Kövessétek ti is, ahogyan Hófogó, a gólya újra eltéved Afrika felé

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén 14 fehér gólya délre repülését követi nyomon jeladóval, de köztük a legkacifántosabb talán a fiatal Hófogó útja lesz. Hetek óta követem szegény madár útját, akinek szűk két héten belül kétszer sikerült eltévednie.

Advertisement

A képen jól látható a jeladó

A Szécsényben megjelölt, idén kelt fióka története egyébként nem mindennapi: egy szerencsétlen landolást követően a fészke melletti egyik ház tetejének hófogórácsai közé került, ahonnan csak a tűzoltók tudták kiszabadítani.

Az augusztus 5. óta délkelet felé tartó madár előbb a Mezőkövesd–Tiszafüred–Kömlő háromszögben tűnt teljesen elveszettnek öt napon át, majd több mint egy hétig Bukaresttől száz kilométerre, a román–bolgár határ román oldalán keringett.

Advertisement

Azóta szerencsére magára talált, most a dél-bolgár Jambol megye felett halad, és nemsokára Törökországba ér, ahol a kedves magyar népdal szerint jobb lesz, ha vigyáz a lábára, mert elég kevés nyaraló magyar gyerek lehet a környéken.

Advertisement

A tizennégy megjelölt gólyából jelenleg sajnos már nem mind repül: Piroskával áramütés végzett, Borsod pedig röpképtelen állapotban került elő a Jászságban. A többiek útját (Hófogóé kivételével) itt lehet figyelni.

Share This Story