Valahol pont olvastam, hogy az ukr√°n eln√∂k egy√©bk√©nt a magyar Bonbonettit is birtokl√≥ csokol√°d√©gy√°r-multiv√°llalata ottani term√©kekkel is megpr√≥b√°lkozik a magyar piacon, m√©gis meglepŇĎdtem szombaton, amikor felfedeztem a Lidlben a Roshen-bonbonokat.

Szokatlan, furcsa √©s kiss√© otthonos √©lm√©ny volt, olyasmi, mint amikor felbukkantak az Intersparban a Csumak c√©g majon√©zei √©s ketchupjai ‚Äď ezek ugyanazzal a lend√ľlettel el is tŇĪntek n√©h√°ny h√©ttel-h√≥nappal k√©sŇĎbb, √©n legal√°bbis nem tal√°lkoztam vel√ľk egy ideje.

Az ukr√°n bonbonipar remekei az ismert okokb√≥l meglehetŇĎsen k√∂zel √°llnak a sz√≠vemhez, √ļgy is mondhatn√°m, hogy ezeken nŇĎttem fel. Az m√©g ma is √ļgy van, hogy mindig egy-k√©t kil√≥ ilyesmivel t√©r√ľnk vissza k√°rp√°taljai √ļtjainkr√≥l, √©s ezeket t√©nyleg nemcsak mi, √∂regek szeretj√ľk, hanem a gyerekek is, teljes mellsz√©less√©ggel. Valamint a bar√°taink √©s az √∂sszes ismerŇĎseink. Mondjuk az is igaz, hogy m√°r kritikusabb vagyok, mint negyven √©vvel ezelŇĎtt, amikor v√°logat√°s n√©lk√ľl befaltam mindent, ami √©des. V√°logat√≥s az√©rt is lehetek, mert imm√°r van ‚Äď azaz a h√°bor√ļig mindenk√©ppen volt ‚Äď mire annak lenni, j√≥ n√©h√°ny c√©g k√©sz√≠t rengetegf√©le m√°rk√°t, a nagy klasszikusokat meg egyenesen mindenki gy√°rtja.

Mondta is a bar√°tom tavaly ŇĎsszel, amikor legut√≥bb Ungv√°ron j√°rtam ‚Äď az√≥ta sajnos csak k√©sz√ľlgetek, mindig k√∂zbej√∂n valami ‚Äď, hogy ne a Roshen Romask√°j√°b√≥l vegyek, hanem a Szvitocs√©b√≥l. H√°t igen, akkor m√©g nem lehetett tudni, hogy n√©h√°ny h√≥nappal k√©sŇĎbb √©ppen a Roshen-tulaj Petro Porosenko lesz a forradalom vez√©ralakja, a Szvitocsr√≥l ellenben lehetett tudni, hogy Lembergben van, teh√°t ukr√°n. Mondjuk a Nestl√©√©, de mindegy.

Advertisement

Nem tudom, kital√°lt√°tok-e m√°r, honnan van a Roshen neve? Ok√©, megmondom: Po-rosen-ko. Durva, ugye? Szily teljesen kik√©sz√ľlt tŇĎle, valami√©rt minden sz√≥j√°t√©kt√≥l ideges lesz. A Roshen csokimamut szinte a semmibŇĎl √©p√ľlt hatalmasra az √©vek sor√°n ‚Äď szemben pl. az eml√≠tett Szvitoccsal, ami szovjet √∂r√∂ks√©g ‚Äď, √©s egyelŇĎre hi√°ba pr√≥b√°lja √©rt√©kes√≠teni az eln√∂k √ļr, √ļgy sincs k√∂nnyŇĪ dolga, hogy az a rengeteg sz√°l, ami Oroszorsz√°ghoz k√∂t√∂tte ‚Äď beruh√°z√°sok, kereskedelem √©s egyebek form√°j√°ban ‚Äď, elszakadt mostan√°ban, √©s emiatt a v√°llalat √∂sszess√©g√©ben sokat vesz√≠tett √©rt√©k√©bŇĎl.

Na de hagyjuk a bizniszt, n√©zz√ľk ink√°bb, mi tud maga a term√©k.

