Kövér László parlamenti huszárai is hozzáférhetnek az arcképedhez

Illustration for article titled Kövér László parlamenti huszárai is hozzáférhetnek az arcképedhez

Félelmetes adatbázist akar létrehozni a kormány az összes magyar ember arcképéből. amit egy új kis titkosszolgálat kezelne és rengeteg állami szerv hozzáférhetne. A törvénytervezet egyszerre több tízezer ember lehallgatását is lehetővé tenné.

Advertisement

Egy szép csendben beterjesztett törvénymódosítással a Belügyminisztérium olyan központi adatbázist hozna létre, amiben minden magyar állampolgár arcképe szerepelne, azt okmányirodákban készülő igazolványképek felhasználásával. Az adatbázist január elsejével hoznék létre 4 millid forintos összegből, a kezelésére pedig egy vadonatúj, a korábbbi összes szerrvtől független, 50 fős mini titkosszolgálatot hoznának létre. A tervezet címe:

az arckép profil nyilvántartásról és arcképelemző rendszerről szóló törvény tervezete

Advertisement

Hogy miért akar visszaélni az állam bűntelen polgárainak az arcképével? A lépést a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, az ismeretlen holttestek azonosításával, és a politikusok, védett személyek biztonságával is indokolják.

Különösen aggasztó, hogy a tervezet szerint az adatbázishoz renegeteg féle szervezet férhetne hozzá igen laza indoklással. Már a “bűnmegelőzés” semmit és bármit jelentő bedobása elég lehetne ahhoz, hogy a jogosultak hozzáférhessenek az arcképünkhöz.

Advertisement

És jogosultből jó sok lenne. Személyvédelemre való hivatkozással például az Országgyűlési Őrség is kérhetne adatokat, de hozzáférhetnének a titkosszolgálatok, a rendőrség, a bv, a terrorelhárítás, a NAV és közigazgatási szervek is.

Ugyanebben a napi.hu által kiszúrt salátatörvényben erősítenék meg a telefon és netszolgáltatók kötelezettségét arra, hogy teljesen lehallgathatóvá tegyék a rendszerüket.

“Az egymillió előfizetővel rendelkező szolgáltatóknak olyan csatlakozási pontot kell kialakítani, amely lehetővé teszi az előfizetők 0,1 százalékának online lehallgatását, követését, ami minimum 3000 ember jelent. Magyarországon csak a mobilelőfizetések száma 11,8 millió volt, míg a vezetékes telefonból további 3,8 millió előfizetést tartottak nyilván tavaly decemberben - ebből következően a törvény egyszerre akár több tízezer személy lehallgatását is lehetővé tenné”

Advertisement

- írja a Napi.

Share This Story

Get our newsletter