Kövér László fodrászának bőrkeményedése > EP-választás

Többé-kevésbé lelkes elvből választó vagyok, ha épp nem voltam külföldön, 1990 óta minden lehetséges alkalommal szavaztam, ezért ma reggel, az iskolából hazafelé tartva ijedten jöttem rá, hogy kedd van, vasárnap európai választások – és én egyet sem posztoltam az egész kampányról.

Advertisement

Aztán rájöttem, hogy egyet-kettőt azért igen. De ezek, láttam be azonnal – mondjuk a vetődő Bajnai Gordont a rózsaszín kanapén ücsörgő Orbánnal összekombináló animgif –- igazából popkulturális, nem pedig magukról a választásokról szóló bejegyzések. De a választás még a haverjaimmal váltott napi száz mail, reblog, cset és komment egyikében sem került elő, ami végképp furcsa, tekintve, hogy geopolitikai okok miatt a haverjaim nagy része is újságíró, sőt jelentős hányaduk ennek ellenére érdeklődik a magyar belpolitika iránt.

A megoldásra szerencsére sokkal hamarabb rájöttem, mint ameddig ez a felvezetés tartott. Az EP-választás azért nem érdekel még engem sem, mert nincs semmi tétje. Korábban, még pár hónappal ezelőtt is, azt lehetett gondolni, hogy az EP-választás érdekes lesz, de nem a kormány–ellenzék csata miatt, hanem mert itt fog kiderülni, hogy a balos ellenzéken belül melyik pártnak mekkora a támogatottsága, ami meghatározhatja a következő négy évet, plusz a rákövetkező választást.

Advertisement

Bajnaiék mégis az élre törnek a baloldalon? Mérhető Gyurcsány önmagában? Eljelentéktelendik az MSZP? Az Örökös Aláírók példátlan gyűlöletkampánya megdobja az LMP népszerűségét? Hát az a helyzet, hogy most egy KDNP-s mise közbeni orrtúrásáról szóló néma dokumentumfilm is jobban érdekel. Inkább mennék táncszínházba egy kelkáposzta-vacsora után, füstölőt égetve, mint hogy ezeknek a szerencsétleneknek a nevét is az eszembe juttassam még egyszer vasárnapig. A kormányváltó ellenzéki listánál az is jobb, ha spenóttal pofozzák az embert. A fenti animgifen látható, sarat dagasztó hódot bámulni összehasonlíthatatlanul értelmesebb időtöltés, mint Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány és Fodor esélyeit latolgatni.

A Fidesz még a saját híveit sem hozza lázba a kampányával, ami nem is csoda, hiszen mégiscsak furcsa abból a pozícióból gyalázkodni, hogy mindenhez, amit az uralkodásuk alatt építettek – kivéve a magyar vállalkozókból kipréselt pénzból épült felcsúti Orbán Ramszesz-stadiont – az EU-tól kapták a dellát. A Jobbik putyinista Európa-politikája sem tűnik olyan izgalmasnak, még leginkább az LMP szavazói lehetnek motiváltak, mert ők az egyetlen nem félnáci ellenzéki párt, amelyik nem szerepelt le teljesen.

Advertisement

A magyar politikai legnagyobb aktuális problémája nem az egyre állampártibb Fidesz vagy a rasszista Jobbik, hanem a saját potenciális táborában is meghökkentő ellenszenvet kiváltó MSZP–SZDSZ-utód ellenzék. Mivel a választáson nem indul egyetlen új erő sem, a régiek többségének viszont már a létezése is rosszullétet okoz, nem is csoda, hogy még én is kerültem eddig, hogy akár csak gondolnom is kelljen erre a reménytelen csapatra. Most elcsesztem, nyomott is lettem tőle.

Ez a helyzet persze csak a Fidesznek jó, nekik viszont nagyon. Igazából kár, hogy pont most buktatták le a jobbikos Stirlitzet, mert kiugró Fidesz + Jobbik-eredmény esetén talán tényleg elhúztak volna a színről azok a balosok, akiknek jó régen illett volna. Így borzasztó modon megtörténhet, hogy valamelyik szerez abból a pár leadott szavazatból 10 százalékot, aztán ezt kihasználva évekig a nyakunkon marad. Soha nem jött volna jobban egy 80 százalékos jobboldali győzelem.

Advertisement

Függelék: miközben ezt a posztot írtam, párszor pihenésképpen megnéztem az MTI-t. Az első ilyen szünetben tök véletlenül a következőképp kezdődő hírbe olvastam bele:

A Demokratikus Koalíció (DK) bízik abban, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője lemondja az EP-választás elé szervezett pénteki vitát – erről a párt szóvivője beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Gréczy Zsolt azt mondta, örömmel nyugtázzák, hogy az MSZP szerdáig végleges döntést hoz abban az ügyben, hogy „nem vesznek részt" az eseményen. Kérdésre válaszolva közölte, a sajtóban megjelentek alapján a DK úgy véli, hogy egy ilyen döntés formálódik a szocialista párton belül.

Hangsúlyozta, hogy korábban Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke levelet írt Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének és Bajnai Gordonnak, amelyben úgy fogalmazott, hogy egy vita „a náci eszméket hirdető" Jobbikkal semmiképpen nem szolgálja a demokrácia ügyét, és nem segíti a demokratikus diskurzust.

Advertisement

Azt hiszem, ennél plasztikusabban semmivel nem lehetne illusztrálni, hogy miért és miből van elegem.

Share This Story

Get our newsletter