Mostantól minden élvonalbeli meccsre be lehet majd jutni bármilyen szurkolói kártyával.

Id√©n ny√°ron vezett√©k be azt az idi√≥ta szab√°lyt, hogy a kiv√°ltott szurkol√≥i k√°rty√°kkal csak az adott klub meccseire lehetett kimenni ‚Äď ha mondjuk egy fradista √ļgy d√∂nt, hogy megn√©zn√© a Di√≥sgyŇĎr-Paksot, mert √©pp Miskolcon j√°r, √©s nincs jobb dolga, akkor k√ľl√∂n ki kell v√°ltania egy √ļjabb k√°rty√°t, amire r√°ad√°sul meccsnapokon nem is volt lehetŇĎs√©g, ha j√≥l √©rtem. Ezt "futballk√°rty√°nak" nevezik, √©s akinek nincs semmilyen m√°s klubk√°rty√°ja, az csak ilyennel vehet jegyet v√°logatott meccsre is.

Ezzel a semleges k√°rty√°val j√°rhatt√°l elvileg tetsz√©s szerinti magyar bajnokikra. Elvileg, mert ez csak lehetŇĎs√©g volt, √©s a gyakorlatban szinte minden klub megtiltotta a bel√©p√©st a semleges k√°rty√°val. Nan√°, mert att√≥l f√©ltek, hogy ellens√©ges csapatok provok√°tor szurkol√≥i fognak elvegy√ľlni a hazai drukkerek k√∂z√∂tt.

Most a sz√∂vets√©g azzal az indokkal d√∂nt√∂tt a v√°ltoztat√°s mellett, hogy "a szurkol√≥i k√°rtya bevezet√©se √≥ta a klubok hat√°rozhatt√°k meg, hogy stadionjaik szektoraiba milyen klubk√°rty√°val engednek jegyet v√°s√°rolni a szurkol√≥knak, s azt is, hogy egy√°ltal√°n kijel√∂lnek-e semleges szektort azok sz√°m√°ra, akik nem rendelkeznek az adott k√©t csapat szurkol√≥i k√°rty√°j√°val. ElŇĎfordult olyan tal√°lkoz√≥, melyre "harmadlagos" k√°rty√°val (m√°s klub k√°rty√°j√°val vagy az MLSZ √°ltal kiadott Futballk√°rty√°val) nem lehetett bel√©pŇĎt v√°ltani."

Advertisement

A mostani d√∂nt√©s szerint a j√∂vŇĎben a klubok k√∂telesek semleges szektort kijel√∂lni hazai tal√°lkoz√≥ikon √©s oda harmadlagos k√°rty√°kkal rendelkezŇĎket elhelyezni. A sz√∂vets√©g egy√ļttal arr√≥l is hat√°rozott, hogy december 31-ig meghosszabb√≠tja a klubk√°rtya, illetve a futballk√°rtya kiv√°lt√°s√°nak ingyenes lehetŇĎs√©g√©t. Az MLSZ adatai szerint eddig 123 ezer szurkol√≥i k√°rty√°t v√°ltottak ki.

(via MTI)