Advertisement

K√©tf√©le bonbonnal indult neki a Roshen a magyar piacnak, egy meggyes-marcip√°nossal √©s egy m√°ln√°s-marcip√°nossal, hogy kaphat√≥k-e m√°sutt is ezek, majd ti megmondj√°tok. Sz√©p nagy kartondobozokb√≥l kell kiszedegetni ŇĎket, nejlonzacsk√≥ba rakni, a p√©nzt√°rban megm√©rik. 10 deka 199 forint, j√≥ f√©lkil√≥t siker√ľlt √∂sszemarkolnom a m√°ln√°sb√≥l, mert meggyes ma d√©lelŇĎtt sajnos nem volt. Sok minden nem der√ľl ki a csomagol√°sr√≥l, azaz hogy pontos legyek: abban az esetben, ha nem besz√©ltek-olvastok ukr√°nul-oroszul, akkor konkr√©tan semmi, azt lesz√°m√≠tva, hogy ez egy Dessert Fresh. Ha ismeritek a cirillt, akkor m√©g az is kider√ľl, hogy a cucc Ukrajn√°ban, k√∂zelebbrŇĎl Vinnyica v√°ros√°ban k√©sz√ľlt.

Behoztam az irod√°ba, kiraktam az asztalra, √≠rtam egy k√∂remailt ‚Äď √©s negyed √≥ra m√ļlva nem volt belŇĎle egy darab sem. Aki nem sietett, hoppon maradt.

Ez √∂nmag√°ban el√©g tanuls√°gos, nem igaz? Na de mit gondolok r√≥la √©n? Azt, hogy minden alkot√≥eleme finom, a csoki, a m√°lnazsel√© √©s az √∂sszes t√∂bbi r√©teg, az √∂sszhat√°s nagyon kellemes √©s nem t√ļl √©des, bar√°ts√°gos harm√≥nia rohamozza a vonatkoz√≥ √©rz√©kszerveket.

Advertisement

Mit gondoltak róla a többiek?

Szily: √Čn annyi aljas sz√≥viccet hallok a munkahelyemen, hogy √©rz√©ketlenn√© v√°ltam a nyelvi j√°t√©kokra, √≠gy amikor Albert megk√≠n√°lt a Roshen nevŇĪ bonbonnal, azt hittem, ez valami zsid√≥ vircsaft, mivel nem raktam √∂ssze, hogy itt PoROSHENko term√©k√©vel van dolgom. A t√©ved√©st tov√°bb erŇĎs√≠tette, hogy a Roshen kett√©harapva √ļgy n√©z ki, mint egy minifl√≥dni. De ha h√©ber, ha ukr√°n, ez egy eur√≥pai sz√≠nvonal√ļ √©des iz√©. J√≥ puha, a l√°tv√°ny ellen√©re nem segg-√∂sszeragaszt√≥an √©des, az ember sz√°j√°ban egy rak√°s √≠z kergetŇĎzik t√∂bb m√°sodpercen √°t. Zacsk√≥s bonbont√≥l mi t√∂bbet lehetne k√≠v√°nni?

Advertisement

Orosz: Ez az a fajta csoki, amibŇĎl nagyon sz√≠vesen meg tudn√©k enni egy hatalmas zs√°kkal, √©s ut√°na bŇĪntudattal, hasf√°j√≥san heverni. A m√°lnazsel√© szuper, √©s sokkal jobb neve van, mintha Magyarorsz√°gon pr√≥b√°lkozna valaki Rb√° vagy De vagy Urcs√° nevŇĪ csokikkal.

Inkei: Jobb, mint a hasonl√≥ orosz/lengyel √©dess√©gek t√∂bbs√©ge, nem t√ļl √©des, pont j√≥ a h√°rom k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √≠z benne.

NAK: Szerintem isteni a csokival bevont pisk√≥ta+lekv√°r+marcip√°n komb√≥, nem t√ļl √©des, mindegyik komponens kellŇĎen mark√°ns, de egyik sem tolakod√≥, t√∂kre neh√©z abbahagyni a zab√°l√°s√°t.

Advertisement

Mikolaj: Nekem √≠zlett. Sim√°n az a kateg√≥ria, amibŇĎl ha nem figyel az ember, be√ľt t√≠zet-tizen√∂t√∂t r√∂vid idŇĎ alatt. Pr√©miumnak az√©rt nem mondan√°m, tisztess√©ges iparosmunka.

Szab√≥ GergŇĎ: Az √≠zvar√°zsos t√∂ltel√©k a gyerekkori h√ļsv√©tok hangulat√°t hozza, azokkal az √°porodott bonbonokkal √©s macskanyelvekkel.

PV: Jó kaucsukos turbószaloncukor.

Mint l√°that√≥, egy-k√©t kritikusabb hang is fel√ľt√∂tte a fej√©t, de mindent egybevetve nincs mi√©rt sz√©gyenkeznie Petro Porosenk√≥nak. Nagyon nincs. √Čs ezt ‚Äď ezt! ‚Äď akarja elvenni az emberektŇĎl Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin! Hagyhatjuk? Nem.

Advertisement

Csak ennyit mondok: –°–Ľ–į–≤–į –£–ļ—Ä–į—ó–Ĺ—Ė!

Fotó: NAK/Cink