N√©zegess√ľk egy kicsit ezt a grafikont mi is: a Nemzeti √Ėr√∂ks√©g Int√©zete a 18 √©s 30 k√∂z√∂tti magyarokat k√©rdezett arr√≥l, hogy szerint√ľk kik a magyar t√∂rt√©nelem legfontosabb negat√≠v szereplŇĎi.

A nap gumicsontj√°t a N√ĖRI vetette el√©nk, ugyanis az int√©zet a fiatal felnŇĎttek t√∂rt√©nelemk√©p√©t √©s √∂r√∂ks√©gtudat√°t vizsg√°lta, k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s seg√≠ts√©g√©vel.

Az eg√©sz kutat√°st itt lehet megn√©zni, √©n csak a legizgibb t√°bl√°zatot v√°lasztottam ki, ami t√©nyleg el√©g √©rdekes t√∂rt√©nelemfelfog√°sr√≥l uralkodik: ezek szerint Gyurcs√°ny Ferenc t√∂bb k√°rt okozott az orsz√°gnak, mint Sz√°lasi √©s Horthy, Orb√°n Viktor lenyomja Kopp√°nyt, √©s felker√ľlt a list√°ra Bajnai Gordon is, √©pp lenyomva az egyetlen k√ľlf√∂ldit, Hitlert.

A rosszabbul l√°t√≥k kedv√©√©rt itt vannak a nevek: R√°kosi M√°ty√°s 212 szavazattal v√©gzett az √©len, ŇĎt k√∂veti K√°d√°r J√°nos (140), Gyurcs√°ny Ferenc (134), majd a t√∂bbiek: Sz√°lasi Ferenc (116), Horthy Mikl√≥s (98), Orb√°n Viktor (75), Kopp√°ny (48), Bajnai Gordon (22), Hitler (21).

Kun Béla, Haynau vagy Ocskay brigadéros biztos épp nem értek rá.

A pozit√≠v szereplŇĎk k√∂z√∂tt m√°r nincs sok meglepet√©s, √©s j√≥val kevesebb az aktu√°lpolitika: Hunyadi M√°ty√°s, Szent Istv√°n √©s Sz√©chenyi Istv√°n vezetik a mezŇĎnyt, a negat√≠v list√°ra felker√ľltek k√∂z√ľl egyed√ľl Horthy tudott beker√ľlni ide.

Advertisement

Ami pedig a N√ĖRI-t illeti, biztos nem te vagy az elsŇĎ, aki most hallott r√≥luk elŇĎsz√∂r, ez√©rt bem√°solom a honlapjukr√≥l a bemutatkoz√°st: "A Nemzeti √Ėr√∂ks√©g Int√©zete (a tov√°bbiakban: N√ĖRI) azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy a nemzeti eml√©kezetet int√©zm√©nyes keretek k√∂z√∂tt √°polja." Az is kider√ľl r√≥la, hogy k√∂zponti k√∂lts√©gvet√©si szerv √©s k√∂zponti hivatal, az eln√∂ke pedig Radnain√© dr. Fogarasi Katalin, aki "elk√∂telezett h√≠ve a nemzeti √©s a t√∂rt√©nelmi eml√©khelyek, valamint a virtu√°lis nemzeti s√≠rkert egyre sz√©lesebb k√∂rben t√∂rt√©nŇĎ megismertet√©s√©nek."