This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Közömbösek voltunk, amikor segíteni kellett volna, mondta Orbán Viktor

Illustration for article titled Közömbösek voltunk, amikor segíteni kellett volna, mondta Orbán Viktor

A magyar zsidóság áldozatvállalásának komoly szerepe van abban, hogy Magyarország újra és újra képes talpra állni, hogy nemzetünkből nem vész ki az életerő – mondta a miniszterelnök a Kozma utcai zsidótemető első világháborús hősi parcellájának felújítása alkalmából.

Advertisement

Orbán Viktor a délelőtti megemlékezésen – az MTI tudósítása szerint – erkölcsi kötelességnek nevezte a még létező első világháborús katonasírok felkutatását és egy olyan adattár létrehozását, amely "megőrzi az elesett katonáink nevét". A miniszterelnök szerint az ország területének megvédése 1914–1915 telén és a későbbiekben sem sikerült volna a magyar zsidó közösség hősies magatartása és áldozatvállalása nélkül.

Az Uzsoki-szoros felszabadításának századik évfordulóján tartott ünnepségen az első világháborús zsidó hősök előtti tisztelgés mellett "nem mehetünk el szó nélkül a második világháború koncentrációs táborainak magyar zsidó áldozatai emléke mellett sem". "A magyar nemzet tragédiája és a magyar zsidó közösség jóvátehetetlen vesztesége ez" – mondta Orbán, jelezve, hogy kedden az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett központi ünnepségen a magyar kormány képviselője is jelen lesz.

Advertisement

Felidézte, hogy az első világháborúban a magyar hadsereg még származásra való tekintet nélkül biztosította katonái előmenetelét, két és fél évtized múlva viszont "szeretet nélküliek és közömbösek voltunk, amikor segíteni kellett volna, és sokan, nagyon sokan voltak azok a magyarok, akik a rosszat választották a jó helyett, a szégyenteljest a becsületes helyett".

Orbán Viktor szerint felfoghatatlan az az út, amely az első világháború hősi magyar zsidó bajtársiasságától a koncentrációs táborokig vezetett. Felfoghatatlan az is, mondta, hogy a második világháború után volt Magyarországon politikai rendszer, amely még az emlékét is el akarta törölni "az itt eltemetett katonáknak".

Advertisement

A kormányfő beszédét azzal zárta, hogy Európa békéjét naponta újból meg kell védeni, "Európa külső és belső konfliktusaiban sohasem dönthet újra a fegyverek szava".

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Share This Story

Get our newsletter