Illustration for article titled Krasznahorkai László nyerte a nemzetközi Man Booker díjat

A világ egyik legjelentősebb, kétévente kiosztott irodalmi díjának hatodik nyertese lett. Magyar regényírót előtte nem is jelöltek még.

Advertisement

Az angolszász íróknak évente kiosztott legendás Man Booker díj nemzetközi verzióját 2005 óta ítélik oda, Krasznhorkainak olyan elődei voltak, mint a 2011-es győztes Philip Roth. A két díj közötti legfontosabb különbség, hogy a nemzetközi 60 ezer fontját nem egy konkrét könyvére, hanem az életművére kapja a győztes. Olyan író nyerheti el, aki vagy angolul ír, vagy ha nem, a művei elérhetők angol fordításban is. Pont emiatt az alkotóval együtt a fordítója is nyer 30 ezer fontot. Krasznahorkai úgy döntött, ezt az összeget elfelezi két fordítója, George Szirtes és Ottilie Mulzet között.

Advertisement

A zsűri értékelésében Az ellenállás melankóliáját emelte ki, és hosszan, poétikus stílusban méltatta Krasznahorkai rendkívül hosszú, az olvasót magába szippantó mondatait, amiket a laudációban konkrétan a szöszöket a ruháról összeszedő mágikus hengerhez hasonlítottak.

Marina Warner zsürielnök Krasznahorkait rendkívül intenzív és széles regiszzterben mozgó, vizionárius írónak nevezte, aki a kortárs létezés szövetét rémisztő, furcsa, megdöbbentően komikus és gyakran letaglózóan szép jelenetekben ragadja meg.

Advertisement

(via themanbookerprize.com)

Share This Story

Get our newsletter