇĎk√©ppen √©nekelte a dalsz√∂veget sokak der√ľlts√©g√©re: "√Āldd meg Isten szentaty√°nkat, Krisztusnak melytart√≥j√°t!" (a melytart√≥ a helyi t√°jsz√≥l√°sban a melltart√≥ megfelelŇĎje)

Advertisement

Sanctus

  • hozsanna a magass√°gban ‚Üí uzsonna a magass√°gban (d√°)

Üdvözlégy Mária

  • √ľdv√∂zl√©gy M√°ria, malaszttal teljes ‚Üí √ľdv√∂zl√©gy M√°ria malaccal teljes (Aranykakas, nemzetiliber√°lis)

Advertisement

Ja √©s ez√ļton is k√∂sz√∂net az io9-os Vincze Mikl√≥snak, hogy az alapvetŇĎen katolikus neveltet√©sŇĪ Cinknek beseg√≠tett protest√°ns t√©m√°ban, ezzel is enyh√≠tve a szerkesztŇĎs√©gen bel√ľli eretnek√©getŇĎ hangulatot. /Fot√≥: Mormon Church Children by More Good Foundation on Flickr/