This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Közgyűlést hív össze a Fény utcai piac fagyigate-ügyben

Illustration for article titled Közgyűlést hív össze a Fény utcai piac fagyigate-ügyben

A politikai kommunikáció minden finomsága kiélvezhető az abszurd rózsadombi botrányban. Középpontban szegény, hajuknál előrángatott kerekesszékesek. A lényeg azért az, hogy máris legális lett a támfalra ülni, és a józan ész győzni látszik.

Advertisement

Megtörtént a találkozó Láng Zsolt polgármester és Kiss Ferenc, a piacot üzemeltető – 70 százalékban önkormányzati tulajdonú – kft. ügyvezetője között. Azért találkoztak, mert egyre terebélyesedő felháborodást szült, hogy a piac üzemeltetőjének emberei hosszú évek óta agresszív portásmodorban zaklatják a járókelőket és a vásárlókat, arra hivatkozva, hogy a piac melletti utcarész magánterület. A legutóbbi, a botrányt kirobbantó eset az volt, amikor egy, az alacsony támfalon gyerekével fagylaltozó anyát támadtak be, hogy oda nem ülhet le.

A nő nem hagyta annyiban, levelet írt a sajtónak és elment az üzemeltetőig. Akitől sorban érkeztek az egymásnak gyökeresen ellentmondó, hajuknál előrángatott kifogások az életveszélyes támfaltól – olyan magas, mint bármelyik utcai pad – az életveszélyes vegyszeres kezelésig, illetve addig, hogy a falon üldögélők miatt nem látni be a boltokba. Utábbi “érv” nevetséges mivoltát bárki átlátja, aki valaha járt a Fény utcában.

Advertisement

Az önkormányzat először a komcsi portások pártjára állt, annyira, hogy a sajtósuk nyilvánosan megtámadta a panaszt tévő állampolgárt, és a beleegyezése nélkül kiposztolta a levelét, a nevével együtt. Aztán rájöttek, hogy mekkora a felháborodás, és azonnal váltottak. Ebben nyilván nem kis szerepet játszott, hogy már 2100 résztvevő felett jár a most csütörtökre az utcába meghirdetett néma demonstráció.

Advertisement

De Láng Zsolt polgármester demonstratív vasárnapi átállása előtt történt valami. Szombaton – egészen elképesztő húzással – mozgássérültjeleket festettek a kérdéses járdaszakaszra. Korábban nem esett szó arról, hogy az üldögélők akadályoznák a kerekesszékeseket, arról nem is beszélve, hogy a fal mindkét oldalán járda húzódik.

Bezzeg a jelek felfestése utáni napon Láng – a Kiegyesúlyozó szerepében – már a következőt írta a fotója alá, amin azon a kis falon ülve fagyizik:

Ebben a gyönyörű tavaszi időben mindenhol jó érzés leülve fagyit nyalni, a Fény utcában is. Az év összes napján pedig fontos odafigyelnünk egymásra, biztonságunkra, kiemelten például a kerekesszékesek vagy a babakocsit toló kismamák esetében.

Advertisement

Úgy hozta be a képbe ő is a kerekesszékeseket – akik úgy kerültek az ügybe, mint Pilátus a krédóba –, hogy az önkormányzat emberei festették fel korábban a jeleket. Az önkormányzat friss közleménye, ami a mai egyeztetésről számol be, szintén tartalmaz egy ilyen mondatot:

A lényeg számunkra, hogy miközben biztosítjuk a kerekesszékesek és a babakocsit használók számára az akadálymentes közlekedés lehetőségét, a támfalon fagylaltozni vágyók kérését is teljesíteni tudjuk.

Advertisement

Vicces a gyakorlatban látni, hogy egy médiatudatos politikus hogyan ismneri föl a hangulatot, majd teremti meg Salamon királyi imidzset, kompromisszumot teremtve olyan dolgok között, amiket – közvetlenül vagy közvetetten – ő hozott létre. De az a lényeg, hogy Láng végül is hallgatott a közfelháborodásra, és minden átlátszó logófelfestés és kommunikációs ügyeskedés ellenére már nem az teljes abszurditás uralkodik a Fény utcában. És ez tényleg nem kevés!

Íme az fb-komment formájában kiadott közlemény:

Kedves Facebook-látogatók!

Ma délelőtt megtörtént az egyeztetés dr. Láng Zsolt polgármester és Kiss Ferenc, a Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. ügyvezetője között. A 70%-os önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság ügyvezetője a törvényes határidők betartásával május 11-ére összehívta a Piac közgyűlését. A közgyűlés jogosult dönteni a Piac tulajdonában álló területen mindenfajta változtatás megtételéről. Az említett terület ugyanis magánterület, nem közterület. A Piac részéről sajnos rengeteg rossz mondat született az elmúlt napokban. A lényeg számunkra, hogy miközben biztosítjuk a kerekesszékesek és a babakocsit használók számára az akadálymentes közlekedés lehetőségét, a támfalon fagylaltozni vágyók kérését is teljesíteni tudjuk. Ez véleményünk szerint megoldható. Addig is a Fény utcai piac Intézőbizottsága felfüggesztette azt a korábbi döntést, miszerint a támfalra nem lehet leülni. A piac és környezetének rendje természetesen fontos, de legalább ennyire oda kell figyelnünk az odalátogatók kívánságaira.

Share This Story

Get our newsletter