A tegnapi volt az elmĂșlt 80 Ă©v legsĂșlyosabb földrengĂ©se az orszĂĄgban, egyelƑre Ășgy nĂ©z ki, nincs magyar az ĂĄldozatok között, az egyik turistacsoport mĂ©g ma elindulhat haza.

EgyedĂŒl az orszĂĄg fƑvĂĄrosĂĄban, Katmanduban több mint 700 ember halt meg, de a 7.8-as földrengĂ©snek voltak ĂĄldozatai IndiĂĄban, Bangladesben Ă©s Tibet kĂ­nai rĂ©giĂłjĂĄban is. A Mount Everesten lavina söpört vĂ©gig, Ășgy tudni 17 ember meghalt, 61-en megsĂ©rĂŒltek, amikor az alaptĂĄbor egy rĂ©szĂ©t betemette a hĂł. A földrengĂ©st több utĂłrengĂ©s követte, az epicentrum a fƑvĂĄrostĂłl 80 kilomĂ©terre Ă©szaknyugatra volt.

Az orszĂĄgban egyelƑre a törmelĂ©k alĂĄ ragadt emberek kimentĂ©se Ă©s az otthon nĂ©lkĂŒl maradt ĂĄldozatok elszĂĄllĂĄsolĂĄsa az egyik legnagyobb feladat. A telekommunikĂĄciĂłs hĂĄlĂłzatok teljesen megbĂ­zhatatlanul mƱködnek, ha mƱködnek egyĂĄltalĂĄn. Sok helyen az utakat is törmelĂ©k borĂ­tja, Ășgyhogy a segĂ©lyek mozgatĂĄsa is elĂ©g nehĂ©z feladat lesz, nyilatkozta a Brit Vöröskereszt szĂłvivƑje.

Az Ășjdelhi magyar konzul felvette a kapcsolatot a katmandui tiszteletbeli konzullal. Úgy tudni, hogy nincs magyar ĂĄldozata, sĂ©rĂŒltje a földrengĂ©snek. Katmanduban egy 15 fƑs magyar turistacsoport tartĂłzkodik, Ƒk jĂłl vannak, de nem tudtĂĄk elhagyni a fƑvĂĄrost, mert a reptĂ©r le van zĂĄrva. Az M1 informĂĄciĂł szerint ez a csoport mĂ©g ma hazautazhat isztambuli ĂĄtszĂĄllĂĄssal. A konzulĂĄtus tovĂĄbbi egy magyar ĂĄllampolgĂĄrrĂłl tud, aki NepĂĄlban volt szombaton, illetve öt olyan szemĂ©lyrƑl, akik huzamosabban az orszĂĄgban tartĂłzkodnak, de rĂłluk egyelƑre nincsenek friss informĂĄciĂłik. Illetve egy nepĂĄli utazĂĄsi tanĂĄcsadĂł ugyancsak nyilatkozott az M1 aktuĂĄlis csatornĂĄnak. Azt mondta: Ƒ nĂ©gy magyart utaztat az orszĂĄgban, valamennyien jĂłl vannak.

Több orszĂĄg mĂĄr felajĂĄnlotta a segĂ­tsĂ©gĂ©t NepĂĄlnak. Az indiai miniszterelnök Ășgy nyilatkozott, hogy mindent megtesznek, hogy minĂ©l több emberĂ©letet megmentsenek, NepĂĄl fĂĄjdalma India fĂĄjdalma is. Többek között AusztrĂĄlia, az EgyesĂŒlt Államok, KĂ­na Ă©s az EgyesĂŒlt KirĂĄlysĂĄg is segĂ­ti a mentĂ©st, magyar szervezetek is prĂłbĂĄlnak segĂ­teni. A Google Ă©s a Facebook olyan internetes eszközöket indĂ­tottak, amelyek segĂ­tsĂ©gĂ©vel a tĂșlĂ©lƑk, a hozzĂĄtartozĂłk, illetve bĂĄrki, aki tud valamit az eltƱnt emberekrƑl megoszthat informĂĄciĂłkat.

Advertisement

via MTI, BBC, Guardian FotĂł: Omar Havana/Stringer/Getty