Mármint az alaptörvényét. Mármint a középiskolákban. Ezt még este mondta az Info Rádióban.

Sok minden m√°st is mondott, de igaz√°n √©rdekeset keveset. Tal√°n arra kaptam fel a fejem m√©g ezen k√≠v√ľl, hogy az√©rt nincsenek komoly belharcok a Fideszben, mert a fiatalabbakkal nem siker√ľlt megkedveltetni a politik√°t. (H√°t t√©nyleg nem.) √ögyhogy mik√∂zben olvastam a vonatkoz√≥ √∂sszefoglal√≥t, el is lankadtam a v√©g√©re, de azt√°n csak felkaptam a fejemet. Amikor is K√∂v√©r a Nemzeti hitvall√°st nevezte a n√©gy √©ve elfogadott alapt√∂rv√©ny sz√°m√°ra legl√©nyegesebb r√©sz√©nek, amely megmutatja, hogy ‚Äúkik voltunk, kik vagyunk √©s kik akarunk lenni‚ÄĚ. A H√°zeln√∂k √ör ez√©rt egy√°ltal√°n nem tartan√° √∂rd√∂gtŇĎl val√≥nak, ha az alapt√∂rv√©ny preambulum√°t tan√≠tan√°k legal√°bb a k√∂z√©piskol√°kban. B√≥nusz id√©zet:

Szerencs√©sebb sors√ļ, eg√©szs√©gesebb k√∂z√©lettel meg√°ldott orsz√°gokban nem v√°ltana ki k√∂zfelh√°borod√°st egy bizonyos oldalon, ha k√∂telezŇĎ lenne az alapt√∂rv√©ny preambulum√°nak iskol√°kban, meg a k√∂zint√©zm√©nyekben val√≥ kif√ľggeszt√©se.

Na hát akkor ezt a szöveget kell majd bebiflázni:

MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az √ļj √©vezred kezdet√©n, felelŇĎss√©ggel minden magyar√©rt, kinyilv√°n√≠tjuk az al√°bbiakat:

B√ľszk√©k vagyunk arra, hogy Szent Istv√°n kir√°lyunk ezer √©vvel ezelŇĎtt szil√°rd alapokra helyezte a magyar √°llamot, √©s haz√°nkat a kereszt√©ny Eur√≥pa r√©sz√©v√© tette.

B√ľszk√©k vagyunk az orsz√°gunk megmarad√°s√°√©rt, szabads√°g√°√©rt √©s f√ľggetlens√©g√©√©rt k√ľzdŇĎ ŇĎseinkre.

B√ľszk√©k vagyunk a magyar emberek nagyszerŇĪ szellemi alkot√°saira.

B√ľszk√©k vagyunk arra, hogy n√©p√ľnk √©vsz√°zadokon √°t harcokban v√©dte Eur√≥p√°t, s tehets√©g√©vel, szorgalm√°val gyarap√≠totta k√∂z√∂s √©rt√©keit.

Elismerj√ľk a kereszt√©nys√©g nemzetmegtart√≥ szerep√©t. Becs√ľlj√ľk orsz√°gunk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ vall√°si hagyom√°nyait.

√ćg√©rj√ľk, hogy megŇĎrizz√ľk az elm√ļlt √©vsz√°zad viharaiban r√©szekre szakadt nemzet√ľnk szellemi √©s lelki egys√©g√©t. Kinyilv√°n√≠tjuk, hogy a vel√ľnk √©lŇĎ nemzetis√©gek a magyar politikai k√∂z√∂ss√©g r√©szei √©s √°llamalkot√≥ t√©nyezŇĎk.

V√°llaljuk, hogy √∂r√∂ks√©g√ľnket, egyed√ľl√°ll√≥ nyelv√ľnket, a magyar kult√ļr√°t, a magyarorsz√°gi nemzetis√©gek nyelv√©t √©s kult√ļr√°j√°t, a K√°rp√°t-medence term√©szet adta √©s ember alkotta √©rt√©keit √°poljuk √©s meg√≥vjuk. FelelŇĎss√©get visel√ľnk ut√≥daink√©rt, ez√©rt anyagi, szellemi √©s term√©szeti erŇĎforr√°saink gondos haszn√°lat√°val v√©delmezz√ľk az ut√°nunk j√∂vŇĎ nemzed√©kek √©letfelt√©teleit.

