Konkrétan így folyt a korrupció a FIFA-nál

Illustration for article titled Konkrétan így folyt a korrupció a FIFA-nál

Tízezer dolláros kötelegekkel teli bőrönd egy párizsi hotelszobában, dollárral tömött borítékok osztogatása a tárgyaláson, két ország szabályos licitpárbaja, gyengeelméjű bevándorló: az amerikai vádirat legszórakoztatóbb részletei.

Advertisement

Tartalmatlan közhely azt mondani, hogy a FIFA-t átszőtte a korrupció. Az viszont annál érdekesebb, hogy a gyakorlatban hogyan szőtte át.

Nem véletlen, hogy a futball világában használtak legtovább faxot. A FIFA-vezetők amerikai vádiratából kiderül, hogy a nemzetközi futballszövetséget irányító, jellemzően idős, gazdag úriemberek ragaszkodtak a klasszikus módszerekhez. Itt az öt kedvencünk a dokumentumból:

Tényleg használtak bőröndöt

Nagyon filmesnek tűnő klisé ez, cserébe igaz. A Trinindad és Tobagó-i Jack Warner, a FIFA egykori alelnöke arra utasította egy családtagját, a vádiratban csak 14. sz. bűntársnak nevezett illetőt, hogy repüljön el Párizsba, ahol egy hotelszobában egy tízezer dolláros kötegekkel megtöltött bőröndöt kellett átvennie a 15. számútól, aki a dél-afrikai szövetség embere volt. A 14-es át is vette, majd órákkal később felszállt egy visszafelé tartó gépre.

Advertisement

Licitháborút tartottak

Az előző eset felderítésekor derült ki, hogy a 2010-es vébé rendezési jogáért milyen csatát vívott Marokkó és Dél-Afrika. Az országba látogató Warnernek a helyi szövetség egyik embere egymillió dollárt ajánlott. Erre Dél-Afrika tízmilliós ellenajánlattal lépett elő. Sőt azt is megígérték, hogy a pénz – hogy az átutalás legitimnek tűnjön – kormányzati forrásból fog származni. Csakhogy probléma támadt, mert a kifizetést sehogyan sem tudták költségvetési pénzből legalizálni. Erre azt a megoldást találták, hogy a tízmilliós korrupciós összeget maga a FIFA-központ utalta át a karibi szövetségnek, azaz Warnernek és bűntársainak.

Advertisement

Szó szerint megtömték a borítékot

Micsoda elkoptatott klisé a “jól megtömött boríték”. De nem a FIFA-nál! 2011-ben a 7. számú gyanúsított el akart indulni a FIFA-elnökségért, és megkérte Warnert, hogy szervezzen rendkívüli CONCACAF-kongresszust, hogy ismertethesse a programját. (Ez Észak- és Közép-Amerika, illetve a karibi térség közös futballszervezete.) Warner vállalta – persze pénzért. Az esemény előtt eligazító találkozót szervezett a karibi szövetség küldötteinek a trinidadi Hyatt Regency Hotelben. A miting végén megkért mindenkit, hogy egyenként fáradjanak be egy konferenciaterembe, ahol névre szóló, 40 ezer dollárral tömött borítékok várták őket.

Advertisement

A szponzorok is korrumpáltak

Amikor a nagy FIFA-szponzorok mostani morális felháborodásáról olvasol a hírekben, mindig erre a sztorira gondolj. Amikor a brazilok 94-es győzelme után a vádiratban csak “A sportruhagyártó cég”-ként szereplő vállalat megkörnyékezte a brazil szövetséget, hogy szívesen lenne a szponzoruk, hamar megállapodtak. A cég 140 millió dollárt fizetett. A szövetségnek, bevallottan. De volt egy másik, titkos megállapodás, ami alapján 40 milliót kellett átutalniuk egy Traffic Group nevű sportmarketing-vállalkozás svájci bankszámlájára. 30 milliót át is utaltak.

Advertisement

Panamai szabók

Jeffrey Webb, a CONCACAF korábbi vezetője úgy intézett el egy egymillió dolláros korrupciós utalást, hogy az amerikai kifizető az összeget egy panamai focimez- és labdagyártó cég számlájára utalta.

Advertisement

A gyengeelméjű

A sztori Humor Haroldja Eugenio Figueredo, aki 1997-től 2006-ig volt az uruguayi szövetség elnöke. Ő nem korrumpált, hanem humorizált. Miközben a kicsi, de híres fociország szövetségét vezette, egy kaliforniai díszkőkereskedő vállakozás saleseseként dolgozott svarcban, majd amerikai állapolgárságért folyamodott. Csakhogy a kérelmében egyrészt letagadta, hogy volt munkája, másrészt felmentését kérte a kötelező nyelv- és állampolgárságiismeretek-vizsga alól. Olyan alapon, hogy igazoltan gyengeelméjű, így képtelen lenne megtanulni a tananyagot.

Advertisement

(via screamer)

Share This Story

Get our newsletter