Ha minden j√≥l megy, ezent√ļl rendszeresen lesznek a Cinken ilyen kis t√∂rt√©nelmi anekdot√°k. M√©gpedig Csunderlik P√©ter, a Page Not Found blog egyik fele j√≥volt√°b√≥l. Ez itt most mindenk√©ppen az elsŇĎ, a t√∂bbit pedig majd megl√°tjuk, ha meg√©rj√ľk.

"Tehet-e ilyet olyan p√°rt, amely lopott p√©nzen, defraud√°lt m√≥don jutott be a parlamentbe?" Ez a mondat vezetett a pont ma 164 √©ve sz√ľletett Luk√°cs L√°szl√≥ magyar minisztereln√∂k lemond√°s√°hoz. A parlamentben felsz√≥lal√≥ felh√°borodott D√©sy Zolt√°n ellenz√©ki k√©pviselŇĎ az 1910-es √©vekbeli, √°m az√≥ta sem sokat tisztul√≥ zavaros p√°rtfinansz√≠roz√°sra reflekt√°lt a nevezetes mondattal, amelyet a korm√°nyz√≥ Tisza-p√°rtnak, a Nemzeti Munkap√°rtnak ‚Äď az 1906-ban feloszlatott, √©s egy kiv√©tel√©vel valamennyi dualizmus kori v√°laszt√°st megnyerŇĎ SzabadelvŇĪ P√°rt ut√≥dj√°nak ‚Äď c√≠mzett. Azt nem tudjuk, hogy amolyan f√ľggetlens√©gi Szanyi Tibork√©nt D√©sy megt√°mogatta-e mondanival√≥j√°t k√∂z√©psŇĎ ujj√°nak felmutat√°s√°val. Ak√°r m√©g el is k√©pzelhetŇĎ a nonverb√°lis aktus a huj-huj mellett, hiszen nem sokkal k√©sŇĎbb D√©sy padt√°rsa, Kov√°cs Gyula k√©pviselŇĎ r√°lŇĎtt a h√°zeln√∂k Tisza Istv√°nra, a c√©lt t√©vesztett l√∂v√©ssel nyomot hagyva a pulpituson, eml√©k√©√ľl annak a peri√≥dusnak, amelyet "a dualizmus v√°ls√°g√°nak elm√©ly√ľl√©sek√©nt" r√∂gz√≠t a t√∂rt√©nettudom√°ny.

1912 √°prilis√°ban alakult meg az 52 √©ves Luk√°cs L√°szl√≥ nemzeti munkap√°rti korm√°nya, amely a magyar t√∂rt√©nelemben szinte p√©ld√°tlanul korrupci√≥s √ľgybe bukott bele.

A lavin√°t a p√©nzlop√°s v√°dj√°val mint t√∂r√∂tt √ľveggel hadon√°sz√≥ mondat ind√≠totta el. √Čs az, hogy a l√°nglelkŇĪ D√©sy nem √°llt le: √∂t h√≥nappal k√©sŇĎbb, 1912 szeptember√©ben egyenesen "Eur√≥pa legnagyobb panamist√°j√°nak" ‚Äď vagyis korrupt politikus√°nak ‚Äď nevezte a ma sz√ľlet√©snapos Luk√°cs L√°szl√≥ minisztereln√∂k√∂t. Egy Steven Seagal-filmben a t√∂rt√©net √ļgy folytat√≥dott volna, hogy elŇĎbb-ut√≥bb t√∂k√∂n lŇĎnek valakit, √©s az feh√©r f√ľrdŇĎk√∂nt√∂sben elv√©rzik, mint Lassalle, √°m a D√©sy‚ÄďLuk√°cs-√ľgy ehelyett a b√≠r√≥s√°gra ker√ľlt. Luk√°cs L√°szl√≥ minisztereln√∂k ugyanis utas√≠totta a kir√°lyi √ľgy√©szt ‚Äď a korabeli Polt P√©tert ‚Äď, menten ind√≠tson D√©sy ellen r√°galmaz√°si pert!

D√©sy v√©delm√©t V√°zsonyi Vilmos, a ter√©zv√°rosi √ľgyv√©d √©s polg√°ri demokrata politikus l√°tta el, m√©gpedig oly kitŇĪnŇĎen, hogy csakhamar kider√ľlt: a megelŇĎzŇĎ v√°laszt√°s elŇĎtt Luk√°cs L√°szl√≥ val√≥ban megegyezett titokban a Magyar Bank igazgat√≥j√°val, hogy a Nemzeti Munkap√°rt v√°laszt√°si kortesk√∂lts√©geire ‚Äď vagyis aff√©le kamp√°nyk√∂rutakra ‚Äď adjon n√©gy √©s f√©l milli√≥ koron√°t. (T√≠zezer koron√°val akkoriban m√°r milliomosnak sz√°m√≠tott valaki.) A kamp√°nyp√©nz√©rt cser√©be Luk√°cs kedvezŇĎ √°llami szerzŇĎd√©seket, szubvenci√≥kat k√≠n√°lt a Magyar Banknak korm√°nyra ker√ľl√©se eset√©n.

Advertisement

Az ugyan nem der√ľlt ki, hogy ki finansz√≠rozta a C√ĖF-√∂t, de 1913. j√ļnius 3-√°n a b√≠r√≥s√°g √≠t√©letet hozott: felmentette D√©sy Zolt√°nt a r√°galmaz√°s v√°dja al√≥l, ami egyben azt is jelentette, hogy bebizonyosodott: Luk√°cs L√°szl√≥ val√≥ban panamista ‚Äď ha nem is a legnagyobb Eur√≥p√°ban.

Emiatt 1913. j√ļnius 10-√©n a minisztereln√∂k lemondott.

Sz√©p t√∂rt√©net. Azt is megmutatja, mi√©rt bassza a politikusok csŇĎr√©t a b√≠r√≥i f√ľggetlens√©g.