A neves közösségi finanszírozási oldalon, az Indiegogon kalapoz pénzt Lucsik János vállalkozó, a néhai Welsz Tamás társa a Sólyom Airways légitársaság újraindítására. Először én sem hittem a szememnek, de a hír minden valószínűség szerint igaz.

A gyanús alakokkal körülvett, bizonytalan, állítólag közel-keleti eredetű finanszírozással és röhejes arculattal indult Sólyom már a kezdetek kezdetén nevetség tárgyát képezte. Decemberben a Sólyom-alapító Lucsikkal egészen elképesztő interjút készített az Index, amiből kiderült, hogy bár üzlettársai alaposan átrázták, ő még mindig hisz bennük és a projektben.

Az interjú így végződött:

Mi a teendő, ha februárra felszámolják a Sólyom Airwayst?

Erre a kérdésre majd akkor fogok válaszolni, ha ez megtörténik. De szerintem a Sólyom repülni fog, erre fogadhatunk is akár egy üveg pezsgőben.

Advertisement

Úgy tűnik, Lucsik még mindig nem engedte el azt az üveg pezsgőt. A légitársaságnak, amin egy ország röhög, saját közösségi finanszírozási profilt hozott létre az alapító, és tisztelettel várja a mikrobefektetők jelentkezését egy olyan projektbe, amely leginkább egy egyszer már csúnyán megbukott pézmosási kísérletnek tűnik.

Lucsik ezzel a bomba mondattal köszönt minket az Indiegogon:

„Welcome on board Ladies and Gentlemen! Thank you for choosing Sólyom Airways from Budapest. Have a nice time in the Heart of Europe."

Advertisement

Az olyan oldalakon, mint a Kickstarter vagy az Indiegogo persze nem ingyen kérik a támogatásunkat. Attól függően, hogy mekkora nagyságrendű adományt vagyunk hajlandóak áldozni a nemes cél érdekében, különféle juttatásokat, előnyöket remélhetünk a pénzünkből megvalósuló projekttől. A Sólyomnak juttatott támogatás összegétől függően a "Cserkész csomag", az "Utazó csomag", a "Business csomag" vagy a "Platina csomag" juttatásait kaphatja majd meg az egyszeri adományozó. Lucsik ebben is remekel, a Business csomagban szereplő ajándékoknak például nehéz ellenállni:

„Business Csomag"

Az adományozó az általa támogatásként befizetett minimum 500.001.-Ft, maximum 10.000.000.-Ft összeg ellenében

  • Névre szóló köszönőlevél mellett, megkapja a" Sólyom logó" kitűzőt, mely hirdeti Klubtagságát,
  • A Sólyom Hungarian Airways által létrehozásra kerülő „ Dicsőségfalunkon" névvel, címmel, az adományozott összeg feltüntetésével megnevezésre kerül ( kivéve, ha kifejezetten kéri, hogy erre ne kerüljön sor), mint olyan személy, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a Sólyom Hungarian Airways Kft. , az új magyar légitársaság elindulásában
  • Meghívást kap a Sólyom Hungarian Airways által megszervezésre kerülő „nyitó bulira", melyen VIP vendégként vehet részt, és amellyel az első járatunkat fogjuk ünnepelni
  • A támogatásként adományozott összeggel azonos értékű kupont kap, melyet a Sólyom Hungarian Airways első járatának elindítását követő 12 hónapon belül bármely járat First Class, illetve Business Class helyfoglalásánál felhasználhat
  • Egy alkalommal Budapest és környéke panoráma sétarepülés ingyenes részvételi jogának biztosítása legfeljebb négy fő részére
  • Egy alkalommal egy limuzin, és négy fő bodyguard vagy két fő hostess biztosítása a Klubtag bármely protokoll megjelenéséhez.

Advertisement

Indiegogo-oldalt persze viccből is létre lehet hozni, azonban a projektet a Sólyom Airways hivatalos rajongói oldalán és a solyomairways.com-on és a solyomair.com-on is reklámozták. Lucsik a végén egy európai szintű légitársaság finanszírozására szólít minket, honfitársait:

Tisztelt Honfitársunk
Tisztelt leendő Klubtagunk!

A kitartás, a hit és a bizalom karöltve az erővel és bátorsággal segítenek engem és csapatomat céljaink elérésében; egy európai szintű, mindenfajta utazási igényt kielégíteni tudó, dinamikusan működő Magyar Légitársaságelindításában.

Meggyőződéssel vallom, hogy a hazaszeretet nem fikció, hanem természetes adottság, mely születésétől kezdve megtalálható minden jóérzésű emberben.

Meggyőződve arról, hogy a fontosság érzése az egyik legerősebb emberi motiváció, fordulok most Önökhöz, mint támogatóinkhoz, szívünknek-lelkünknekfontos emberekhez. Lucsik János – mint a Sólyom Hungarian Airways ügyvezető igazgatója – arra kérem Önöket:

  • segítsék munkánkat,
  • járuljanak hozzá légitársaságunk elindításában támogatásaikkal, adományaikkal,
  • népszerűsítsék vállalkozásunkat baráti, és tágabb társaságaik körében,
  • álljanak mellénk álmaink, céljaink megvalósításában!

Az induláshoz, a megvalósításhoz mind időben, mind az elvégzendő feladatok tekintetében, napról napra közelebb járunk. Eddig jómagam több mint egymillió dollárral finanszíroztam a program megvalósítását, a továbblépéshez azonban üzleti partnerekre, nagylelkű adományokra, támogatókra van szükség.

Hiszem, hogy mindannyiunk szívében ott van az az érzés: amíg Kölcsey nyelvén szól az énekünk, addig bárhol is éljünk;

JÓ MAGYARNAK LENNI,
JÓ MAGYAROKAT TÁMOGATNI, és
JÓ EGY ÚJABB MAGYAR CSODA RÉSZESÉVÉ VÁLNI!

Őszinte tisztelettel és nagyrabecsüléssel,

Lucsik János
ügyvezető igazgató
Sólyom Hungarian Airways

Bár minden jel arra mutat, hogy az oldal hiteles (itt és itt is lehet támogatni Lucsikot), mivel én még mindig nem hiszem el, hogy nem egy rossz vicc az egész, megkerestem a tulajdonost emailben is. Amint kapok választ, posztolok róla. Még most kéne beszállni a buliba, amíg nem késő!

Advertisement

[Képek: Youtube, Wikipedia]