Hissz√ľk, hogy nemzeti kult√ļr√°nk gazdag hozz√°j√°rul√°s az eur√≥pai egys√©g soksz√≠nŇĪs√©g√©hez.

Tisztelj√ľk m√°s n√©pek szabads√°g√°t √©s kult√ļr√°j√°t, egy√ľttmŇĪk√∂d√©sre t√∂reksz√ľnk a vil√°g minden nemzet√©vel.

Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.

Valljuk, hogy az egy√©ni szabads√°g csak m√°sokkal egy√ľttmŇĪk√∂dve bontakozhat ki.

Valljuk, hogy egy√ľtt√©l√©s√ľnk legfontosabb keretei a csal√°d √©s a nemzet, √∂sszetartoz√°sunk alapvetŇĎ √©rt√©kei a hŇĪs√©g, a hit √©s a szeretet.

Valljuk, hogy a k√∂z√∂ss√©g erej√©nek √©s minden ember becs√ľlet√©nek alapja a munka, az emberi szellem teljes√≠tm√©nye.

Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.

Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.

Valljuk, hogy n√©puralom csak ott van, ahol az √°llam szolg√°lja polg√°rait, √ľgyeiket m√©lt√°nyosan, vissza√©l√©s √©s r√©szrehajl√°s n√©lk√ľl int√©zi.

Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét.

Nem ismerj√ľk el t√∂rt√©neti alkotm√°nyunk idegen megsz√°ll√°sok miatt bek√∂vetkezett felf√ľggeszt√©s√©t. Tagadjuk a magyar nemzet √©s polg√°rai ellen a nemzetiszocialista √©s a kommunista diktat√ļra uralma alatt elk√∂vetett embertelen bŇĪn√∂k el√©v√ľl√©s√©t.

Nem ismerj√ľk el az 1949. √©vi kommunista alkotm√°nyt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ez√©rt kinyilv√°n√≠tjuk √©rv√©nytelens√©g√©t. Egyet√©rt√ľnk az elsŇĎ szabad Orsz√°ggyŇĪl√©s k√©pviselŇĎivel, akik elsŇĎ hat√°rozatukban kimondt√°k, hogy mai szabads√°gunk az 1956-os forradalmunkb√≥l sarjadt ki.

Haz√°nk 1944. m√°rcius tizenkilencedik√©n elvesz√≠tett √°llami √∂nrendelkez√©s√©nek vissza√°llt√°t 1990. m√°jus m√°sodik√°t√≥l, az elsŇĎ szabadon v√°lasztott n√©pk√©pviselet megalakul√°s√°t√≥l sz√°m√≠tjuk. Ezt a napot tekintj√ľk haz√°nk √ļj demokr√°ci√°ja √©s alkotm√°nyos rendje kezdet√©nek.

Valljuk, hogy a huszadik sz√°zad erk√∂lcsi megrend√ľl√©shez vezetŇĎ √©vtizedei ut√°n m√ļlhatatlanul sz√ľks√©g√ľnk van a lelki √©s szellemi meg√ļjul√°sra.

B√≠zunk a k√∂z√∂sen alak√≠tott j√∂vŇĎben, a fiatal nemzed√©kek elhivatotts√°g√°ban. Hissz√ľk, hogy gyermekeink √©s unok√°ink tehets√©g√ľkkel, kitart√°sukkal √©s lelkierej√ľkkel ism√©t naggy√° teszik Magyarorsz√°got.

Alapt√∂rv√©ny√ľnk jogrend√ľnk alapja, sz√∂vets√©g a m√ļlt, a jelen √©s a j√∂vŇĎ magyarjai k√∂z√∂tt. √ČlŇĎ keret, amely kifejezi a nemzet akarat√°t, azt a form√°t, amelyben √©lni szeretn√©nk.

Mi, Magyarorsz√°g polg√°rai k√©szen √°llunk arra, hogy orsz√°gunk rendj√©t a nemzet egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©re alap√≠tsuk.

Advertisement

Ha eddig nem tett√©tek, tanulm√°nyozz√°tok ‚Äď pl√°ne, ha k√∂z√©piskol√°sok vagytok vagy lesztek ‚Äď, de k√∂zfelh√°borod√°sr√≥l hallani sem akarok! Legal√°bbis egy bizonyos oldalon!

Fotó: Krizsán Csaba/MTI