B√°r a Cink gyŇĪjtŇĎhelye a legk√ľl√∂n√∂sebb √©s legeldugottabb szubkult√ļr√°knak, a k√∂z√©pkorfanatikusok eddig m√©lt√°nytalanul h√°tt√©rbe szorultak. Mostan√°ig! Most ugyanis felfedezt√ľk a CEU k√∂z√©pkori r√°di√≥j√°t!

Az ad√≥ a medievalradio.org c√≠men √©rhetŇĎ el, de idŇĎnk√©nt a Civilen is sug√°roznak. Term√©szetesen z√∂mmel zene van rajta, meg olykor besz√©lget√©sek angolul.

Ezt ugyan kicsit sajn√°lom, mert sz√≠vesen hallgatn√©k k√∂z√©pkori h√≠reket, idŇĎj√°r√°sjelent√©st, √°rfolyam√°ll√°sokat, lott√≥sorsol√°st, politikai kerekasztal-besz√©lget√©seket √©s k√∂rkapcsol√°sos sportk√∂zvet√≠t√©seket is. De az√©rt √≠gy is marha j√≥.

A fŇĎszerkesztŇĎ, Kiss Tam√°s a napokban adott interj√ļt a Medievalists k√∂z√©pkori h√≠roldalnak (mely naponta t√∂bbsz√∂r friss√ľl, elk√©pesztŇĎen izgalmas √©s √∂nmag√°ban meg√©rne egy latin nyelvŇĪ mis√©t).

Itt elmondta, hogy a c√©ljuk az volt, hogy kicsit bŇĎv√≠ts√©k az emeberek ismeretit a k√∂z√©pkorral kapcsolatban, mely z√∂mmel sz√°m√≠t√≥g√©pes j√°t√©kokb√≥l sz√°rmazik √©s elsŇĎsorban var√°zslattal √©s fegyverzettel kapcsolatos.

Advertisement

A t√∂rt√©n√©szek nem savany√ļ emberek, amit nem csak a besz√©lgetŇĎs mŇĪsoruk c√≠me mutat sz√©pen (Past Perfect!), hanem az is, hogy kamp√°nyt ind√≠tottak egymilli√≥ l√°jk√©rt, ami egyesekn√©l kiverte a biztos√≠t√©kot, mivel, hogy ennyi k√∂vetŇĎje a BBC-nek sincs, nemhogy nekik.

Mint elmondt√°k, lehet hogy csak hossz√ļ √©vtizedek alatt szedik √∂ssze, de h√°t ŇĎk t√∂rt√©n√©szek. Ennyi idŇĎ meg se kottyan nekik.