T√≠zezer doll√°ros k√∂telegekkel teli bŇĎr√∂nd egy p√°rizsi hotelszob√°ban, doll√°rral t√∂m√∂tt bor√≠t√©kok osztogat√°sa a t√°rgyal√°son, k√©t orsz√°g szab√°lyos licitp√°rbaja, gyengeelm√©jŇĪ bev√°ndorl√≥: az amerikai v√°dirat legsz√≥rakoztat√≥bb r√©szletei.

Tartalmatlan k√∂zhely azt mondani, hogy a FIFA-t √°tszŇĎtte a korrupci√≥. Az viszont ann√°l √©rdekesebb, hogy a gyakorlatban hogyan szŇĎtte √°t.

Nem v√©letlen, hogy a futball vil√°g√°ban haszn√°ltak legtov√°bb faxot. A FIFA-vezetŇĎk amerikai v√°dirat√°b√≥l kider√ľl, hogy a nemzetk√∂zi futballsz√∂vets√©get ir√°ny√≠t√≥, jellemzŇĎen idŇĎs, gazdag √ļriemberek ragaszkodtak a klasszikus m√≥dszerekhez. Itt az √∂t kedvenc√ľnk a dokumentumb√≥l:

T√©nyleg haszn√°ltak bŇĎr√∂nd√∂t

Nagyon filmesnek tŇĪnŇĎ klis√© ez, cser√©be igaz. A Trinindad √©s Tobag√≥-i Jack Warner, a FIFA egykori aleln√∂ke arra utas√≠totta egy csal√°dtagj√°t, a v√°diratban csak 14. sz. bŇĪnt√°rsnak nevezett illetŇĎt, hogy rep√ľlj√∂n el P√°rizsba, ahol egy hotelszob√°ban egy t√≠zezer doll√°ros k√∂tegekkel megt√∂lt√∂tt bŇĎr√∂nd√∂t kellett √°tvennie a 15. sz√°m√ļt√≥l, aki a d√©l-afrikai sz√∂vets√©g embere volt. A 14-es √°t is vette, majd √≥r√°kkal k√©sŇĎbb felsz√°llt egy visszafel√© tart√≥ g√©pre.

Advertisement

Licith√°bor√ļt tartottak

Az elŇĎzŇĎ eset felder√≠t√©sekor der√ľlt ki, hogy a 2010-es v√©b√© rendez√©si jog√°√©rt milyen csat√°t v√≠vott Marokk√≥ √©s D√©l-Afrika. Az orsz√°gba l√°togat√≥ Warnernek a helyi sz√∂vets√©g egyik embere egymilli√≥ doll√°rt aj√°nlott. Erre D√©l-Afrika t√≠zmilli√≥s ellenaj√°nlattal l√©pett elŇĎ. SŇĎt azt is meg√≠g√©rt√©k, hogy a p√©nz ‚Äď hogy az √°tutal√°s legitimnek tŇĪnj√∂n ‚Äď korm√°nyzati forr√°sb√≥l fog sz√°rmazni. Csakhogy probl√©ma t√°madt, mert a kifizet√©st sehogyan sem tudt√°k k√∂lts√©gvet√©si p√©nzbŇĎl legaliz√°lni. Erre azt a megold√°st tal√°lt√°k, hogy a t√≠zmilli√≥s korrupci√≥s √∂sszeget maga a FIFA-k√∂zpont utalta √°t a karibi sz√∂vets√©gnek, azaz Warnernek √©s bŇĪnt√°rsainak.

Szó szerint megtömték a borítékot

Micsoda elkoptatott klis√© a ‚Äúj√≥l megt√∂m√∂tt bor√≠t√©k‚ÄĚ. De nem a FIFA-n√°l! 2011-ben a 7. sz√°m√ļ gyan√ļs√≠tott el akart indulni a FIFA-eln√∂ks√©g√©rt, √©s megk√©rte Warnert, hogy szervezzen rendk√≠v√ľli CONCACAF-kongresszust, hogy ismertethesse a programj√°t. (Ez √Čszak- √©s K√∂z√©p-Amerika, illetve a karibi t√©rs√©g k√∂z√∂s futballszervezete.) Warner v√°llalta ‚Äď persze p√©nz√©rt. Az esem√©ny elŇĎtt eligaz√≠t√≥ tal√°lkoz√≥t szervezett a karibi sz√∂vets√©g k√ľld√∂tteinek a trinidadi Hyatt Regency Hotelben. A miting v√©g√©n megk√©rt mindenkit, hogy egyenk√©nt f√°radjanak be egy konferenciaterembe, ahol n√©vre sz√≥l√≥, 40 ezer doll√°rral t√∂m√∂tt bor√≠t√©kok v√°rt√°k ŇĎket.

Advertisement

A szponzorok is korrump√°ltak

Amikor a nagy FIFA-szponzorok mostani mor√°lis felh√°borod√°s√°r√≥l olvasol a h√≠rekben, mindig erre a sztorira gondolj. Amikor a brazilok 94-es gyŇĎzelme ut√°n a v√°diratban csak ‚ÄúA sportruhagy√°rt√≥ c√©g‚ÄĚ-k√©nt szereplŇĎ v√°llalat megk√∂rny√©kezte a brazil sz√∂vets√©get, hogy sz√≠vesen lenne a szponzoruk, hamar meg√°llapodtak. A c√©g 140 milli√≥ doll√°rt fizetett. A sz√∂vets√©gnek, bevallottan. De volt egy m√°sik, titkos meg√°llapod√°s, ami alapj√°n 40 milli√≥t kellett √°tutalniuk egy Traffic Group nevŇĪ sportmarketing-v√°llalkoz√°s sv√°jci banksz√°ml√°j√°ra. 30 milli√≥t √°t is utaltak.

Panamai szabók

Jeffrey Webb, a CONCACAF kor√°bbi vezetŇĎje √ļgy int√©zett el egy egymilli√≥ doll√°ros korrupci√≥s utal√°st, hogy az amerikai kifizetŇĎ az √∂sszeget egy panamai focimez- √©s labdagy√°rt√≥ c√©g sz√°ml√°j√°ra utalta.

Advertisement

A gyengeelm√©jŇĪ

A sztori Humor Haroldja Eugenio Figueredo, aki 1997-tŇĎl 2006-ig volt az uruguayi sz√∂vets√©g eln√∂ke. Ňź nem korrump√°lt, hanem humoriz√°lt. Mik√∂zben a kicsi, de h√≠res fociorsz√°g sz√∂vets√©g√©t vezette, egy kaliforniai d√≠szkŇĎkereskedŇĎ v√°llakoz√°s salesesek√©nt dolgozott svarcban, majd amerikai √°llapolg√°rs√°g√©rt folyamodott. Csakhogy a k√©relm√©ben egyr√©szt letagadta, hogy volt munk√°ja, m√°sr√©szt felment√©s√©t k√©rte a k√∂telezŇĎ nyelv- √©s √°llampolg√°rs√°giismeretek-vizsga al√≥l. Olyan alapon, hogy igazoltan gyengeelm√©jŇĪ, √≠gy k√©ptelen lenne megtanulni a tananyagot.

(via screamer)