F√©lelmetes adatb√°zist akar l√©trehozni a korm√°ny az √∂sszes magyar ember arck√©p√©bŇĎl. amit egy √ļj kis titkosszolg√°lat kezelne √©s rengeteg √°llami szerv hozz√°f√©rhetne. A t√∂rv√©nytervezet egyszerre t√∂bb t√≠zezer ember lehallgat√°s√°t is lehetŇĎv√© tenn√©.

Egy sz√©p csendben beterjesztett t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°ssal a Bel√ľgyminiszt√©rium olyan k√∂zponti adatb√°zist hozna l√©tre, amiben minden magyar √°llampolg√°r arck√©pe szerepelne, azt okm√°nyirod√°kban k√©sz√ľlŇĎ igazolv√°nyk√©pek felhaszn√°l√°s√°val. Az adatb√°zist janu√°r elsej√©vel hozn√©k l√©tre 4 millid forintos √∂sszegbŇĎl, a kezel√©s√©re pedig egy vadonat√ļj, a kor√°bbbi √∂sszes szerrvtŇĎl f√ľggetlen, 50 fŇĎs mini titkosszolg√°latot hozn√°nak l√©tre. A tervezet c√≠me:

az arck√©p profil nyilv√°ntart√°sr√≥l √©s arck√©pelemzŇĎ rendszerrŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny tervezete

Hogy mi√©rt akar vissza√©lni az √°llam bŇĪntelen polg√°rainak az arck√©p√©vel? A l√©p√©st a nemzetk√∂zi okm√°nyhamis√≠t√°ssal, a bŇĪn√ľld√∂z√©ssel, az ismeretlen holttestek azonos√≠t√°s√°val, √©s a politikusok, v√©dett szem√©lyek biztons√°g√°val is indokolj√°k.

K√ľl√∂n√∂sen aggaszt√≥, hogy a tervezet szerint az adatb√°zishoz renegeteg f√©le szervezet f√©rhetne hozz√° igen laza indokl√°ssal. M√°r a ‚ÄúbŇĪnmegelŇĎz√©s‚ÄĚ semmit √©s b√°rmit jelentŇĎ bedob√°sa el√©g lehetne ahhoz, hogy a jogosultak hozz√°f√©rhessenek az arck√©p√ľnkh√∂z.

Advertisement

√Čs jogosultbŇĎl j√≥ sok lenne. Szem√©lyv√©delemre val√≥ hivatkoz√°ssal p√©ld√°ul az Orsz√°ggyŇĪl√©si Ňźrs√©g is k√©rhetne adatokat, de hozz√°f√©rhetn√©nek a titkosszolg√°latok, a rendŇĎrs√©g, a bv, a terrorelh√°r√≠t√°s, a NAV √©s k√∂zigazgat√°si szervek is.

Ugyanebben a napi.hu √°ltal kisz√ļrt sal√°tat√∂rv√©nyben erŇĎs√≠ten√©k meg a telefon √©s netszolg√°ltat√≥k k√∂telezetts√©g√©t arra, hogy teljesen lehallgathat√≥v√° tegy√©k a rendszer√ľket.

‚ÄúAz egymilli√≥ elŇĎfizetŇĎvel rendelkezŇĎ szolg√°ltat√≥knak olyan csatlakoz√°si pontot kell kialak√≠tani, amely lehetŇĎv√© teszi az elŇĎfizetŇĎk 0,1 sz√°zal√©k√°nak online lehallgat√°s√°t, k√∂vet√©s√©t, ami minimum 3000 ember jelent. Magyarorsz√°gon csak a mobilelŇĎfizet√©sek sz√°ma 11,8 milli√≥ volt, m√≠g a vezet√©kes telefonb√≥l tov√°bbi 3,8 milli√≥ elŇĎfizet√©st tartottak nyilv√°n tavaly decemberben - ebbŇĎl k√∂vetkezŇĎen a t√∂rv√©ny egyszerre ak√°r t√∂bb t√≠zezer szem√©ly lehallgat√°s√°t is lehetŇĎv√© tenn√©‚ÄĚ

Advertisement

- írja a Napi.