This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Koppány, Bajnai Gordon, Hitler

Illustration for article titled Koppány, Bajnai Gordon, Hitler

Nézegessük egy kicsit ezt a grafikont mi is: a Nemzeti Örökség Intézete a 18 és 30 közötti magyarokat kérdezett arról, hogy szerintük kik a magyar történelem legfontosabb negatív szereplői.

Advertisement

A nap gumicsontját a NÖRI vetette elénk, ugyanis az intézet a fiatal felnőttek történelemképét és örökségtudatát vizsgálta, közvélemény-kutatás segítségével.

Az egész kutatást itt lehet megnézni, én csak a legizgibb táblázatot választottam ki, ami tényleg elég érdekes történelemfelfogásról uralkodik: ezek szerint Gyurcsány Ferenc több kárt okozott az országnak, mint Szálasi és Horthy, Orbán Viktor lenyomja Koppányt, és felkerült a listára Bajnai Gordon is, épp lenyomva az egyetlen külföldit, Hitlert.

Advertisement

A rosszabbul látók kedvéért itt vannak a nevek: Rákosi Mátyás 212 szavazattal végzett az élen, őt követi Kádár János (140), Gyurcsány Ferenc (134), majd a többiek: Szálasi Ferenc (116), Horthy Miklós (98), Orbán Viktor (75), Koppány (48), Bajnai Gordon (22), Hitler (21).

Kun Béla, Haynau vagy Ocskay brigadéros biztos épp nem értek rá.

A pozitív szereplők között már nincs sok meglepetés, és jóval kevesebb az aktuálpolitika: Hunyadi Mátyás, Szent István és Széchenyi István vezetik a mezőnyt, a negatív listára felkerültek közül egyedül Horthy tudott bekerülni ide.

Advertisement

Ami pedig a NÖRI-t illeti, biztos nem te vagy az első, aki most hallott róluk először, ezért bemásolom a honlapjukról a bemutatkozást: "A Nemzeti Örökség Intézete (a továbbiakban: NÖRI) azzal a céllal jött létre, hogy a nemzeti emlékezetet intézményes keretek között ápolja." Az is kiderül róla, hogy központi költségvetési szerv és központi hivatal, az elnöke pedig Radnainé dr. Fogarasi Katalin, aki "elkötelezett híve a nemzeti és a történelmi emlékhelyek, valamint a virtuális nemzeti sírkert egyre szélesebb körben történő megismertetésének."

Share This Story

Get our newsletter